articolul anterior articolul urmator

Franţa. Alegeri prezidenţiale sub teroare

15
21 Apr 2017 12:50:23
Cristina Hermeziu

15 Comentarii

DG Ontelus
21.04.2017, 13:32:18

Miza acestor alegeri este simbolică și pragmatică, deopotrivă: simbolică, deoarece Franța este un pilon al democrației moderne și al construcției europene; pragmatică, fiindcă rezultatul prezidențialelor va influența fatalmente alegerile parlamentare. Este foarte probabil ca repulsia față de sistem să fie, totuși, mai mare decât frica de alteritate, pentru că și această frică, la rândul său, pare alimentată, de asemenea, de sistemul profund disfuncțional, în care cetățenii nu se mai regăsesc decât parțial. Francezii, ca de altfel întreaga umanitate încep să se obișnuiască, într-adevăr, cu incertitudinea. Predictibilitatea, avantaj psihologic și material caracteristic al civilizației redevine o himeră. După globalizarea economică avem, iată, și o globalizare psiho-spirituală, chiar dacă întemeiată, de fapt, pe accentuarea diferențelor, și nicidecum pe unitatea de destin. Un paradox în plus, adăugat paradoxului continuu reiterat, reprezentat de istorie.

+3 (7 voturi)
Cristina Hermeziu
21.04.2017, 13:52:58

Va impartasesc analiza, DG Ontelus . Si multumesc pentru dialog. Ganduri frumoase.

0 (6 voturi)
Cucubau Cucubau
21.04.2017, 17:09:24

Comentariu considerat abuziv.

cooper sheldon
21.04.2017, 19:06:18

"Mai mult decât atât, se pare că o bună parte din alegători una spun la sondaj sau la televizor şi alta votează, în secunda de solitudine din cabina de vot." - VRAJEALA, asta-i un sindrom nu o cauza caci exista marje de eroare, deci e ceva putred in sistemul de sondaj/votare.

catalin toader
21.04.2017, 19:50:52

M-au surpins -vorba sa fie!- numarul celor carora nu le-a placut articolul doamnei Cristina Hermeziu. Oare de ce ti-ar displace o analiza decenta despre alegerile prezidentiale din Franta? Raspunsul il stim - propaganda rusofila si-a mutata toate tunurile propagandistice catre aceste alegeri. Par a fi niste alegeri cum n-au mai fost in Franta (gasesc ca o mare parte din vina o au marile partide, care au dezamagit crunt in ultimii 10 ani - ca sa nu-mi fac pacate in Saptamana Luminata, n-am sa mai adaug nimic). Ii informez, totusi, pe cei care canta prohodul UE, ca nu cred ca francezii vor deraia de la ideea europeana. Pot paria pe cat vreti ca Franta va avea un presedinte decent. Mme M. Le Pen nu intra in categoria oamenilor decenti (taticul domniei sale poate depune marturie).

+3 (5 voturi)