Explozie la Mina Uricani. Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi. Raed Arafat: „Au arsuri pe 50% din suprafaţa corpului şi arsuri de căi aeriene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ISU HUNEDOARA
FOTO ISU HUNEDOARA

Un miner a murit şi alţi trei au fost răniţi într-o explozie care a avut loc luni dimineaţă la Mina Uricani. Cei trei răniţi au fost transportaţi iniţial la Spitalul de Urgenţă Petroşani, dar starea lor este mai gravă decât s-a crezut iniţial şi sunt transferaţi cu elicopter SMURD la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar Arseni din Capitală. Doi dintre ei au, pe lângă arsuri grave pe corp, şi arsuri de căi aeriene.

UPDATE ORA 17.00 Cei trei mineri răniţi în urma exploziei produse luni dimineaţă la Mina Uricani au fost aduşi cu un elicopter SMURD în Capitală, urmând să fie internaţi la Spitalul de Arşi şi la Spitalul Bagdasar-Arseni. 

Doi dintre ei au arsuri pe jumătate din suprafaţa corpului. După producerea exploziei, cei trei mineri au fost duşi la Spitalul Petroşani, de unde în cursul după-amiezii au fost preluaţi de elicopterul SMURD trimis de la Craiova, care a ajuns în Capitală în jurul orei 17.00.

UPDATE ORA 13:00 „Urmare a analizelor amănunţite realizate de persoalul medical din cadrul unităţilor sanitare precum şi a evoluţiei stării de sănătate a victimelor s-a decis transportul acestora, cu un elicopter din cadru IGAv capabil să asigure transport victime multiple, către Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri şi Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni” din municipiul Bucureşti. Cea de-a 4-a victimă a fost evacuată în jurul orei 11.40, aceasta nu prezenta semne vitale. După efectuarea manevrelor de resuscitare, victima a fost declarată decedată.Totodată, a fost sesizat  Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor care au dus la producerea  accidentului, iar în cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă,  neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, cercetările efectuându-se sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.
 

UPDATE ORA 12.20 Potrivit unui comunicat al Minei Uricani, cei trei mineri aduşi în Bucureşti au vârste cuprinse între 43 şi 52 de ani, în timp ce minerul care a murit avea 43 de ani. Acesta din urmă a fost găsit la circa 100 de metri de baza planului înclinat, fără semne vitale, pentru evacuarea lui fiind implicate echipe de salvatori mineri, arată Comunicatul.

„Accidentul de la Mina Uricani a avut loc în jurul orei 7,00, în timp ce o echipă formată din patru lucrători muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legătura dintre suprafaţă şi orizontul 500. Minerii au fost surprinşi de efectele unui suflu dinamic şi termic la circa 50 de metri de suprafaţă”, arată documentul.

UPDATE ORA 11:50 „A patra victimă a fost scoasă din subteran şi declarată decedată”, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Victima ar fi fost aruncată aproape 200 de metri în gol de fluxul exploziei.

UPDATE ORA 11.25 Un dosar penal a fost deschis luni de Judecătoria Petroşani, anunţă Parchetul Curţii Supreme. La faţa locului au ajuns o echipă de poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi salvatori, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea procurorului de caz şi a unui procuror criminalist specializat în domeniu de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul. Totodată, a fost convocat la Uricani Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE ORA 11.07 „Un elicopter SMURD este în deplasare, cu toţi cei trei mineri”, a explicat, pentru „Adevărul”, doctorul Raed Arafat. „Doi dintre ei vor fi duşi la Spitalul de Arşi, unul la Spitalul Bagdasar. Au arsuri pe 30% din suprafaţa corporală, doi dintre ei, iar al treilea are arsuri pe 50% din suprafaţa corporală. Problema este că doi mineri au şi arsuri de căi aeriene”, a completat medicul. 

UPDATE ORA 10.55 Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, care au declanşat o anchetă la Mina Uricani unde luni dimineaţa a avut loc o explozie, spun că, probabil, s-a inversat fluxul de aeraj, adică în loc să intre aerul în mină, aerul ieşea, iar pe acest loc s-a produs o aprindere de metan.

„E posibi ca explozia să fi avut loc în urma unei aprinderi de metan, nu excludem această variantă. Minerii lucrau la un plan de aeraj şi probabil s-a inversat fluxul de aeraj, adică în oc să intre aerul în mină, aerul ieşea din mină. Dra încă nu ne putem exprima”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate, citat de news.ro.

UPDATE  ORA 10.30 Al patrulea miner a fost găsit mort, potrivit secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

UPDATE ORA 10:05 „Starea celor trei mineri răniţi la Uricani este mai gravă decât s-a crezut în urma evaluării iniţiale”, a precizat dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, într-o intervenţie la Digi24. Minerii au suferit arsuri pe căile respiratorii. Au fost aduşi la spitalele din Lupeni şi Petroşan, însă vor fi transferaţi, cu elicoptere SMURD, la Spitalul de Arşi din Bucureşti şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar – Arseni, a precizat secretarul de stat.

UPDATE ORA 9.30 Minerii care au fost surprinşi de explozie în subteranul Minei Uricani lucrau la 50 de metri adâncime, la ridicarea unui dig pe plan înclinat, iar în acea zonă nu mai exista tensiune electrică de multă vreme, astfel că nimeni nu înţelege cum s-a produs explozia, spune liderul sindical de la mină, Laszlo Domokos. El a declarat pentru News.ro că principala ipoteză este că deflagraţia s-ar fi produs în urma unei aprinderi de metan în subteran.

”Era o echipă de patru muncitori, cu toţii au fost prinşi în subteran în urma unei explozii. Ei lucrau la ridicarea unui dig ca să închidă lucrarea. Se aflau la 50 de metri de suprafaţă, pe un plan înclinat, iar tensiune electrică nu există de mult în acea zonă, astfel că nu îşi explică nimeni de ce a avut loc această explozie. Prima variantă luată în calcul este că ar fi avut loc o aprindere de metan în subteran”, a declarat Laszlo Domokos pentru News.ro. El a precizat că lucrarea respectivă este mai veche, iar îndiguirea era făcută la suprafaţă.

UPDATE ORA 8.50 „Explozia a avut loc într-o zonă în care erau lucrări de închidere, mina fiind pe un program de închidere. Se pare că s-a produs o explozie, cu toate că specialiştii spun că nu-şi dau seama cum s-a putut întâmpla, deoarece în zonă nu sunt cabluri electrice. Trei mineri au ieşit la suprafaţă singur şi au fost duşi la spital. Un al patrulea nu a ieşit o dată cu ceilalţi colegi, aşa că s-au constituit echipe de căutare. Nu avem informaţii suplimentare legate de al patrulea miner, care este căutat în prezent. În zonă nu erau exploatări, se făceau lucrări doar pentru siguranţa minei, care urmează să fie închisă“, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei, într-o intervenţie pentru Digi 24.

UPDATE ORA 8.43 "Cei trei răniţi au fost transportaţi la spital, iar starea lor este stabilă. Aveau mai multe leziuni, dar evaluarea amănunţită este făcută de medicii de la unităţile de primiri urgenţe. Cea de-a patra victimă este căutată de către echipe de salvatori. Nu avem informaţii dacă este decedată sau este în viaţă", au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, citaţi de News.ro.

La rândul său, Alin Vasilescu, directorul Spitalului Petroşani, a declarat că doi dintre mineri au ajuns la această unitate medicală, iar al treilea se află în ambulanţă, în drum spre spital. El a precizat că cei doi mineri care au ajuns la spital au arsuri pe faţă, pe mâini şi pe picioare. şi urmează să fie duşi în sala de operaţie.

UPDATE, ORA 8.30 Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) sunt în drum către Uricani. „Urmează să fie deschisă o anchetă, să vedem cauzele. Avem patru victime, încă nu ştim gravitatea arsurilor“, a declarat Sorin Istrate, directorul ITM Hunedoara.

Potrivit primarului din Uricani, Dănuţ Buhăescu, intervievat de Digi24, explozia a avut loc după ora 6.00, în timpul schimbului I. Trei mineri au fost evacuaţi, iar starea lor este bună, viaţa lor nefiind pusă în pericol. Despre cel de-al patrulea miner nu există deocamdată informaţii, dar salvatorii se îndreaptă spre locul unde avut loc deflagraţia.

Explozia a avut loc într-o galerie de legătură. „Pe un plan de acces de la suprafaţă, la vechea staţie de ventilaţie se lucra la 50 de metri de suprafaţă la amenajarea locului în vederea construirii unui dig, a unei construcţii de izolare. A fost o aprindere de metan. Sursă nu există pentru că în zonă nu există energie electrică. Mai mult decât atât zona este totală săpată în steril. Deci efectiv nu ne dăm seama ce s-a întâmplat”, a declarat Petre Drăgoescu, director tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului.

Mina Uricani este în proces de închidere, aprobat încă din 2009, iar până la finalul anului este prevăzut să îşi încheie activitatea de exploatare. Din cei 2.200 de mineri care lucrau acolo, acum au mai rămas aproximativ 300.

Mina Uricani este administrată de Compania de Închidere a Minerilor.

Acesta este al doilea accident într-o mină din Valea Jiului în mai puţin de o lună, după ce, la începutul lui octombrie, doi mineri au murit şi un al treilea a fost rănit de o explozie la Mina Lupeni.

În 2011, cinci mineri au murit la Uricani

Cel mai recent accident grav din subteranele Minei Uricani a avut loc în 5 februarie 2011. Atunci, cinci electricieni mineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 41 de ani, au murit după o explozie cu metan. Echipa efectua o revizie la un transformator de la Orizontul 300. După ce şeful de lucrare a anunţat că a finalizat lucrarea şi a „dat drumul curentului" s-a produs explozia, din cauza acumulărilor de gaz metan. Rezultatul necropsiei celor cinci mineri a arătat că ortacii au suferit numeroase politraumatisme interne şi externe. Patru angajaţi ai minei au fost acuzaţi pentru că nu au luat măsurile necesare pentru a evita acumularea de gaz metan în concentraţii explozive şi nu au prevenit aprinderea concentraţiei de metan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite