Dosarul „Referendumul”. Nou termen în procesul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare: S-a votat afară, pe capota maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a judecat luni un nou termen al dosarului „Referendumul” în care Liviu Dragnea este acuzat că ar fi fraudat scrutinul privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Doi inculpaţi care în primă instanţă au refuzat să dea declaraţii,au răspuns astăzi întrebărilor magistraţilor. Mai mult, unul dintre aceştia şi-a amintit că s-a votat inclusiv în afara secţiei de vot, pe capota maşinii.

Magistraţii Curţii Supreme au judecat luni un nou termen din procesul în care este implicat Liviu Dragnea. 

La acest termen, avocatul a doi inculpaţi - Nicolae Trifu şi Ion Pieleanu - a arătat în faţa instanţei că Trifu şi Pieleanu declară apel împotriva condamnărilor, după ce iniţial au arătat că nu vor să conteste apelul. 

De asemenea, Completul de 5 judecători a audiat două inculpate care în faza de fond au uzat de dreptul la tăcere.

Prima persoană audiată, Adriana Vespe, a fost condamnată în faza de fond la 2 ani de închisoare cu suspendare. Ea nu dăduse declaraţii în faza de fond a procesului. În timpul Referendumului din 2012, aceasta a fost membru al biroului electoral nr. 147 din comuna Bălteni (judeţul Gorj), secţie a cărei preşedinte a fost Ana Maria Zglobiu.

Vespe le-a spus luni magistraţilor că este nevinovată şi că susţine declaraţiile date la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Ştiam că eram nevinovată, nu ştiam de acuzaţiile DNA privind urna mobilă, de asta nu am dat declaraţii în faza de fond a procesului”, a spus Vespe. Ea a precizat că vrea să evidenţieze mai multe aspecte. „Cu privire la deplasarea cu urna mobilă, împreună cu Daniela Vlăduţ, precizez că în acea zi s-au depus 20-25 de cereri ale unor persoane care solicitau urna mobilă. În jurul orei 16.00, preşedintele secţiei mi-a înaintat o listă cu persoane, completată de Paulina Bălteanu - membru al biroului electoral”, a declarat Vespe.  

Femeia a spus că a acceptat ajutorul unui angajat din Primăria Bălteni, Oprea Dumitru, dar nu ştia că acesta era şi viceprimar. „Din momentul în care ni s-a înmânat lista cu buletinele de vot şi urna mobilă am fost însoţiţi de un poliţist, care probabil fusese desemnat să ne asigure sprijin pe tot parcursul zilei”, a spus aceasta. 

Vespe a mai declarat că a fost la fiecare persoană care a solicitat urna mobilă, împreună cu Daniela Vlăduţ, Oprea Dumitru şi poliţistul. Două persoane nu ar mai fi vrut să voteze. 

Preşedintele Completului, Livia Stanciu, i-a arătat acesteia că o expertiză grafologică din dosar arată că 88 de semnături au fost contrafăcute, iar una din acestea apărea pe lista suplimentară privind urna mobila. 

„Nu-mi pot explica cum au apărut aceste semnături ca falsificate, fie neexecutate de persoanele respective, fie ca fiind deosebite de semnătura titularului. Cred că acest  lucru a fost posibil când eram cu urna mobilă, în perioada în care am fost plecată să iau apă plată pentru membrii secţiei de votare, sau am făcut cafele pentru membrii Secţiei de votare, sau când am fost la toaletă”, a spus Adriana Vespe.

De asemenea, femeia a apus că nu ştie de ce a mers şi viceprimarul cu ei, acesta fiind şi şoferul maşinii. 

 

Despre persoana a cărei semnătură a fost falsificată pe lista suplimentară, ea a spus că vecinii acesteia i-au explicat cine ar fi şi şi-a adus aminte că a votat pe capota maşinii. 

 

Declaraţia celui de-al doilea inculpat

 

Şi Daniela Vlăduţ, cea de-a doua inculpată audiată, care a fost condamnată în faza de fond la 2 ani de închisoare cu suspendare, susţine că este nevinovată. 

„După ce am primit acasă motivarea sentinţei, am considerat că se impune să dau o declaraţie în acest caz”, a spus Vlăduţ. 

Aceasta a declarat că pe parcursul deplasării cu urna mobilă, ea şi Adriana Vespe au fost însoţite de un poliţist şi de viceprimarul comunei Bălteni, Oprea Dumitru. Deplasarea a fost făcută cu maşina lui Oprea Dumitru. 

Despre cele 88 de semnături falsificate, aceasta a declarat „Nu pot da nicio explicaţie în sensul că nu am desfăşurat personal nicio activitate de falsificare şi nici nu am văzut alte persoane făcând asta".

Daniela Vladut a mai spus că nu a fost în permanenţă prezentă în secţia de votare, ci două ore a fost cu urna mobilă, a ieşit la toaletă, să aducă apă plată sau a făcut cafele pentru ceilalţi membri ai secţiei de votare etc.

Liviu Dragnea nu a fost prezent la termenul de luni.

Mai mulţi martori şi-au retras apelul

În primă instanţă, Curtea Supremă l-a condamnat la Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, însă şi acesta, dar şi procurorii, au contestat decizia.

De la începerea apelului, mai mulţi martori şi-au retras contestaţia. Unul dintre aceştia este Ion Ionescu, condamnat în primă instanţă la 2 ani de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat pentru mai multe fraude electorale pe care le-ar fi săvârşit pe 29  iulie 2012.

Concret, bărbatul era cel care se ocupa de lista suplimentară pentru urna mobilă din secţia de votare nr.1 din Alexandria. Potrivit DNA, Ionescu este cel care s-a dus la lăsarea serii, însoţit de un alt coleg, pentru a doua oară, cu urna mobilă la spitalul Judeţean Alexandria. 

Condamnat la un an de închisoare cu suspendare

Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data organizării referendumului din 2012, a fost condamnat, pe 15 mai, de Instanţa Supremă, la un an de închisoare cu suspendare, pentru fraudarea scrutinului. 

Prin aceeaşi sentinţă, alţi inculpaţi din dosarul au primit pedepse de închisoare cu suspendare sau au fost achitaţi. Decizia a fost contestată de procurorii DNA, dar şi de unii dintre inculpaţi. 

Procurorii DNA au arătat în apel că pedeapsa primită de Liviu Dragnea este prea mică raportat la gravitatea faptelor sale, acesta acţionând ca şi cum alegătorii sunt simple obiecte ce pot fi „extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni“ sau „cu forţa“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite