EXCLUSIV Mafia achiziţiilor medicale din spitalele din Capitală, sub lupa DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi directori celebri de spitale, dar şi afacerişti sunt cercetaţi la DNA într-o anchetă privind achiziţiile făcute de mai multe spitale din Capitală. Printre denunţători sunt foşti parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş, unul dintre principalii beneficiari ai contractelor cu unităţile medicale.

Procurorii DNA au deschis o investigaţie privind achiziţiile supraevaluate făcute în ultimii ani de mai multe spitale din Bucureşti. Cel puţin aşa susţin procurorii în rechizitoriul prin care medicii Dan Straja (65 de ani) şi Bogdan Păltineanu (49 de ani) au fost trimişi în judecată pentru luare de mită în formă continuată. 

Cei doi au recunoscut în faţa procurorilor DNA că primeau şpăgi de zeci de mii de euro pentru a favoriza anumite firme la achiziţiile de mobilier medical, reactivi şi truse de diagnostic. 

Straja a fost managerul Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ şi este acuzat că a primit mită, în două tranşe, suma de 95.750 de euro. Păltineanu a fost managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni“, dar şi al Institutului de Geriatrie „Ana Aslan“, şi a fost acuzat că a primit mită, în cinci tranşe, sumele de 73.450 de euro şi 18.600 de lei. 

În timpul monitorizării celor doi directori, procurorii DNA au descoperit şi alte fapte de corupţie, în care erau implicaţi afacerişti şi cadre medicale cu funcţii de conducere din spitale. Ancheta a fost „rotunjită” şi cu denunţurile făcute la DNA de cei doi manageri trimişi în judecată. 

13 medici, puşi sub acuzare

Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor DNA vizează infracţiuni de abuz în serviciu, în legătură cu achiziţiile efectuate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti - Floreasca, Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, Institutul de Geriatrie „Ana Aslan“, Spitalul Clinic CF nr. 2, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, dar şi alte unităţi spitaliceşti. 

Sursele citate au explicat că cel puţin 13 medici, care au funcţii de conducere în mai multe spitale, sunt puşi sub acuzare în acest caz. Una dintre probele-cheie ale acestui dosar este un raport de constatare cu privire la modul în care au fost ocolite procedurile de achiziţie, iar produsele cumpărate au fost supraevaluate. 

O altă parte din dosar vizează infracţiuni de şantaj, dar şi de trafic de influenţă pe lângă şefi din sistemul de sănătate, medici cercetaţi pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

Toate drumurile duc la Dorin Cocoş

Surse judiciare au mai arătat pentru „Adevărul” că mai mulţi parteneri de afaceri ai milionarului Dorin Cocoş au făcut denunţuri împotriva unor directori de spitale şi au arătat cum dădeau şpagă pentru contracte publice.  Era vorba de comisioane între 5% şi 10% din valoarea contractului încheiat. Banii erau daţi cash, ulterior încasării facturilor. 

Denunţătorii sunt interpuşii lui Cocoş – asociaţi sau administratori – în mai multe firme care aveau ca obiect „comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice”. Societăţile au încheiat în ultimii ani zeci de contracte cu spitalele din Capitală.  

Nucleul de firme era format din: Spectrum Magnamed, Imuno Diagnostika – care a avut ca asociat unic şi administrator pe Dinu Anca, sora lui Dorin Cocoş, Hemos Med, Green Med Expert şi Disan Ortomed. Potrivit procurorilor DNA, toate acestea firme funcţionau în acelaşi sediu şi erau controlate de Dorin Cocoş şi partenera acestuia de afaceri, Camelia Mihaela Irimescu.

Voiau sume mai mici, „să nu bată la ochi“

Directorii Dan Straja şi Bogdan Păltineanu au recunoscut acuzaţiile procurorilor după ce au văzut probele împotriva lor. În momentul reţinerii, 10 iunie 2016, Straja mai avea două luni până la pensionare. 

Managerul de la Institutului Oncologic are 40 de ani de carieră în medicină, este profesor universitar doctor, conducător de doctorate şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Chirurgie. Păltineanu este medic chirurg şi profesor la Facultatea de Medicină. Cei doi au fost filmaţi şi fotografiaţi când primeau mită, în baza unor mandate de supraveghere emise de judecători. 

De exemplu, în cazul lui Păltineanu, medicul s-a întâlnit pe 19 mai 2015  în maşina sa cu unul dintre reprezentanţii firmelor care au primit un contract cu Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie „Ana Aslan”. 

Afaceristul i-a dat lui Păltineanu o revistă, în care se afla un plic cu 19.500 de euro, reprezentând un comision de 10% . Atunci când a lăsat plicul în sacoşa medicului, acesta a spus că modalitatea „s-au reglat, şi pe Hemos şi pe Imuno”, făcând referire la societăţile Hemos Med şi Imuno Diagnostika. 

Potrivit interceptărilor, cei doi au stabilit ca  următoarele remiteri să aibă loc lunar sau la două luni pentru a fi sume de bani mai mici, „mai uşor de scos” şi „să nu bată la ochi”.

„Băgăm ce mi-aţi adus voi“

Într-o altă discuţie ambientală, Păltineanu îi explica reprezentantei unei firme că el a asigurat efectuarea plăţilor şi că a efectuat

personal demersuri în acest sens, chiar şi la minister: „Am plătit tot ce aveaţi pe reactivi”, „Să plătesc integral toate ... am insistat să le plătească”, sau „Şi am fost, am vorbit la minister, am tot... Partea proastă e că veneau de la Ministerul de Finanţe şi atunci acolo se mişcă... Dacă erau din accize mergeau mult mai repede, erau plătiţi deja, dar fiind de la Ministerul de Finanţe depinde de când fac ăia deschiderea de credite, de când…”. 

Potrivit înregistrărilor, în acel moment reprezentantul firmei scoate 5.000 de lei, bani puşi într-un plic, băgat într-o revistă: „Vedeţi că ăştia sunt decât cinci mii şi au mai rămas o fărâmiţă din ei“ sau „Ne descurcăm, ne socotim data viitoare”.

Similar, Straja a fost şi el înregistrat ambiental când primea mită. „Am înţeles că săptămâna viitoare o să factureze...Şi pe Disan şi pe Green şi pe…”, spunea, pe 8 mai 2015,  reprezentantul firmei. Acesta făcea referire la societăţile Disan Ortomed şi Green Med Expert. 

„Aha”, confirma Straja. Într-o altă discuţie, din 10 iulie 2015, reprezentanta firmei voia să vândă un aparat medical. „Avem aşa, următoarea situaţie: Acum p-ăsta nu-l am. Nu putem să-l băgăm aicia, la laborator?”, întreba aceasta. Medicul însă se temea de controale. „Nu, dar încep să fac ăsta şi o să-mi ceară caietul de sarcini pentru fiecare”, spunea Straja. 

Cei doi discutau despre viitoarele licitaţii. „Caiete de sarcini, p… o să-mi dea. Eu habar n-am cu cine sunt. Şi atunci băgăm ... primele pe care le băgăm, băgăm ce mi-aţi adus voi”, explica Straja.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite