Fostul secretar al CJ Giurgiu Florian Dinu şi un director de la Protecţia Copilului, trimişi în judecată. DGASPC Giurgiu, prejudiciat cu 600.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla DNA
Sigla DNA

Fostul secretar al Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu Florian Dinu şi un director de la Protecţia Copilului au fost trimişi în judecată de DNA, procurorii arătând că, între 2002-2005, la DGASPC Giurgiu „a fost oficializat un sistem de achiziţii bunuri şi servicii situat în afara cadrului legal, promovat şi derulat exclusiv în interesul” lui Dinu.

Potrivit DNA, directorul din DHASPC Giurgiu ar fi încheiat ilegal, la solicitarea lui Dinu, 719 proceduri de achiziţii de bunuri şi lucrări, prejudiciind inctituşia cu peste 600.000 lei.

 Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Florian Dinu, la data faptelor secretar al Consiliului Judeţean (CJ) Giurgiu şi administrator în fapt al unor societăţi comerciale, pentru instigare la abuz în serviciu şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată.

De asemenea, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Liana Ţone, la data faptei director executiv adjunct la Direcţia economică a Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Giurgiu, pentru abuz în serviciu, în formă continuată (719 de acte materiale), Florian Roşioru, Ion Lupu şi Florentin Daniel Marinică, la data faptelor reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

 Procurorii arată că, în perioada 14 august 2002 - 5 aprilie 2005, la DGASPC Giurgiu a fost oficializat un sistem de achiziţii bunuri şi servicii situat în afara cadrului legal, promovat şi derulat exclusiv în interesul personal al secretarului Consiliului Judeţean Giurgiu, Dinu Florian.

În acest context, Liana Ţone şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu, prin încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice şi realizarea controlului financiare preventiv, în legătură cu încheierea, derularea şi plata a 719 proceduri de achiziţii de bunuri şi lucrări.

”Aceste achiziţii au fost realizate prin selecţia de oferte de la aceleaşi persoane juridice, controlate în fapt exclusiv de către inculpatul Dinu Florian şi la care asociaţi unici, administratori sau mandatari erau inculpaţii Roşioru Florian, Lupu Ion, Marinică Florentin Daniel şi alte persoane”, arată DNA.

În aceste condiţii, DGASPC Giurgiu a fost prejudiciat cu 639.128 lei.

În perioada 2007 - 2008, Florian Dinu a primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale foloase necuvenite în valoare de 23.550 lei. Foloasele respective au fost primite de acesta în schimbul promisiunii de a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul CJ Giurgiu şi ai DGASPC Giurgiu pentru decontarea sumelor pe care aceasta din urmă le datora firmei respective, dar şi pentru menţinerea şi reînnoirea unui contract de furnizare combustibil încheiat cu aceeaşi societate.

Consiliul Judeţean Giurgiu s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 1.003.807,05 lei (reprezentând prejudiciul rezultat în urma achiziţiilor nelegale de bunuri şi lucrări), la care s-au solicitat şi accesorii în cuantum total de 97.001,44 lei, calculate până la 31.07.2005, precum şi accesoriile care vor fi calculate până la data plăţii efective a prejudiciului.

În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Ţone Liana, Dinu Florian şi Roşioru Florian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Giurgiu, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite