Inspecţia Judiciară a iniţiat acţiunea disciplinară faţă de judecătorii Radu Stancu şi Constantin Udrea de la Curtea Militară de Apel Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecător FOTO Shutterstock
Judecător FOTO Shutterstock

Inspecţia Judiciară (IJ) a iniţiat acţiunea disciplinară faţă de judecătorii Radu Stancu şi Constantin Udrea de la Curtea Militară de Apel Bucureşti, pentru nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale sau ale instanţei supreme în soluţionarea recursurilor.

Anul trecut, mai mulţi judecători de la Curtea Militară de Apel Bucureşti au fost audiaţi la DNA în cazul unei sesizări a magistraţilor instanţei privind fapte de abuz legate de repartizarea aleatorie a dosarelor, care ar fi fost comise de fostul preşedinte al instituţiei Gheorghe Manea.

Inspecţia Judiciară a exercitat, în 16 mai, acţiunea disciplinară faţă de coloneii Radu Stancu şi Constantin Udrea, judecători la Curtea Militar de Apel Bucureşti, pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. o) şi ş) din Legea nr. 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, fiind vorba despre nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor şi nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale ori a deciziilor pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în soluţionarea recursurilor în interesul legii.

”Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. o) s-a reţinut că judecătorii, prin neîndeplinirea atribuţiilor ce le reveneau şi acţionând contrar Hotărârii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 622/2015, au determinat, fără justificare, schimbarea practicii existente cu privire la modul de constituire a completelor de divergenţă şi aplicarea diferită a dispoziţiilor regulamentare în situaţii similare”, se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspecţia Judiciară.

Cu referire la abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. ş) s-a reţinut că judecătorii, în procesul de aplicare a dreptului, au încălcat Decizia Curţii Constituţionale nr.732/2014 şi Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr.6/2016.

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea magistraţilor în cauză.

În mai anul trecut, mai mulţi judecători militari au fost audiaţi la serviciul militar din DNA, în cazul unei sesizări a magistraţilor Curţii Militare de Apel Bucureşti privind fapte de abuz legate de repartizarea aleatorie a dosarelor care ar fi fost comise de fostul preşedinte al instanţei Gheorghe Manea.

Procurorii militari anticorupţie i-au audiat, printre alţii, în calitate de martori, pe judecătorii Radu Stancu şi pe Constantin Udrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite