Fenomenul „Elodia“, după doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fenomenul „Elodia“,  după doi ani
Fenomenul „Elodia“, după doi ani

Filmul dispariţiei avocatei din Braşov, exploatat la maximum de OTV, a rămas fără deznodământ şi a intrat într-un con de umbră. Televiziunea de apartament a lui Dan Diaconescu a „dat tonul“ în mediatizarea excesivă a dispariţiei unei avocate din provincie. CITEŞTE ŞI: COPILUL ELODIEI DOARME CU POZA EI SUB PERNĂ!

Luna aceasta se împlinesc doi ani de când avocata Elodia Ghinescu din Braşov a dispărut. Principalul suspect, la acea vreme, a fost considerat soţul său, poliţistul Cristian Cioacă.

La început, dispariţia Elodiei a fost tratată de OTV, în special în emisiunea „Dan Diaconescu Direct“, ca un subiect obişnuit în „agenda“ editorială a postului: scandaluri, divorţuri, sinucideri, răpiri şi crime. Încet-încet, Dan Diaconescu, folosind „reţeta“ sordidă a mahalalei, a transformat o ştire de fapt divers într-un fenomen social.

În câteva luni de la „primul episod“, audienţa OTV s-a dublat. În toamna anului 2007, televiziunea lui Diaconescu ajunsese a patra în mediul urban, după Pro TV, Antena 1 şi TVR 1, surclasând posturi cu pretenţii. Diaconescu a simţit că începe să plutească pe valul succesului şi a apăsat pedala acceleraţiei „până la blană“. Episoadele Elodia au fost mitraliate la foc
automat.

Elodia, vedeta televiziunilor

În criză de idei şi de audienţă, celelalte posturi au preluat subiectul. Pe rând, au „căzut pradă“ Pro TV, Prima TV, Antena 1, Antena 3, Realitatea TV şi chiar postul public, TVR.

Moderatorul Marius Tucă, care se retrăsese de pe „sticlă” în 2004, a revenit pentru scurt timp, în prima sa emisiune avându-l invitat pe Cristian Cioacă, soţul dispărutei. Demersul lui Tucă nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor de rating şi nici la succesul lui Diaconescu.

În cursul anului 2008, audienţa OTV, datorată Elodiei, s-a menţinut la cote înalte. Intrarea în scenă a soţilor Magda şi Tolea Ciumac (vara anului 2008) a făcut din OTV un adversar redutabil al Campionatului European de Fotbal din Austria şi din Elveţia.



Sute de ore de dezbateri

În vara lui 2008, Magda Ciumac (OTV) şi cu Adrian Mutu (pe TVR) au făcut cele mai mari audienţe. Şi pentru că a fost un subiect de „interes“, Mădălin Ionescu l-a abordat după un an de la „aniversarea“ dispariţiei Elodiei. În prima ediţie a emisiunii „Acces Direct” (Antena 1), Ionescu a făcut un interviu în exclusivitate cu nimeni altul decât... Cristian Cioacă!  

Tabloidele „Libertatea“, „Click!“ şi „Cancan“ au stors subiectul ca pe o rufă. Şi ziarele quality i-au acordat Elodiei spaţii ample. Dar fenomenul a continuat să ia amploare la OTV, care a alocat sute de ore de dezbateri pe această temă: răsturnări de situaţie, personaje „obscure“ (rude, prieteni, avocaţi, vrăjitoare) care veneau în sufrageria lui Dan Diaconescu cu tot felul de scenarii, dezvăluiri şi aberaţii.

image

Elodia Ghinescu 

Elodia a intrat în folclor, fiind sursă de inspiraţie pentru bancuri, glume şi jocuri pe internet. Diaconescu a avut instinctul să folosească toate pârghiile pentru ca Elodia să rămână în atenţia publicului. Dacă la început Elodia era ucisă „cu sânge rece“ de către soţul ei, ulterior, femeia a fost „văzută“ în diferite colţuri ale ţării sau chiar ale lumii.

Seri de-a rândul, pentru a atrage publicul, Diaconescu promitea fotografii sau înregistrări în care se presupunea că apare Elodia. Telespectatorii stăteau ţintuiţi în faţa televizoarelor până la 3.00-4.00, iar cazul nu era elucidat, ci continua într-un alt episod. Apogeul penibilului a fost atins în momentul în care Diaconescu a adus în studio ghicitoare şi clarvăzătoare pentru a dezlega misterul dispariţiei femeii. Mai mult, Luis Lazarus a mers pe teren, împreună cu ghicitoarele, pentru a încerca să descopere trupul Elodiei.

OTV a exploatat aplecarea spre morbid

Întrebat de ce dispariţia avocatei Elodia Ghinescu a stârnit atâta interes la nivel naţional, publicistul Radu Paraschivescu a răspuns că nu numai crima se vinde bine, ci şi bănuiala săvârşirii crimei.



„OTV a speculat aplecarea spre morbid a multor semeni, nimic altceva. Există oameni care reacţionează jubilativ la fiecare crimă sau nenorocire: se bucură că nu i-au căzut ei înşişi victimă“, declară Paraschivescu. 

Publicistul consideră că Elodia Ghinescu a devenit „numele de cod al unei operaţiuni masive de prostituare a ideii de televiziune. Nu este singurul caz în care nimicul e transformat în ceva“.

La rândul său, analistul media Iulian Comănescu crede că, făcând abstracţie de lipsa deontologiei, Diaconescu a găsit toate „ingredientele“ necesare pentru a exploata acest caz: sânge, sex şi moarte. În opinia lui, succesul „serialului“ s-a datorat prelungirii subiectului, dar şi interactivităţii (telefoane, SMS-uri şi sondaje). Comănescu crede că subiectul s-a tabloidizat atât de mult încât nici măcar „oamenii puţin educaţi din targetul OTV nu-şi mai închipuiau că povestea este adevărată“.

Sociologul Marius Pieleanu apreciază că subiectul a fost un succes pentru că majoritatea românilor, şi nu numai, sunt interesaţi de temele de tip „telenovelistic“. În plus, el crede că acest caz a beneficiat de o supramediatizare din partea OTV. În legătură cu „stingerea“ interesului publicului pentru Elodia, Pieleanu spune că a fost un fenomen firesc, deoarece „memoria socială este destul de scurtă“.



Filmul anchetei

Avocata Elodia Ghinescu a dispărut de la domiciliul conjugal din cartierul braşovean Tractorul în noaptea de 29 spre 30 august 2007. Trei săptămâni mai târziu, la 20 septembrie, procurorii l-au reţinut pe soţul ei, Cristian Cioacă, care la acea vreme era poliţist în cadrul Inspectoratului Judeţean Braşov. 

Procurorii au susţinut că Cioacă şi-a ucis soţia şi apoi a transportat-o cu autoturismul personal pe traseul Braşov - Piteşti, abandonând cadavrul într-o zonă rămasă încă neidentificată.

Curtea de Apel din Braşov şi apoi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă ca neîntemeiată, susţinând că nu sunt probe suficiente privind vinovăţia. Astfel, s-a decis cercetarea acestuia în libertate.

image

Căutările Elodiei ordonate de anchetatori au costat peste 100.000 de lei 

În replică, criminaliştii au explicat că vinovăţia este dovedită de expertiza criminalistică a sângelui depistat în maşină şi în casă, de lista convorbirilor telefonice ale poliţistului, precum şi de unele contradicţii între declaraţia acestuia şi spusele unor martori. Timp de mai multe luni, scafandrii au căutat corpul Elodiei în mai multe lacuri din judeţele Argeş şi Braşov. Simultan, forţele de ordine au căutat au cercetat pădurile şi râpele din cele două judeţe. Toate căutările şi expertizele ordonate în această anchetă au costat peste 100.000 de lei.

Trimis în judecată pentru spargerea e-mailului

La 16 februarie 2009, Cristian Cioacă a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, fiind acuzat de spargerea e-mailului soţiei sale cu ajutorul unor hackeri. Cioacă a susţinut că încerca să vadă dacă soţia sa îl înşela. Potrivit interceptărilor convorbirilor telefonice, Elodia Ghinescu apărea în mai multe poze alături de un bărbat, fotografiile fiind făcute în Dubai.

Cercetările continuă

„Marea problemă a dosarului „Elodia” este că lipseşte cadavrul avocatei Ghinescu. Avem probe şi putem finaliza dosarul de omor calificat al lui Cristian Cioacă şi fără să găsim corpul soţiei lui”, ne-a declarat procurorul criminalist Marius Iacob, şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

El ne-a explicat că toate activităţile de cercetare sunt concentrate pe găsirea rămăşiţelor avocatei. Criminalistul ne-a arătat însă că s-au dat sentinţe de condamnare pentru omor chiar dacă nu nu a fost găsit trupul celui ucis. „Avem speranţa că vom găsi trupul Elodiei Ghinescu”, ne-a spus Marius Iacob.

Procurorul ne-a mai explicat că procedurile din instanţă prin care o persoană este declarată decedată, sunt anevoioase, şi durează minimum cinci ani. Astfel, la 29 februarie 2009, judecătoria Braşov a declarat-o oficial dispărută pe Elodia Ghinescu. De la această dată mai trebuie să treacă alţi patru ani până ca ea să fie declarată decedată. La începutul acestei veri, o echipă de scafandri a reînceput acţiunea de căutare a Elodiei Ghinescu, în râul Olt, la Arini, judeţul Covasna, şi în lacul Feldioara, judeţul Braşov.

Cioacă cere finalizarea anchetei

După doi ani de anchetă, poliţistul Cristian Cioacă şi-a schimbat apărătorul, Florentin Sorescu, cu avocata Maria Vasii, celebră după ce l-a apărat pe Daniel Corogeanu, stareţul Mănăstirii Tanacu, acuzat de uciderea unei femei ca urmare a unui act de exorcizare .

Însoţit de noul avocat, Cioacă a fost săptămâna trecută la procurorul Marius Iacob şi i-a cerut să finalizeze dosarul, să-l trimită în judecată sau să-i dea o rezoluţie de scoatere de sub urmărire penală. „I-am propus domnului procuror să-mi primească cererea de finalizare a cercetării şi să dea o soluţie de scoatere de sub urmărire penală. A rămas să o argumentez şi să o depun în scris”, ne-a declarat Maria Vasii. 



Patrick Cioacă poate sta la bunicii săi

Părinţii Elodiei, Elena şi Dumitru Ghinescu, au voie să-l viziteze pe Patrick Cioacă (4 ani) o dată pe lună şi pot să-l ţină acasă la ei, în Râşnov, timp de o lună în fiecare anotimp.  Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov a respins apelul făcut de Cioacă împotriva unei decizii similare date de Judecătoria Braşov. Cristian Cioacă a mai pierdut un proces împotriva familiei Ghinescu. eEl a intentat divorţ faţă de soţia sa în august 2008,  dar cererea lui a fost respinsă şase luni mai târziu, de Judecătoria Piteşti.
 
Personajele principale

image

Cristian Cioacă

, soţul Elodiei Ghinescu, era poliţist în cadrul Inspectoratului Judeţean Braşov. El este acuzat de uciderea soţiei sale şi de ascunderea cadavrului. Nu a recunoscut niciodată acest lucru. În momentul de faţă a fost suspendat din funcţie, fiind trecut din serviciul activ la dispoziţia şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş. 

image

Patrick Cioacă

, fiul cuplului Elodia Ghinescu- Cristian Cioacă, avea doi ani în momentul dispariţiei mamei sale. Acum, părinţii Elodiei sunt în plin proces cu Cristian Cioacă pentru a obţine un program de vizitare a copilului. Tribunalul pentru Minori Braşov, a decis că buncii pot să-l viziteze lunar pe Patrick, şi îl pot ţine la ei o lună pe anotimp.

image

Dan Diaconescu

este ziarist din 1990. După ce s-a săturat să aibă şefi la alte ziare sau posturi TV, a fondat OTV şi DDTV, unde este şi moderator, şi patron. Diaconescu a lansat „cazul Elodia“ pentru a-şi creşte audienţele şi a-şi scoate din anonimat televiziunea, atingându-şi scopul. Între timp, a mai încercat şi alte „seriale“, dar fără prea mare succes.

image

Magda Ciumac

şi-a făcut debutul la OTV în vara lui 2008, când a făcut declaraţii „şocante“ despre implicarea soţului ei, Tolea Ciumac, în cazul Elodia. Apariţia Magdei a fost o gură de aer proaspăt pentru audienţele postului. O altă strategie de revigorare a ratingului OTV a fost răpirea pseudovedetei. Ahtiată după celebritate, Magda s-a apucat de cântat manele şi a ajuns pe primele pagini ale tabloidelor.  

image

Marius Iacob

,  procuror,  este cel care conduce ancheta în cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu. În prezent este şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General. Marius Iacob ne-a explicat că toate activităţile de cercetare sunt concentrate pe găsirea rămăşiţelor avocatei. Este convins că va obţine condamnarea lui Cioacă şi mai speră încă să descopere cadavrul Elodiei.

image

Florentin Sorescu

a fost primul avocat al lui Cristian Cioacă. Florentin Sorescu a reuşit să obţină cercetarea clientului său în stare de libertate. S-a făcut remarcat mai ales prin prezenţa constantă la emisiunile lui Dan Diaconescu de la OTV. Acum o săptămână, Cristian Cioacă a renunţat la serviciile sale, angajând-o pe avocata Maria Vasii.

image

Luis Lazarus

şi-a făcut intrarea în televiziune prin apariţii la OTV. În 2007, a primit premiul APTR pentru cel mai bun jurnalist de investigaţii. S-a implicat în „rezolvarea“ misterului Elodiei şi a început s-o caute chiar cu elicopterul. Când „terenul“ de la OTV nu i-a mai fost suficient, s-a mutat la Prima TV şi ulterior la Kanal D.

image

Anatolie Ciumac

, luptătorul de K1, a „intrat“ pe OTV după ce soţia lui l-a acuzat că ar fi complicele lui Cristian Cioacă în cazul asasinării Elodiei. În urma cercetărilor, poliţia a stabilit că era nevinovat. Mai târziu, Tolea a fost acuzat că ar fi răpit-o pe Magda. Totuşi, Tolea a fost arestat la 10 martie, fiind acuzat de tentativă de omor pentru un incident din 1999.

image

Tehnica lui Diaconescu



Circul mediatic făcut de personaje a atins proporţii groteşti: Tolea Ciumac a încercat să-l bage pe Diaconescu
într-un tomberon chiar în direct. Soţia lui, Magda, care a adus un puseu de audienţă odată cu aşa-zisa ei răpire, a ajuns să fie „specialist comentator“ care dansează pe mese.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite