UPDATE Cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti, acuzate de corupţie, au fost  suspendate din funcţie. Ele ar fi luat mită pentru a-l elibera pe Dinel Staicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA au cerut un mandat de percheziţie în cazul celor două judecătoare FOTO Adevărul
Procurorii DNA au cerut un mandat de percheziţie în cazul celor două judecătoare FOTO Adevărul

Cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti care au fost reţinute 24 de ore pentru luare de mită,  urmând să fie prezentate în faţa instanţei pentru mandate de arestare preventivă, au fost suspendate din funcţie. Printre altele, cele două sunt suspectate că ar fi primit mită de aproximativ 150.000 de euro pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu.

UPDATE 18.59 Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti, şi alte nouă persoane, printre care doi avocaţi şi fratele lui Dinel Staicu, sunt cercetate penal în dosarul de corupţie în care miercuri au fost făcute percheziţii şi au fost dispuse şapte reţineri, informează DNA.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi pentru fapte de corupţie Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Staicu Marian, fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Angela Cîrlan, Marius Neagu, Marian Catrin şi Marian Vasile.

Potrivit anchetatorilor, Sorin Vasilescu, în calitatea sa de grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, a primit 5.000 de euro de la avocaţii Alina Ileana Răducan şi Daniel-Costel Petre pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât recursul înaintat de Dinel Staicu la decizia Tribunalului de a rămâne în arest preventiv să fie judecat de un complet de judecată din care făceau parte şi cele două judecătoare.

Grefierul Sorin Vasilescu i-a cerut apoi avocatei lui Dinel Staicu 150.000 de euro, bani pentru mituirea completului de judecată. Din aceşti bani, 50.000 de euro i-ar fi păstrat Vasilescu, iar restul de 100.000 erau pentru judecătoarea Antonela Costache. La rândul său, judecătoarea Dinu a fost de acord să primească suma de bani de la avocata lui Staicu, se arată în comunicatul DNA.

UPDATE 17.45  Viorica Dinu şi Antonela Costache, cercetate pentru trafic de influenţă şi luare de mită, au fost suspendate joi din funcţia de judecător la Tribunalul Bucureşti de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

„În şedinţa din data de 14 martie 2013, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus suspendarea din funcţia de judecător a doamnelor Dinu Viorica şi Costache Antonela-Anemary - din cadrul Tribunalului Bucureşti, ca urmare a punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva lor“, se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Preşedintele Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a declarat joi că dosarul privind eliberarea lui Adrian Năstase şi cauza privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) vor fi judecate la termenele stabilite, fiecare secţie având asigurat un complet de permanenţă pentru situaţii neprevăzute.

UPDATE Dinel Nuţu a declarat că judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu i-au respins de mai multe ori solicitările de eliberare provizorie sub control judiciar, iar când Costache i-a admis definitiv cererea de punere în libertate, a procedat corect şi legal. Mai precis, Viorica Dinu i-a respins de aproximativ patru-cinci ori cererile de eliberare provizorie sub control judiciar, iar Antonela Costache de trei-patru ori, astfel că, în opinia sa, nu se poate pune problema corectitudinii celor două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti.

Dinel Nuţu, fost Staicu, a spus că Antonela Costache i-a admis, în final, definitiv, cererea de eliberare provizorie, dar aceasta a procedat corect şi legal, în condiţiile în care a stat aproape un an în închisoare în dosarul privind fraudarea patrimoniului Transgaz Mediaş, în care are calitate de complice. El a precizat că Viorica Dinu nu a făcut parte din completul care a dispus definitiv eliberarea sa.

UPDATE Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat miercuri solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de percheziţie corporală şi domiciliară, reţinere şi arestare preventivă a judecătoarelor Antonela-Annemary Costache şi Viorica Dinu, de la Tribunalul Bucureşti.

"Procurorii anticorupţie, conform actului prin care s-a solicitat încuviinţarea, au început urmărirea penală faţă de doamnele Costache Antonela-Annemary şi Dinu Viorica privind infracţiunile de trafic de influenţă şi luare de mită", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

UPDATE Cele două judecătoare ar fi luat mită aproximativ 150.000 de euro, susţin surse judiciare. Judecătoarele ar fi fost cooptate şi pentru soluţionarea altor două dosare.

În acelaşi dosar au fost ridicaţi şi duşi la audieri avocaţii Dan Petre şi Ileana Răducu - unul dintre avocaţii lui Dinel Nuţu, soţia lui Dan Petre, care este jurist, precum şi arhivarul Sorin Vasilescu, de la una dintre secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti, au spus sursele citate.

UPDATE Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu, fost Staicu, au declarat surse judiciare pentru agenţia Mediafax.

UPDATE Cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti au fost reţinute de procurorii DNA, pe numele lor fiind emise două mandate de reţinere pentru 24 de ore.

”S-a dispus luarea măsurii de reţinere pentru mai multe persoane implicate în acte de corupţie. Am început procedurile aferente pentru ca ele să fie prezentate la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile”, a explicat Cristian Ene, avocat.


Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache sunt acuzate de luare de mită, in cazul unor dosare în care sunt implicaţi membri ai lumii interlope.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut un mandat de percheziţie în cazul celor două judecătoare după ce au primit aviz favorabil de la secţia de judecători a CSM. 

Acestea ar fi luat mită în valoare de 100.000 de euro. Cele două judecătoare fac parte din completul care judecă recursul în cazul lui Adrian Năstase, potrivit Realitatea TV.

Recursul DNA în cazul lui Adrian Năstase ar fi trebuit să se judece în 18 martie după ce procurorii DNA au atacat decizia de eliberare condiţionată a fostului premier. 

Viorica Dinu face parte şi din completul care judecă dosarul fostului senator Dan Voiculescu. 

Potrivit unor surse judiciare contactate de ”Adevărul”, acuzaţiile aduse celor doua judecătoare nu au legătura cu cei doi oameni politici, ci ar viza dosare în care sunt implicate personaje din lumea interlopă.

Cele două judecătoare vor fi duse la sediul DNA pentru a fi audiate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite