George Maior: Sistemul de apărare antirachetă este o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi euro-atlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României la Washingoton, George Maior, a ţinut joi o prelegere la „Shared Threats and a Common Purpose: U.S. – Romania Missile Defence Cooperation”, unde a vorbit despre apărarea împotriva rachetelor balistice, potrivit unui comunicat de presă al Ambasadei.

Maior a subliniat contribuţia României , alături de SUA, în combaterea ameninţărilor de securitate regionale şi globale.  „Aflat la cea de-a XX-a aniversare, Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, fundamentat pe valorile comune ale libertăţii şi democraţiei, oferă cadrul dezvoltării securităţii şi prosperităţii noastre comune (…) Sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice Aegis Ashore reflectă, în mod esenţial, concretizarea acestui parteneriat, reprezintă o confirmare robustă a angajamentului SUA pentru securitatea României şi cea euro-atlantică, precum şi garanţia legăturii noastre transatlantice” a subliniat ambasadorul.

Acesta a mai vorbit şi despre contribuţia României în NATO în privinţa apărării împotriva rachetelor balistice. „Prin integrarea în sistemul NATO, Aegis Ashore România a adus o contribuţie majoră la extinderea ariei de acoperire şi protecţie aliate împotriva potenţialelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic, pe fondul intensificării acestei ameninţări în plan regional şi global” a adăugat Maior.

Ambasadorul a mai atins subiecte precum complexitatea mediului de securitate din arealul Mării Negre şi de pe întreg flancul estic al NATO, pledând pentru consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare. Maior a punctat şi eforturile întreprinse de România pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul NATO şi pentru dezvoltarea capabilităţilor de apărare naţionale: alocarea a 2% din PIB pentru apărare începând cu anul 2017, modernizarea forţelor armate române şi a mijloacelor acestora, contribuţia la misiuni şi operaţiuni externe.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite