UPDATE Elev de 15 ani, atacat şi rănit de doi colegi. Anul trecut, 120 de acte de violenţă fizică au avut loc în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un elev de 15 ani a fost înjunghiat în picior, luni dimineaţă, de doi colegi de aceeaşi vârstă cu el chiar în apropierea şcolii 148 "George Călinescu", unde aceştia învăţau. Copilul a fost transportat la spital, unde medicii au stabilit că rana este superficială, neputând însă preciza cu ce armă a fost rănit acesta. Elevul ar putea fi externat în această după-amiază.

 

UPDATE 16.20: La şcoala 148 din cartierul bucureştean Rahova nu au mai avut loc acte de violenţă între elevi în ultimii trei-patru ani, a declarat pentru ”Adevărul” inspectorul Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB. 

Şeful ISMB, Constantin Trăistaru, a mai spus că există paznic la şcoala respectivă, însă rolul acestuia este să monitorizeze perimetrul şcolii, iar incidentul s-a produs la 600 de metri de instituţie, acolo unde supravegherea cade în sarcina Poliţiei locale.

Oficialul a adăugat că, din informaţiile sale, elevul ar urma să fie externat de la Spitalul ”Marie Curie” în această după-amiază, fiind vorba doar despre ”o împunsătură cu două plăgi”.

Anul trecut, în perioada septembrie 2011-iunie 2012, în şcolile din Bucureşti au avut 120 de acte de violenţă fizică, dintre care 90 uşoare, de lovire sau vătămare corporală, fără arme, 20 de cazuri de vătămare corporală gravă, inclusiv vătămări cauzatoare de moarte şi un caz de violenţă fizică care a implicat utilizarea unei arme, potrivit raportului ISMB.

UPDATE 14.10 Cei doi agresori au fost reţinuţi de poliţişti în cartierul Rahova, unde s-a petrecut incidentul. Se pare că altercaţia s-ar fi produs în momentul în care cei trei s-au întâlnit în drum spre şcoală. Motivul atacului nu este însă cunoscut.

Surse neoficiale au declarat pentru adevărul.ro că băiatul înjunghiat, elev în clasa a VI-a, nu trecuse pe la şcoală de o săptămână. 

UPDATE 12:43 „Din ce ne-a comunicat comisarul şef, nu este vorba de înjunghiere ci de înţepare. Incidentul s-a petrecut înainte ca elevul de clasa a VI-a de la şcoala 148 să intre la ore, undeva în jur de 11:10, cursurile începând la 11:30. Se pare că, a avut loc o altercaţie cu doi necunoscuţi, dar a intervenit SMURD-ul imediat. Este regretabilă situaţia", a declarat pentru adevărul.ro inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Bucureşti, Constantin Trăistaru.

 

UPDATE 12.22 Un copil  de 15 ani a fost înjunghiat în apropierea Şcolii 148 din sectorul 5 al Capitalei, în zona Rahova.

Băiatul, în vârstă de 15 ani, nu ştie dacă a fost înţepat cu un cuţit sau cu un alt obiect. Din primele informaţii, se pare că ar fi vorba de doi atacatori necunoscuţi, căutaţi în continuare de poliţişti.

„Şcoala a fost dată ca punct de reper, însă incidentul  în cauză s-a petrecut la o distanţă de 600 de metri de unitatea şcolară. Noi am fost anunţaţi prin 112. Copilul nu era elev al şcolii respective şi nu ştie cu ce a fost înjunghiat. Ştim doar că au fost doi indivizi necunoscuţi“ , au declarat pentru Adevărul surse din cadrul Poliţiei Capitalei.  

Medicul Bogdan Opriţa a spus că la faţa locului a ajuns un echipaj SMURD, care a constatat că elevul are o plagă la un picior, dar care nu sângerează.

„Probabil a fost o armă albă (...) necesită explorare chirurgicală, întrucât pot exista surprize“,  a declarat  Opriţa, medic coordonator la SMURD.

El a mai precizat că băiatul  a  fost transportat de echipajul SMURD la Spitalul de Copii „Marie Curie“.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a cerut conducerii Şcolii nr. 148 detalii privind incidentul care a avut loc în faţa unităţii de învăţământ.

Măsurile anunţate de ministrul Remus Pricopie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat în data de 13 ianuarie, într-un interviu acordat postului de televiziune România TV, că ar trebui instalate camere de luat vederi în toate clasele din instituţiile de învăţământ pentru a combate eficient violenţa în şcoli.

"Mesajul meu este că toţi trebuie implicaţi în eliminarea violenţei în şcoli. Directorul are responsabilitatea păstrării disciplinei în şcoli. Nu o face, pleacă. Dacă profesorul nu îşi face orele, pleacă. Şi părinţii au responsabilitatea lor”, a declarat Remus Pricopie pentru RTV.

”Ca să nu mai existe înregistrări făcute de elevi, eu aş pune camere video în fiecare clasă. Ca părinte, de ce să nu intru pe internet să văd ce face copilul meu la şcoală?", a mai spus ministrul Educaţiei.

Declaraţia ministrului a venit în urma apariţiilor pe internet a tot mai multor video-uri făcute de elevi în clase, în care tinerii au un comportament violent faţă de colegii lor, dar şi faţă de profesori.

În luna decembrie, la scurt timp după ce a fost numit ministrul Educaţiei, Remus Pricopie mai propunea o posibilă măsură de combatere a violenţei în şcoli. ”Ne gândim la pedepsele de tipul suspendării alocaţiei dacă nu reuşim să ne înţelegem nici cu copilul, nici cu părintele”, a declarat atunci Pricopie, în cadrul unei emisiuni la România TV.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite