Guvernanţi cu dublu standard

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublul standard calitativ există la mărfurile de import, dar şi la produsele autohtone. Pe cine interesează acest lucru??? De ani de zile, autorităţile de control mimează mai mult că îşi fac treaba. Poate sunt dirijate de interese de sus, poate n-au suficiente resurse şi putere, legislaţia are şi ea destule hibe sau este făcută cu dedicaţie...Poate mai pică, mai curge... Într-o piaţă volatilă ca a noastră este posibil orice.

Autorităţile române au descoperit roata economiei de piaţă în ţările membre UE, de mâna a unşpea, constatând cu ”stupoare”  şi mimând îngrijorarea pentru sănătatea consumatorilor, afirmând că avem în magazine produse alimentare, importate din UE, cu dublu standard calitativ. Adică, străinii, nemţi, francezi, belgieni, olandezi şi alţii ne vând produse proaste comparativ cu produsele comercializate pe pieţele proprii.

Nimic nou pe piaţa noastră de consum, doar că noi românii ştiam de mult timp de calitatea slabă a acestor alimente. Că doar le cumpărărm de ani de zile. Ani în care au fost aduse în ţară, comercializate şi consumate de consumatorii români la fel ca şi alte mărfuri româneşti de proastă calitate. La fel ca şi alte produse de import, de contrabandă, intrate fără taxe, ba chiar sub protecţia autorităţilor, cum ar fi legumele şi fructele provenite din ţări non UE, cu o calitate îndoielnică şi suspecte că au un conţinut de pesticide peste limita admisă.

Nu s-au sinchisit prea tare autorităţile vremurilor, ba poate pe ascuns, chiar au acoperit şi încurajat importul şi comerţul cu astfel de mărfuri, inclusiv nealimentare, profitul fiind dirijat către diverse grupuri de băieţi deştepţi, ajungând inclusiv la protectorii politici ai afacerilor negre. La fel ca şi în cazul comerţului ţigărilor de contrabandă, care, este vizibil în orice oraş, chiar şi comună din România, dar care este nemuritor.

În urmă cu peste 15-20 de ani, dacă întrebai un producător român de alimente care este reţeta produsului său îţi bâiguia câteva ingrediente de bază, precizând însă, cu importanţa secretului de stat, că reţeta este secretă. Dacă îl atenţionai că unele produse extrem de ieftine, costă mai puţin decât materia primă necesară fabricării acelei mărfi dubioase din toate punctele de vedere, calitativ, periculoasă pentru sănătatea consumatorilor, neconformă caracteristicilor specifice, îţi spunea cu oarecare îngrijorare, mimată, că -atâta timp cât puterea de cumpărare a românilor este extrem de scăzută aceştia vor cumpăra cu predilecţie marfă de proastă calitate.

Acum, guvernanţii români, prin porta vocea celebrului ministru Daea, se arată îngrijoraţi, de formă, de fenomenul tratării românilor ca cetăţeni de mâna a treia, care cumpără, mănâncă şi plătesc orice ”rahat” livrat din ţările vestice ale UE. Asta după ce alte ţări foste comuniste, devenite membre UE, au făcut scandal împotriva dublului standard calitativ. Altfel, nu-i durea în cot pe ai noştrii cum nu i-a durut nici până acum. Mai mult, guvernanţii noştrii cer măsuri în loc să le ia ei înşii, însă, incredibil dar adevărat, spun că n-au cadrul juridic adecvat să rezolve problema. Tipic româneşte.

Păi dacă vroiau să facă ceva în folosul consumatorilor, autorităţile române, de-a lungul anilor, de când vorbim de economie de piaţă şi standarde de calitate la mărfuri, puteau face. Puteau adopta legi, lua măsuri drastice, elimina şi nu proteja infractorii economici.

Pe de altă parte, avem dublu standard nu doar la alimente, şi la mai toate mărfurile româneşti, nu doar de import, alimentare şi nealimentare, chiar şi la servicii. Calitatea produselor noi româneşti introduse pentru prima dată pe piaţă este cu totul diferită faţă de calitatea acestora după ce trece ceva vreme de la lansare. La fel, diferenţa este mare între mărfurile prezentate la expoziţii faţă de cele comercializate în magazine.

Dublul standard calitativ există nu doar în privinţa mărfurilor de import, ci şi a produselor autohtone. Dar pe cine interesează acest lucru??? De ani de zile, autorităţile de reglementare a pieţei şi cele de control mimează mai mult că îşi fac treaba. Poate sunt dirijate de interese de sus, poate n-au suficiente resurse şi putere, legislaţia are şi ea destule hibe sau este făcută cu dedicaţie...Poate mai pică, poate mai curge... Într-o piaţă volatilă ca a noastră este posibil orice. Şi este şi profitabilă, doar producătorii cinstit de proşti au de pierdut, împreună cu mulţimea de consumatori care umflă conturile escrocilor.

După cum ştim, că toţi suntem consumatori, avem dublu standard de calitate atât la produsele de import, cât şi la cele româneşti. Iar dacă autorităţile doresc cu adevărat să facă ceva pentru îmbunătăţirea standardelor şi să ia măsuri, este bine să se ţină cont de toate produsele proaste din piaţă.

Altfel, guvernanţii doar mimează prost grija faţă de consumatorii români din care fac şi ei parte. Şi ne-am săturat să avem de 27 de ani, guvernanţi cu dublu standard. De calitate proastă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite