DNA cere 14 ani de închisoare pentru Puiu Popoviciu în dosarul în care este acuzat că a prejudiciat statul cu 300 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu
Omul de afaceri Gabriel „Puiu” Popoviciu

Procurorii au cerut luni instanţei condamnarea la 14 ani de închisoare cu executare a lui Gabriel „Puiu” Popoviciu în dosarul în care omul de afaceri este judecat pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea Băneasa.

Curtea de Apel Bucureşti judecă luni ultimul termen al procesului în care „Puiu” Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Ioan Cazacu, avocatul unuia dintre inculpaţi, a cerut instanţei anunlarea interceptărilor întrucât acestea erau incomplete şi au fost făcute fără autorizaţie.

„Cerem excluderea tuturor interceptărilor. La solicitarea instanţei de a se prezenta interceptări complete, DNA a refuzat. De altfel, DNA a prezentat copii ale interceptărilor făcute de Motoc  (Mihnea Motoc) fără autorizare. Autorizaţia a venit la ora 16.00, iar el a înregistrat la ora 10 în 27 ianuarie 2009. DMA încalcat legea 103 alin 1. 101 alin 3. Administrarea cu neloialitate a probelor”, a declarat avocatul Cazacu.

Cu toate acestea, procurorul de caz a precizat că terenul a fost subevaluat la 1 dolar pe metru pătrat, în condiţiile în care valoarea reală ar fi fost de 150 de euro pe metru pătrat. Mai multe, terenul nu ar fi putut face obiectul contractului pentru că era proprietate publică. 

„Apropo de cererile de înlăturare a mijloacelor de probă. Aveţi în vedere că nu s-a invocat nicio nulitate absolută. Pe teren s-au construit importante sedii de firme, valoarea acestuia crescând şi mai mult”, a spus procurorul.

Acesta a mai adăugat că nu s-a îndpelinit termenul de prescripţie, cerând astfel o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Niculaie Alecu.

Pentru Popoviciu, procurorul a cerut o pedeapsă de 14 ani de închisoare cu executare, la care să se adauge şi o pedeapsă complementară „pentru că are concurs de infracţiuni”.

Pentru Mihai Bejenaru şi pentru Ştefan Diaconesc, procurorii au cerut pedepse de câte 12 ani de închisoare, în timp ce pentru Mihai Luican au cerut 8 ani de închisoare. Pentru Ilie Cornel Şerban, DNA a cerut 5 ani de închisoare cu executare.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu va fi însă definitivă, putând fi atacată la Curtea Supremă.

Puiu Popoviciu, trimis în judecată

Omul de afaceri Gabriel Popoviciu şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici au fost trimişi atunci în judecată, alături de alte opt persoane, pentru fapte de corupţie în legătură cu tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti.

Procurorii au stabilit că prin aceste fapte s-a produs statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, iar dauna produsă USAMV Bucureşti se ridică la suma de 619.472.218 lei.

Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, iar Ilie Cornel Şerban, fost director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MA, şi Petru Daniel Pitcovici, fost şef în Direcţia Generală Anticorupţie, sunt judecaţi pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului. Ioan Neculae Alecu, fost rector al USAMV Bucureşti, Mihai Ion Florin Luican, fost prefect al Capitalei şi preşedinte al Comisiei municipiului Bucureşti de aplicare a Legii 1/2000, şi Ioan Todiraş, fost viceprimar al Sectorului 1 sunt judecaţi pentru abuz în serviciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite