Doctor Honoris Causa acordat academicianului Ioan-Aurel Pop

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Ioan Aurel Pop este rectorul Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca
Profesorul Ioan Aurel Pop este rectorul Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca

Rectorul celei mai titrate universităţi din România va primi joi, 3 octombrie 2013,  titlul  de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Înaltul titlu academic îi va fi înmânat în sala Aula Magna a Universităţii, situată pe strada Domnească nr. 111, la ora 13.00.

Ioan-Aurel Pop, membru titular al Academiei Române, Rectorul Universităţii „Babeş–Bolyai” din Cluj-Napoca, Directorul Centrului de Studii Transilvane, este autor a câteva sute de articole ştiinţifice şi aproape 40 de volume publicate în calitate de autor, coautor şi coordonator. 

Dar, cu siguranţă, nu doar titlurile dobândite urmare a prestigioasei activităţi ştiinţifice şi nici multitudinea articolelor şi volumelor publicate i-au determinat pe membrii Senatului Universităţii să decidă acordarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului. Activitatea ştiinţifică a profesorului este cunoscută şi recunoscută în marea familie naţională şi internaţională a istoricilor, iar implicarea sa în construcţia ”comunităţii egalilor” a celei mai mari instituţii publice de învăţământ superior şi de cercetare din România a fost salutată atât de studenţi şi profesori, cât şi de comunitatea academică din România. 

Adevărul, mai presus de interpretările subiective, izvoarele utilizate cu înţelepciune şi claritate, forţa argumentului istoric, sunt doar câteva dintre caracteristicile lucrărilor academicianului care au condus la decizia senatului Universităţii „Dunărea de Jos”. Şi mai ales, exemplul personal, încercarea de a construi la Cluj, „cu seninătate şi demnitate”, o comunitate în care ”profesorii şi studenţii să intre cu plăcere“, o „universitate umană şi funcţională“.

Am avut onoarea să-l însoţesc pe profesorul Ioan Aurel Pop, acum câţiva ani, într-o serie de conferinţe susţinute în Basarabia, la Universităţile din Cahul, Chişinău şi Bălţi. Şi apoi, cu voia sorţii, am mai avut plăcerea să-l întâlnesc în câteva rânduri şi să-l urmez în câteva proiecte de interes comun. Un om între oameni!

După cum bine punctează organizatorii evenimentului: 

„Fără îndoială, ne aflăm în faţa unui istoric reputat, a unui savant care, prin tot ceea ce a întreprins în cursul impresionantei sale cariere, încununată de succese şi gratificată de recunoaştere naţională şi internaţională,[...] onorează Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.”

Într-o societate în care valorile şi modelele umane sunt din ce în ce mai greu de decelat, într-o Românie în care de cele mai multe ori oportunismul şi superficialitatea însoţite de tupeu sunt premise ale promovării pe scara socială, într-o ţară în care oamenii de cultura sunt trataţi în cel mai bun caz cu indiferenţă, exemplul profesorului Pop este unul demn de urmat.

Ad maiora! Verba docent, exempla trahunt.

Mai multe detalii,  referitoare la ceremonia de decernare, puteţi găsi pe pagina de internet a Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi,  www.ugal.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite