FNI – ultimul act

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Investitori FNI din toată ţara au organizat degeaba proteste
Investitori FNI din toată ţara au organizat degeaba proteste

Locotenentul lui Sorin Ovidiu Vîntu la FNI, Nicolae Popa, a fost arestat în Indonezia. El are de executat 15 ani de închisoare. Autorităţile române au început formalităţile pentru aducerea lui Nicolae Popa  în ţară, deşi între România şi Indonezia nu există acord de extrădare.

Nicolae Popa (45 de ani), fostul director al Gelsor şi membru al Consiliului de Încredere al SOV Invest, a fost arestat la Jakarta.

Aproape zece ani au durat căutările pe întreaga planetă a celui considerat „creierul" prăbuşirii Fondului Naţional de Investiţii (FNI), afacere în urma căreia i se impută lui Popa un prejudiciu de peste 5 milioane de lei (1,2 milioane de euro).

A fost localizat şi arestat la capătul lumii, în oraşul Jakarta din Indonezia.Conform Ministerului român de Externe, misiunea României la Jakarta a solicitat autorităţilor locale facilitarea accesului la fostul director Gelsor, Nicolae Popa. 

Deşi capturat, Nicolae Popa nu va fi extrădat pe baza unui act bilateral dintre cele două ţări, autorităţile române bazându-se în acest moment doar pe „relaţii amiabile" cu oficialii din Jakarta.

Între timp, Nicolae Popa a fost condamnat definitiv în România la 15 ani de închisoare pentru înşelăciune în dosarul FNI. Parchetul General a deschis un dosar în care face cercetări pentru a depista împrejurările în care a plecat din ţară Nicolae Popa.

La 2 decembrie, Interpol Indonezia a informat Interpol România că Nicolae Popa a fost arestat, iar autorităţile din ţara noastră au început formalităţile de extrădare a fostului director de la Gelsor.

Urmează ca în maximum 20 de zile Ministerul Justiţiei din România să transmită omologilor din Indonezia toate documentele necesare extrădării lui Nicolae Popa, printre care şi sentinţa de condamnare irevocabilă.

Omul lui Vîntu

Cunoscut ca fiind „mâna dreaptă" a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, Popa a fugit din România în mai 2000, imediat după prăbuşirea FNI. În ianuarie 2002 a fost dat în urmărire internaţională şi a devenit una dintre cele mai căutate persoane, alături de „mama FNI" - Ioana Maria Vlas, care s-a predat în 2003 autorităţilor de la Bucureşti, după ce se ascunsese timp de trei ani în Israel. Nicolae Popa a fost şi cel care a scos-o din ţară pe Vlas, care a fost condamnată la zece ani de închisoare în dosarul FNI.

Din Ţepeşti la Jakarta

Nicolae Popa a fugit din România în  anul 2002

Nicolae Popa a fugit din România în  anul 2002

Născut în satul Ţepeşti din judeţul Vâlcea, Nicolae Popa a devenit în anii '90 unul dintre oamenii de încredere ai lui Sorin Ovidiu Vîntu. În satul natal nu s-a mai auzit nimic de el. În urmă cu o lună şi ceva, fratele lui Nicolae Popa s-a prezentat la primăria din satul natal.

„Nu mai are rude în comună. Tatăl lui s-a mutat în urmă cu câţiva ani din localitate. În urmă cu 40 de zile, unul din fraţii de la Bucureşti ai  lui Popa Nicolae a venit la primărie pentru a cere un certificat de naştere în original. Pentru că ştiam că omul este dat în urmărire internaţională, am refuzat să eliberăm acest act", spune Ionel Cârlogan, secretarul primăriei din Tetoiu.

Conform anchetatorilor, la 18 septembrie 1998, Nicolae Popa, în calitate de director general al societăţii comerciale Gelsor, a însuşit din depozit 65.359 acţiuni la valoarea de 2,5 lei/acţiune, care aparţineau SOVINVEST SA şi administrate de GELSOR SA, pe care le-a remis unui intermediar în scopul de a fi vândute Băncii Agricole la un preţ de 76,5 lei/bucata, prejudiciul creat fiind de aproximativ 5 milioane de lei. În dosarul FNI au fost trimise în judecată 12 persoane, ele fiind obligate de Înalta Curte să plătească despăgubiri pentru 140 de mii de investitori.

Condamnat şi în afacerea FNA

Nicolae Popa este condamnat la 12 ani de închisoare şi în dosarul privind prăbuşirea Fondului Naţional de Acumulare (FNA). Măsura nu este însă definitivă, iar procesul este îngreunat întrucât mulţi investitori - care aveau calitatea de martori - au decedat.

Audiată în acest dosar, Ioana Maria Vlas a declarat că este vinovată că a transferat ilegal acţiuni de la FNA la FNI, dar că ar fi făcut această tranzacţie încercând „să ţină în picioare FNA".

De asemenea, Vlas a precizat că, după plecarea ei, la 1 decembrie 1999 la Tel Aviv, din fondul FNA omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu ar fi scos bani "cu sacoşa". Vlas a mai arătat că după decembrie 1999, Nicolae Popa a preluat conducerea FNI şi a FNA. ; A contribuit Dorel Ţârcomnicu

"Nicolae Popa era prietenul meu. Evident că îmi pare rău. Din nefericire, a căzut victima acestei manipulări uriaşe care a fost afacerea FNI."
Sorin Ovidiu Vîntu
om de afaceri

Cine urmează?

Încă două persoane dintre cele mai căutate vor fi aduse în ţară în următoarele zile, a declarat, ieri, şeful Poliţiei, Petre Tobă.

El nu a dorit să facă publice numele acestor persoane, precizând doar că sunt acuzate de înşelăciuni grave. Pe site-ul Poliţiei Române există 19 persoane la categoria "cele mai căutate".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite