Ghidul falsificatorului de carduri care a golit conturile bucureştenilor de Crăciun şi de Revelion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bărbat care folosea carduri false pentru a scoate bani din bancomat, reţinut FOTO Adevărul
Un bărbat care folosea carduri false pentru a scoate bani din bancomat, reţinut FOTO Adevărul

Poliţiştii şi procurorii de la Combaterea Crimei Organizate au reţinut un falsificator de carduri care a apucat să se bucure de o viaţă de vis cu banii furaţi din bancomate doar câteva săptămâni. După ce a scos cu carduri false zeci de mii de lei din ATM-uri a fost capturat. Bărbatul le-a povestit procurorilor cum şi-a pus afacerea pe picioare.

Un falsificator de carduri care abia intrase în branşa hackerilor a fost prins, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie de poliţiştii şi procurorii de la Combaterea Crimei Organizate imediat ce scosese dintr-un bancomat aproape 12.000 de lei cu un card fals. 

În momentul în care a fost capturat, bărbatul  avea asupra sa 32 de carduri bancare, dintre care 14 carduri neinscripţionate (blank), 18 carduri falsificate şi contrafăcute şi mai multe chitanţe de retragere. În faţa procurorilor DIICOT, acesta a recunoscut tot, inclusiv faptul că cei 60.000 de lei pe care autorităţile i-au găsit la locuinţa lui în timpul percheziţiilor erau bani pe care i-a scos fraudulos din conturile unor persoane. 

Cum a achiziţionat cardurile 

Falsificatorul abia îşi deschisese afacerea în luna noiembrie, prin achiziţionarea, de pe un site din Hong-Kong, a 460 de carduri bancare neînscripţionate la preţul de 100 de dolari.

„În cursul lunii noiembrie mi-am comandat prin intermediul internetului 460 cartele PVC neinscripţionate din Hong Kong de pe un site intitulat Aliexpres pentru care am plătit suma de aproximativ 100 USD bani pe care i-am virat prin intermediul cardului bancar personal.
Coletele mi-au fost livrate acasă şi le-am depozitat în apartamentul meu. Ulterior, am descoperit pe internet un site de unde am achiziţionat contra sumei de 100 USD mai multe date de identificare ale titulari de carduri bancare (nr. de carduri şi codul PIN aferent) şi, cu ajutorul unei imprimante de tip MSR dar şi a unei imprimante normale am inscripţionat respectivele date pe cardurile achiziţionate", a explicat acesta.

Pasul 2

Următorul pas a fost să pună mâna pe datele de identificare ale unor titulari de carduri bancare, care includeau numărul de card şi codul PIN, a unei  imprimante performante şi a unui laminator. Infomaţiile au fost cumpărate de la hackeri cu experienţă, le-a spus el anchetatorilor. „Aceste date mi-au fost transmise prin internet pe un site de stocare, iar eu am primit un link cu ajutorul căruia am descărcat aceste date informatice… M-am înţeles să achiziţionez astfel de date informatice contra 100 de dolari şi trebuia să le vând cu 150 de dolari însă eu m-am apucat să le folosesc singur”, a declarat bărbatul.  

Falsificatorul făcea retragerile de la ATM-uri în Bucureşti. „Pentru a nu fi recunoscut purtam ochelari de soare, căciulă şi fular. În general, operam după lasarea întunericului, adică după ora 18:00”, a mărturisit bărbatul. 

Extravaganţele care i-au pus cătuşe

Primele lovituri le-a dat înainte de Crăciun. Pentru că la fiecare retragere reuşea să obţină între 400 şi 1.800 de lei, falsificatorul s-a ţinut de câteva extravaganţe. A revenit în Bucureşti, în perioada 27 – 29 decembrie, cu un taxi de lux şi s-a cazat la un hotel de patru stele. 

„Cu această ocazie am reuşit să scot diferite sume de bani între 400 şi 1.800 de lei din aceeaşi zonă după care m-am reîntors acasă”, şi-a continuat povestea bărbatul. Pe 31 decembrie a venit, din nou, în Bucureşti, de data aceasta cu o maşină împrumutată şi şi-a angajat şofer. „Am scos suma de aproximativ 11.000 lei. Am păstrat chitanţele emise de bancomat şi au fost descoperite ulterior de către lucrătorii de poliţie asupra mea”, s-a confesat acesta.

Şi-a angajat şofer

"De asemenea, am făcut acelaşi lucru şi în noaptea de 1 ianuarie 2016 – 2 ianuarie 2016, în jurul orei două dimineaţa ocazie cu care am fost depistat de către lucrătorii de poliţie. De data aceasta am fost însoţit de către un taximetrist căruia i-am oferit suma de 500 lei pentru deplasarea la Bucureşti. Il cunoşteam din 2005 deoarece făcea taxi în zona unde locuiam şi m-am împrietenit cu el de-a lungul timpului, dat fiind faptul că am mai apelat la serviciile sale. Acesta nu a cunoscut scopul deplasării în Bucureşti şi nici faptul că eu retrăgeam bani de la bancomate. Precizez că l-am rugat să mă ducă în Bucureşti motivând că trebuia să restitui o sumă mare de bani respectiv 1.000 lei cuiva din Bucureşti. Pentru această deplasare i-am înmânat taximetristului suma de 100 de euro şi 50 de lei", şi-a continuat omul povestea.

"La adresa de domiciliu se află restul cartelelor PVC comandate de mine din Hong Kong, un laptop, o imprimantă MSR şi un hard disk pe care le-am utilizat la inscripţionarea cardurilor cu ajutorul cărora am retras sumele de bani menţionate. De altfel, la domiciliu se mai află şi diverse sume de bani aproximativ 60.000 lei pe care i-am scos, aşa cum am menţionat de la diferite ATM –uri din zona Dristor. Arăt că dispozitivul MSR l-am comandat tot din Hong Kong prin intermediul internetului", a precizat falsificatorul.

Motivele arestării    

Procurorii DIICOT au cerut duminică arestarea falsificatorului pentru 30 de zile. Bărbatul este acuzat de efectuare de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi punerea în circulaţie de valori falsificate. 

"Gravitatea faptei rezulta din prejudicierea si eventuala prejudiciere a titularilor de carduri prin deposedarea acestora de sumele de bani pe care le deţin prin aceste mijloace electronice de plata. Astfel, la aproximativ o lună de zile de la achiziţionarea prin intermediul siturilor „de specialitate” de pe internet a cartelelor PVC din Hong Kong inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestora inculpatul a procedat la contrafacerea cardurilor şi la efectuarea de retrageri consistente de numerar. Practic titularii legali ai cardurilor  ”se trezesc” brusc fara niciun fel de sume de bani ca urmare a activitătii infractionale a inculpatului. Dreptul de proprietate este una din valorile sociale fundamentale protejate de legea penala", arată procurorii DIICOT, în referatul cu propunere de arestare preventivă.

DIICOT: Profesionalism şi îndrăzneală

Procurorii DIICOT mai arată că modul si circumstanţele de comitere a faptelor, respectiv achiziţionarea de cartele PVC, de date de identificare ale unor titulari de carduri bancare, de echipamente şi programe hardware şi software necesare falsificării de instrumente de plată electronică, în vederea obţinerii în mod facil a unor sume consistente de bani, "săvârşirea faptelor la adăpostul întunericului şi folosirea unei vestimentaţii speciale care sa-i acopere faţa pentru a nu putea fi recunoscut de pe imaginile captate de camerele de supraveghere de la ATM- uri  releva de asemenea profesionalismul şi îndrăzneala cu care acesta a acţionat ceea ce denotă şi un grad de pericol social ridicat".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite