Fosta şefă de cabinet a lui Chiuariu, acuzată de favorizarea făptuitorului după ce şi-a schimbat declaraţia în instanţă, în procesul retrocedărilor de păduri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Catrinel Florescu, fosta şefa de cabinet a fostului ministru Tudor Chiuariu, este acuzată de favorizarea făptuitorului după ce în instanţă şi-a schimbat declaraţia dată la DNA în dosarul retrocedării ilegale a 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, dosar în care sunt judecaţi, între alţii, Viorel Hrebenciuc şi fiul acestuia.

 Audiată că martor în dosarul retrocedărilor de pădure în care este judecat Viorel Hrebenciuc, Elena Catrinel Florescu a spus că nu îşi mai susţine o declaraţie dată la DNA deoarece atunci când a fost audiată era obosită şi că procurorul i-a pus întrebări privind fostele locuri de muncă.
 
“Îmi menţin doar prima declaraţie. A doua nu, deoarece a fost dată sub presiune. Am dat o declaraţie după câteva ore de aşteptare. Totul a scăpat de sub control (...) Am fost chemată în biroul procurorului şi ameninţată, apoi întrebată dacă am un avocat care să vină în două ore. Mi s-a sugerat prin diverse întrebări, am fost determinată să dau această completare de declaraţie. Am fost determinată să spun mai multe aspecte despre parcursul meu profesional. Am fost obligată să detaliez aspecte din prima declaraţie cu privire la contractul de asistenţă juridică încheiat de casă de avocatura unde îmi desfăşor activitatea şi Paltin Sturdza”, a susţinut, marţi, la instanţa supremă, Elena Catrinel Florescu.
 
Întrebată de judecător ce lucruri neadevărate a fost obligată să scrie în declaraţia de martor, fosta şefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu şi actual director la biroului său de avocatură a arătat că i s-au sugerat diverse aspect legate de stabilirea onorariului pentru a reprezenta interesele lui Sturdza în procesul de retrocedare.
 
“În prezent sunt director executiv al societăţii de avocatură Chiuariu şi Asociaţii. În declaraţia de la DNA am relatat cum s-a desfăşurat încheierea contractului de asistenţă juridică între asociaţia noastră şi Paltin Sturdza. De la colegul meu Cristian Stănescu am primit documentaţia.  Onorariul se calculează conform statutului profesiei de avocat.  Aşa a fost stabilit onorariul. S-a discutat şi despre cheltuielile cu acest caz (…) Am fost determinată să spun că Tudor Chiuariu mi-a zis să fac acest calcul al onorariului. Nu Chiuariu a stabilit valoarea contractului”, a mai susţinut martorul.
 
Întrebată în instanţă unde a mai lucrat înainte, Catrinel Florescu a spus că a avut “mai multe activităţi în sfera juridică", iar cu Tudor Chiuariu colaborează din 2007, fiind directorul său de cabinet la Ministerul Justiţiei: "Colaborez cu Chiuariu din 2007. La Ministerul Justiţiei eram directorul său de cabinet. Apoi am fost detaşată la Guvern, consilier la cancelaria primului ministru. Ulterior, în Parlament, am fost consilierul domnului Chiuariu”.  
 
Întrebată despre contractul de asistenţă juridică semnat de firma de avocatură a lui Chiuariu cu Paltin Sturdza, Florescu a spus: “Am aflat că vom avea un nou client. Am făcut calculul onorariului. Eu am stabilit onorariul conform unui calcul standard. Chiuariu nu mi-a cerut să trec o anumită suma sau să trec anumite activităţi. Când am încheiat contractul nu am vorbit cu el referitor la onorariu”.
 
La întrebarea cine a ales notarul care ar fi trebuit să legalizeze viitoarea tranzacţie de terenuri, Florescu a susţinut că nu ştie cine a ales notarul. “A fost întâlnire cu doamna notar Laura Iuliana Scântei. A fost prezenţa şi ea la un moment dat la întâlnire. Este notarul cu care colaborăm, nu-mi amintesc cine a ales notarul”, a mai susţinut fosta şefa de cabinet a lui Tudor Chiuariu.
 
La finalul audierii, procurorul de şedinţă a anunţat că, în urma acestor declaraţii, va deschide pe numele femeii dosar penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
 
Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 25 mai, când vor fi audiaţi alţi martori.  
 
În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimise în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău. În acest dosar sunt judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
 
Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.
 
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.
 
Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţă banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite