FOTOGALERIE Bărbierul care n-a lăsat briciul din mână de 85 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bătrân bărbier din România are aproape 95 de ani şi încă lucrează în „prăvălia“ sa de lângă Teatrul de Vară din Giurgiu. Toată lumea îl ştie în Giurgiu pe Petre Zimnicaru. Frizeria lui este singura cu program zilnic. E deschisă până şi duminică, de la 8.00 la 14.00.

Petre Zimnicaru (95 de ani) n-a permis bătrâneţii să‑l scoată din câmpul muncii. Se consideră norocos pentru că nu are nicio problemă gravă de sănătate, astfel merge în fiecare zi la frizeria sa din Giurgiu şi îşi aşteaptă liniştit clienţii. Precizează ferm că nu a fumat niciodată şi că nici tărie n-a băut. Ăsta ar fi şi motivul, spune el, că mâna nu‑i tremură deloc.

Click aici pentru mai multe fotografii cu Petre Zimnicaru

Bătrânul practică această meserie de la vârsta de 10 ani. După ce a terminat patru clase la o şcoală generală din Giurgiu, tatăl său, tot frizer, l-a luat cu el la serviciu şi l-a instruit timp de cinci ani.

„După anii de ucenicie la Giurgiu, m-am dus să dau examen la Bucureşti. L-am luat cu 10 şi atunci m-a remarcat frizerul regelui Carol. M-a luat lângă el. N-am avut ocazia să-l bărbieresc pe rege, dar timp de opt ani, cât am lucrat în Bucureşti, au trecut prin mâna mea toţi oamenii mari ai vremii", spune Zimnicaru.

Mai citiţi şi:

Elena Stanciu tunde cu plăcere, de peste patru decenii



S-a întors în Giurgiu când avea 23 de ani şi şi-a deschis propria frizerie. În 1979 tundea şi bărbierea într-un local aflat în centrul Giurgiului.

Spune că n-are nicio importanţă câţi oameni a tuns sau cum îi cheamă, ci el consideră că tot ce contează este că nimeni n-a plecat vreodată nemulţumit de serviciile sale. „Da, au venit la frizeria mea toţi prefecţii, subprefecţii şi primarii din Giurgiu, de-a lungul vremii. Era altfel atunci: frizerii erau bine instruiţi, nu ca acum, iar oamenii veneau des la frizerie", mai spune Petre Zimnicaru, care a obţinut, la vârsta de 20 de ani, carnetul de meşter în „arta bărbieritului".

Un tuns, 5 lei

La frizerul de 95 de ani din Giurgiu mai vin, în general, oameni în vârstă, cei mai mulţi, bărbaţi, fiindu-i clienţi de ani de zile. Le cere 5 lei pentru un tuns sau un bărbierit. Câştiga bine pe vremuri, mai spune Zimnicaru, acum foarte puţin, dar indiferent de sumele obţinute în urma serviciilor sale, el va îşi va face treaba până la sfârşit.

Florea Biolan, cu 16 ani mai tânăr decât bărbierul, vine des la „prăvălia" lui Zimnicaru pentru că nu se mai poate bărbieri singur. „Nu simt lamele briciului.  E mereu atent şi mă simt bine la el. Mie îmi tremură mâinile, nu mă mai pot rade singur. Uite, m-a făcut flăcău bătrân!", spune Biolan, ridicându-se de pe scaunul bărbierului mulţumit.

Zimnicaru nu primeşte la frizeria sa oameni care-i par suspecţi. „Îmi place respectul şi munca, dar cel mai mult îmi place meseria mea. Nu-mi plac puşlamalele, lichelele, hoţii. De vreo cinci ori până acum mi-au spart prăvălia şi nu i-a mai găsit nimeni! Nu primesc la mine puşlamale, oameni care nu-mi inspiră încredere". Cel mai bătrân frizer din Giurgiu mai zice, de asemenea, că niciun client, oricât de pretenţios ar fi fost, nu i-a dat bătăi de cap.

Supărat pe impozitul forfetar

Cel mai tare îl doare că, în prezent, statul român nu are respect pentru experienţa sa, şi mai ales, că nu ia nimeni în considerare faptul că la vârsta lui încă mai lucrează.

Petre Zimnicaru are o pensie de 700 de lei şi e dezamăgit pentru că a auzit că Guvernul vrea să-i impoziteze venitul. „Înainte, chiar şi de comunism zic, cei care aveau 60 de ani şi încă lucrau nu mai plăteau nimic la stat. Sunt scârbit de ce se întâmplă. Mi-a mai băgat şi impozitul forfetar. Trebuie acum să plătesc 400 de lei pe lună numai impozit? De unde să le plătesc toţi banii ăştia?", se întreabă el.

Bărbierul din Giurgiu devine şi mai trist când aduce vorba despre problemele din sistemul bugetar. Ambii săi fii sunt profesori şi, spune el, au un salariu „de mizerie".

Pe de altă parte, indiferent de câte regimuri politice a suportat, de câţi oameni mai puţin buni a cunoscut şi oricât de greu i-ar fi fost şi îi este în prezent ca frizer, Petre Zimnicaru spune că¨, dacă ar fi s-o ia de la capăt, ar face acelaşi lucru. „N-aş fi făcut nicio altă meserie. Frizeria mi‑a plăcut şi tot asta aş fi făcut. N-am vrut să devin altceva", mai spune el.

" Îm plac cinstea, respectul şi munca, însă mă dezgustă minciuna. Nu suport puşlamalele, lichelele sau hoţii."
Petre Zimnicaru
bărbier

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite