Fară viză în Canada de la 1 mai. Ce trebuie să facă românii care pot beneficia de această facilitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 1 mai, cetăţenii români care au deţinut o viză canadiană în ultimii zece ani sau care deţin actualmente o viză valabilă care permite intrarea în SUA (nonimmigrant visa) trebuie să depună o cerere pentru o Autorizaţie de călătorie electronică (eTA), în loc de viză, pentru a călători în Canada pe calea aerului sau pentru a tranzita printr-un aeroport canadian.

Potrivit unui comunicat de presă, persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii vor avea nevoie în continuare de viză.

În ceea ce-i priveşte pe cei care vor să intre sau să reintre în Canada cu automobilul, autocarul, trenul, vaporul sau la bordul unui vas de croazieră, Ambasada Canadei arată că ei vor avea nevoie în continuare de viză. 

În ceea ce priveşte călătoria cu avionul, formularul eTA va simplifica accesul multor cetăţeni români în Canada.

Depunerea cererii pentru eTA se face electronic şi este un proces simplu, necostisitor (7 dolari canadieni) a cărui finalizare durează câteva minute.

eTA este valabilă pentru o durată de până la cinci ani şi le permite călătorilor să se deplaseze în Canada pe calea aerului oricât de frecvent, pe perioade scurte (în general de până la şase luni consecutive), pentru studii, tranzitarea printr-un aeroport canadian, vizite turistice sau călătorii de afaceri.

În majoritatea cazurilor, eTA este acordată în câteva minute de la depunerea cererii.

Guvernul Canadei intenţionează să elimine regimul de vize pentru toţi cetăţenii români din decembrie 2017. Din acel moment, cetăţenii români nu vor mai avea nevoie de viză pentru a intra în Canada pe perioade de până la şase luni, călătorind fie pe calea aerului, fie pe cale terestră sau maritimă. Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor călători scutiţi de viză, vor avea nevoie de eTA pentru a urca la bordul unei curse aeriene cu destinaţia Canada. (Mai multe informaţii vor fi furnizate pe pagina de internet a Ministerului Imigraţiei, Refugiaţilor şi Cetăţeniei al Canadei (IRCC ) în noiembrie 2017, precizează Ambasada Canadei.)

Site-ul guvernului Canadei, Canada.ca/eTA, este singurul site oficial unde se poate depune o cerere pentru eTA. Călătorul are nevoie doar de paşaport, un card de credit sau de debit şi o adresă de e-mail.

Călătorii care deţin o viză canadiană valabilă, precum şi cetăţenii americani, inclusiv cetăţenii americano-canadieni, nu au nevoie de eTA.

Cetăţenii canadieni, inclusiv cetăţenii cu dublă cetăţenie, nu pot depune cerere pentru eTA şi vor avea nevoie de un paşaport canadian valabil pentru a călători în Canada pe calea aerului.

Rezidenţii permanenţi în Canada sunt la rândul lor ineligibili pentru eTA şi vor avea nevoie în continuare de un card valabil de rezident permanent sau de un document de călătorie de rezident permanent pentru a călători în Canada.

„Canada acordă o importanţă majoră parteneriatului cu România” a declarat Kevin Hamilton, ambasadorul Canadei în România. „Simplificarea procedurilor de călătorie încurajează o înţelegere reciprocă mai profundă şi creează oportunităţi suplimentare pentru consolidarea legăturilor interumane, comerciale şi turistice”, a adăugat el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite