Furtună în Bucureşti şi în Ilfov: două persoane rănite şi mai mulţi copaci doborâţi de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Două persoane au fost rănite şi mai mulţi copaci au fost doborâţi de vânt, sâmbătă după-amiază, în urma furtunii, în Bucureşti şi în Ilfov.

Angajaţii ISU Bucureşti au intervenit în 30 de cazuri. 24 de copaci au căzut, în urma furtunii, pe carosabil şi patru, pe autoturisme. În plus, vântul puternic a desprins şi un panou publicitar, iar o faţadă de bloc este în pericol de prăbuşire. 

Potrivit reprezentanţilor Ambulanţei Bucureşti-Ilfov, citaţi de Mediafax, au fost rănite două persoane: o femeie lovită de o creangă smulsă de vânt şi un bărbat aflat la volanul unei maşini, în Pantelimon, Ilfov, peste care a căzut un copac.

Cum ne protejăm în cazul unei furtuni

Înainte de producerea unei furtuni, îndepărtaţi copacii şi ramurile uscate, pentru a evita producerea unor accidente şi a producerii pagubelor materiale. Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger, nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet. Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.

Respectaţi următoarele reguli în care este iminentă o furtună:

Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Închideţi ferestrele şi uşile. Evitaţi duşurile. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate Utilizaţi telefoanele cu fir doar în situaţii de urgenţă. Telefoanele fără fir şi mobilele sunt sigure în utilizare.

Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni

Atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger. Asezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Faceţi-vă o ţintă cât mai mic posibilă si reduceţi contactul cu pământul. Nu vă întindeţi pe pământ.

Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.

Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă precum o vale. Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

După furtună

După o furtună, în situaţia identificării unei victime lovite de trăsnet, verificaţi următoarele: respiraţia (dacă nu mai respiră, sunaţi la 112 şi începeţi resuscitarea prin metoda gură la gură) puls (dacă victima are puls si respiră, căutaţi alte vătămări posibile), posibile arsuri, vătămări ale sistemului nervos, oase rupte şi pierderi de auz sau de vedere.

Dacă este nevoie de asistenţă medicală sunaţi cât mai repede posibil la 112.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite