Ecaterina Andronescu e şi ea acuzată de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu are de făcut faţă unor acuzaţii de plagiat, la fel ca şi şeful său, Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul
Ecaterina Andronescu are de făcut faţă unor acuzaţii de plagiat, la fel ca şi şeful său, Victor Ponta FOTO Arhiva Adevărul

Portalul Integru.org a publicat un material în care ministrul Educaţiei este acuzat că a plagiat o lucrare ştiinţifică. Povestea apare şi în Frankfuretr Allgemeine Zeitung.

Refuzul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, de a retrage titlul de doctor premierului Victor Ponta, la solicitarea Universităţii Bucureşti, ar putea avea legătură cu fenomene mult mai grave care se întâmplă în lumea academică românească. Ecaterina Andronescu însăşi este acuzată că ar fi plagiat, împreună cu o colegă, o lucrare ştiinţifică publicată în anul 2003, când de asemenea era ministru al Educaţiei.

Portalul anti-plagiat Integru.org a publicat joi dimineaţă o analiză completă a lucrării publicate de Ecaterina Andronescu şi Aurelia Nechifor în 2003 şi a găsit că importante pasaje din lucrare conţin fragmente semnificative din alte trei lucrări, fără să fi fost citate corespunzător. Cei care au analizat plagiatul arată că au fost copiate nu doar fragmente scrise, ci şi fotografii: una din ilustraţii este o imagine observată la miscroscop şi se vede că cifrele care individualizează aparatul sunt identice atât în lucrarea semnată de Andronescu şi Nechifor, cât şi în cea a unui cercetător olandez.

Integru.org a transmis materialele către şase reputaţi experţi în domeniul chimiei, care au afirmat, la unison, că e vorba de un furt intelectual evident, din trei lucrări: una din 2001 a olandezului Gerard Antonie van Ewijk, una tot din 2001 a egiptenilor Osman, Nada şi Safar şi una din 1993 a românilor Ana-Mariana Nechifor, Eugenia Totu, Gh. Nechifor şi C. Luca. Dezvăluirea este publicată şi de prestigiosul ziar german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Într-un comunicat de presă difuzat joi după amiază, în replică la articolul din publicaţia germană, Ecaterina Andronescu afirmă că pasajele preluate ad-literam din lucrările autorilor străini reprezintă "doar exprimări în limba engleză specifice domeniului chimiei".

Confuzia nevestelor

În ceea ce priveşte fotografia realizată la misroscopul electronic, ministrul Educaţiei afirmă că aceasta ar fi fost realizată în 1993 de către Cristina Aurelia Nechifor, în cadrul unei colaborări dintre Facultatea de Chimie şi laboratorul de profil de la Universitatea din Utrecht, Olanda. Explicaţia stă parţial în picioare.

Lucrarea din 1993 are printre autori o altă Nechifor, Ana-Mariana, şi nu pe cea acuzată de plagiat, Cristina-Aurelia. În realitate, Ana-Mariana este fosta soţie a profesorului Gheorghe Nechifor, co-autor şi el al lucrării din 1993, pe când Cristina-Aurelia este actuala sa soţie. Prin urmare, cele două femei par să-şi fi transmis una alteia nu doar bărbatul, ci şi drepturile asupra buclucaşei fotografii.

Precedentul

Nu e singurul caz de plagiat în care apare numele ministrului Educaţiei. La începutul lunii noiembrie, „Adevărul”, Integru.org şi revista „Nature” au publicat articole despre o tentativă de fraudare a fondurilor publice alocate cercetării. Un grup de profesori de la Politehnica bucureşteană şi cercetători de la Institutul de Cercetări în Comunicaţii au solicitat aproape jumătate de milion de euro pentru o temă de cercetare care era plagiată masiv din cinci surse internaţionale. Ecaterina Andronescu a girat solicitarea ca rector al Politehnici bucureştene. Experţii străini care au verificat documentaţia au depistat plagiatul, iar proiectul a fost exclus de la finanţare. „Adevărul” a obţinut de la o sursă confidenţială propunerea de proiect şi a transmis-o spre analiză portalului Integru.org, care a confirmat pe deplin plagiatul.

În urma acesteim afaceri, Ministerul Educaţiei a eliminat din legislaţie prevederea potrivit căreia proiectele de cercetare pe bani publici trebuie examinate de echipe de experţi din care cel puţin jumătate să fie din afara ţării. Ministrul Andronescu a justificat această măsură prin faptul că experţii străini sunt prea costisitori, în condiţiile în care sunt „cercetători români care mor de foame”.

Ce este Integru.org

Portalul Integru.org a fost fondat în această vară de cercetători români din ţară şi străinătate, ca reacţie la muşamalizarea cazului de plagiat de care e acuzat premierul Victor Ponta. Obiectivul portalului este de a depista şi expune public cazuri de plagiat şi impostură în viaţa academică şi ştiinţifică din România, deja afectată sever de asemenea practici.

Membrii Integru.org lucrează sub anonimat, spre a nu fi expuşi presiunilor. Dar decoperirile pe care le fac le supun întotdeauna examinării unr somităţi din domeniul de care aparţine lucrarea analizată, ale căror rapoarte sunt anexate la dosarul fiecărui caz. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite