Elena Udrea scapă de sechestrul pe avere, în dosarul privind finanţarea campaniei din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.
Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis, vineri, contestaţia formulată de Elena Udrea faţă de sechestrul asigurător dispus de DNA în luna decembrie anul trecut, decizia fiind definitivă. Este vorba despre sechestrul instituit în dosarul privind finanţarea campaniei din 2009.

Decizia magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti vine în acelaşi dosar în care în octombrie 2017 judecătorii de la Curtea Supremă au respins contestaţia procurorilor asupra ridicării măsurii asiguratorii a controlului judiciar. Concret magistraţii i-au ridicat fostului ministru interdicţia de a părăsi ţara, acesta fiind ultimul dosar în care Elena Udrea era supusă unor astfel de măsuri.

Două luni mai târziu, presa din ţară anunţă că Elena Udrea se află în Costa Rica, alături de buna ei prietenă, Alina Bica, inculpată la rândul ei în mai multe dosare cu condamnări pe fond. 

„Admite contestaţia formulată de inculpata Udrea Elena Gabriela împotriva ordonanţei din data de 12.12.2017 dispusă în dosarul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticoruptie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie. Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa din data de 13.11.2015 a PÎCCJ – DNA asupra bunurilor imobile. Definitivă”, se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În acest dosar, Elena Udrea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului la acea dată, este acuzată că, în perioada octombrie – noiembrie 2009, l-a determinat pe Gheorghe Nastasia, la acea vreme secretarul general al ministerului, să ceară şi să primească suma de aproape un milion de lei de la un om de afaceri, în schimbul asigurării plăţii unor contracte pe care societatea respectivă le avea în derulare. 

Alături de Elena Udrea, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Ioana Băsescu, Dan Andronic, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon şi Silviu Wagner.

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârşirea unor infracţiuni şi care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală. În acest context, în perioada octombrie – noiembrie 2009, un om de afaceri (martor în cauză), reprezentant al unei firme care avea încheiate contracte în valoare peste 20 de milioane de euro cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, ar fi fost contactat de Gheorghe Nastasia, în calitate de secretar general al instituţiei respective.

„Acesta i-a comunicat omului de afaceri că urmează să se aloce fonduri pentru demararea lucrărilor contractate şi i-a cerut suma de 900.000 de lei pentru a nu avea probleme pe viitor cu finanţarea şi plata contractelor pe care le avea în derulare, indicându-i şi numele societăţii către care urma să se facă plata”, susţine DNA.

Contractele, în valoare de aproape 50 de milioane de euro, fuseseră încheiate cu autorităţi locale finanţate de Ministerul Turismului privind construirea de domenii schiabile şi telegondole, în cadrul programului „Schi in România”

"Udrea Elena Gabriela i-a indicat inculpatului Nastasia Gheorghe atât suma pe care urma să o solicite de la reprezentantul societăţii comerciale în schimbul asigurării finanţării ce urma să fie aprobată de către minister în contul unor lucrări deja executate de societate, cât şi denumirea firmei către care urma să se realizeze plata foloaselor pretinse (a mitei). În perioada 27 noiembrie – 21 decembrie 2009, omul de afaceri a virat în contul firmei indicate, în două tranşe, suma de 918.864 lei, în baza unui contract fictiv ce avea ca obiect prestarea unor servicii de publicitate, deşi societăţile administrate de omul de afaceri nu aveau nevoie de o campanie naţională de publicitate pentru promovarea unor proiecte locale", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

În realitate însă, banii ar fi fost folosiţi pentru plata unor servicii de publicitate stradală pentru campania electorală a unuia dintre candidaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite