Hipofiza dă tonul activităţii endocrine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hipofiza dă tonul activităţii endocrine
Hipofiza dă tonul activităţii endocrine

Situată la baza creierului şi având dimensiunea unui sâmbure de cireaşă, glanda hipofiză este numită şi „glanda şefă”, pentru că este un adevărat dirijor al activităţii întregului sistem endocrin.

Hipofiza joacă un rol important în organism atât prin prisma hormonilor secretaţi de ea, cât şi prin legătura directă pe care o are cu hipotalamusul, centrul de control al sistemului nervos.

Hormonii hipofizari sunt implicaţi în creştere

Printre hormonii secretaţi de glanda hipofiză se numără cel de creştere (STH), care are un rol esenţial în dezvoltarea oaselor. Absenţa acestui hormon produce nanismul hipofizar (creştere insuficientă în înălţime), iar excesul determină apariţia acromegaliei (creştere exagerată a capului şi a membrelor).

De asemenea, hipofiza secretă şi prolactină. Dacă prolactina este secretată în exces, pot apărea tulburări de fertilitate. Tot la infertilitate poate duce şi secreţia anormală a hormonilor luteinizant (LH) şi foliculostimulant (FSH), care sunt implicaţi în reglarea ciclului menstrual şi în procesul de formare a spermatozoizilor.

Asigură funcţionarea normală a tiroidei

Hormonul tireotrop (TSH) stimulează sinteza şi secreţia de hormoni tiroidieni, iar cel adenocorticotrop (ACTH) activează metabolismul lipidic, glucidic şi proteic. Secretat în exces, hormonul adenocorticotrop poate duce la apariţia bolii Cushing, caracterizată prin slăbiciune musculară, obezitate şi hipertensiune.

Favorizează absorbţia apei

Glanda hipofiză secretă şi hormonul antidiuretic (ADH sau vasopresină), implicat în absorbţia apei la nivelul rinichilor. Absenţa vasopresinei duce la apariţia diabetului insipid, boală manifestată prin nevoia frecventă de a urina şi prin senzaţia continuă de sete.

Oxitocina, un alt hormon eliberat de hipofiză, stimulează contracţia musculaturii uterine în timpul naşterii şi, alături de prolactină, asigură lactaţia. De asemenea, glanda hipofiză secretă şi hormonul melanostimulant  (MSH), care determină sinteza de melanină, intervenind în pigmentarea pielii după expunerea la soare.

Eliberează endorfine

Hipofiza este implicată în eliberarea de endorfine, substanţe care au un rol important în inducerea stării generale de bine.Endorfinele sunt considerate analgezice naturale, pentru că atenuează senzaţia de durere, scad nivelul tensiunii şi combat stările de anxietate. Unele alimente, precum ciocolata şi ardeii iuţi, dar şi activitatea fizică sunt asociate cu creşterea nivelului de endorfine în organism.

image

Specialistul nostru
Dr. Ana Maria Mihai


medic specialist endocrinolog
Spitalul Militar Central


Glanda hipofiză are un rol important în creştere, prin intermediul GH (sau STH, hormonul de creştere), în coordonarea activităţii glandei tiroide (prin intermediul TSH-ului), a glandelor suprarenale esenţiale pentru adaptarea la stres şi supravieţuire (prin intermediul ACTH-ului), a gonadelor (testicule şi ovare), influenţând atât secreţia acestor glande, cât şi fertilitatea (prin intermediul FSH şi LH). De asemenea, prin secreţia prolactinei, are rol important în alăptare. Orice anomalie a sintezei şi secreţiei acestor hormoni induce perturbări la nivelul glandelor endocrine pe care le controlează şi, implicit, a întregului organism.    

Hormonii  hipofizei

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite