Doi ani de la moartea poliţistului Bogdan Gigină. Ce s-a întâmplat cu ancheta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi se împlinesc doi ani de la accidentul care l-a răpus pe tânărul poliţist Bogdan Gigina. Dosarul nu a fost trimis în judecată până acum
Astăzi se împlinesc doi ani de la accidentul care l-a răpus pe tânărul poliţist Bogdan Gigina. Dosarul nu a fost trimis în judecată până acum

Astăzi se împlinesc doi ani de la nefericitul accident de circulaţie în urma căruia poliţistul Bogdan Gigină, în vârstă de doar 28 de ani, a decedat. Gabriel Oprea, demnitarul căruia tânărul îi deschidea drumul către casă pe o vreme ploioasă şi rece, a fost obligat să se retragă din viaţa politică. În curând, dosarul în care fostul demnitar este acuzat de ucidere din culpă şi abuz în serviciu va fi trimis în judecată

„Sunt nevinovat, repetă domnul Gabriel Oprea pentru a nu ştiu câta oară în decursul celor doi ani de când copilul meu nu mai calcă pământul. Nevinovat domnule Oprea este copilul meu care a murit pe o şosea plină de apă într-o baltă de sânge, după 12 ore de program; după ce timp de ore v-a aşteptat în dispozitiv cu hainele ude pentru ca dumneavoastră să ajungeţi în siguranţă acasă. Este ca şi cum aţi fi urcat un orb pe motor şi i-aţi fi cerut să vă deschidă drumul”. Acesta este o parte din mesajul pe care Carmen Gigină, mama poliţistului Bogdan Gigină, l-a postat la începutul acestei luni pe o reţea de socializare.

Vineri se împlinesc doi ani de la nefericitul accident de circulaţie în urma căruia tânărul poliţist de doar 28 de ani şi-a pierdut viaţa. Bogdan Gigină se afla pe motocicletă în fruntea coloanei oficiale a fostului vicepremier şi ministru de Interne de la acea vreme, Gabriel Oprea (57 de ani).

MARTORII ÎN APĂRARE 

Ancheta în acest dosar a ajuns în faza în care sunt audiaţi martorii propuşi în apărare. Astfel, joi, a fost la DNA fostul secretar de stat din MAI, Ilie Botoş.   Acesta a explicat că el nu avea printre atribuţii stabilirea dispozitivelor pentru coloanele oficiale şi că a aflat despre accident a doua zi. „Le-am 

spus procurorilor aspecte de ordin tehnic. Toate aceste aspecte le puteţi obţine de la procurorul de caz”, a adăugat Botoş. Săptămâna viitoare alţi martori urmează să fie audiaţi.

Procurorii au stat deja de vorbă cu Gabriel Oprea. „Adevărul este că sunt nevinovat, eram în timpul serviciului. Din păcate, poliţistul a căzut în cele trei gropi, aflate la trei sute de metri de aici, care nu erau semnalizate corect şi nu au fost semaforizate”, a declarat Oprea care este acuzat oficial de ucidere din culpă şi abuz în serviciu. 

Potrivit probelor DNA, Oprea ar fi fost cel care a decis ca, în seara de 20 octombrie 2015, coloana să fie însoţită de un motociclist, pentru a se deplasa cu viteză sporită. Asta deşi afară ploua şi era foarte frig. 

De altfel, fostul ministru ar fi fost cel care se ocupa de modalitatea de formare a echipajelor. „Gabriel Oprea este cel care a determinat, prin încălcarea dispoziţiilor legale menţionate, prezenţa victimei Bogdan-Cosmin Gigină ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat”, acuză DNA. 

DECĂDEREA FOSTULUI VICEPREMIER 

Moartea poliţistului a scos oamenii în stradă împotriva lui Oprea şi a celor care l-au protejat pe fostul vicepremier. Primii care au dat tonul în acest caz au fost chiar foştii colegi ai lui Gigină, care au povestit, sub protecţia anonimatului, că trebuiau să fie în permanenţă la ordinele şefului. Pe 9 noiembrie 2015, Oprea şi-a anunţat demisia din Guvern. 

În paralel, mai mulţi ofiţeri DIPI, încurajaţi de demisia vicepremierului, s-au dus la DNA şi au denunţat că fonduri ale serviciului secret au fost deturnate în interesul şefilor din Ministerul de Interne. Inclusiv maşina în care era Oprea în seara accidentului fusese cumpărată, în mod ilegal, din banii informatorilor. 

În ianuarie 2016, procurorii DNA au anunţat începerea anchetei, în cazul lui Oprea, pentru abuz în serviciu privind folosirea coloanei oficiale. În februarie 2016, Oprea a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu în cazul DIPI, iar în mai 2016 a fost trimis în judecată. Pe 4 octombrie 2016, Senatul a luat act de demisia politicianului. Acesta a demisionat după ce senatorii au făcut scut în jurul său şi au votat împotriva cererii DNA de începere a anchetei pentru ucidere din culpă. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite