Judecătoarea Livia Stanciu, reacţie  pentru magistraţii şi politicienii care comentează hotărârile judecătoreşti la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Livia Stanciu
Livia Stanciu

Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Livia Stanciu, arată că magistraţii ar trebui să se abţină de la a comenta hotărâri judecătoreşti chiar dacă sunt în faza de executare a unei sentinţe penale. Ea a făcut astfel trimitere la unii magistraţi care s-au solidarizat cu postul Antena 3.

Livia Stanciu a fost prezentă marţi la şedinţa CSM unde a fost întrebată cum comentează faptul ca politicienii şi magistraţii şi-au manifestat solidaritatea cu angajaţii Antena Group aflaţi în procedura de executare a unei sentinţe definitive.

Livia Stanciu: “N-aş vrea să devină un răspuns stereotip. Sunt judecător, şi în calitate de judecător, cu atât mai multe ca preşedinte al Instanţei Supreme, nu pot să-mi dau cu părerea doar de dragul de a-mi spune o părere. Este o chestiune extrem de importantă. Dumneavoastră ştiţi foarte bine care este obligaţia pe care o are un magistrat. Obligaţia aceea de rezervă, de care am mai vorbit şi care este prevăzută în articolul 10 din Legea 303/2004 (Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul. – n.r.) şi care nu permite niciunui magistrat, care se respectă şi care doreşte să fie apreciat, că este un magistrat profesionist, să-şi exprime un punct de vedere cu privire la o cauză care este în curs  de desfăşurare, indiferent că acea cauză, şi înţeleg că acea cauză se află într-o fază de executare a unei hotărâri penale definitive. Şi faza executării unei hotărâri face parte din fazele procesului penal. Legea pentru mine ca judecător este mai presus de orice opinie personală pe care, să zicem, aş dori să o aduc la cunoştinţa opiniei publice, având în vedere că sunt absolvent al unei facultăţi de Drept”.

“Am toată admiraţia pentru toţi magistraţii care respectă această obligaţie de rezervă. V-am spus, din punctul meu de vedere ea poate  reprezenta o încălcare a codului deontologic, sau o abatere disciplinară, în raport de afirmaţiile făcute de magistratul respectiv. Ceea ce mi-aş dori este însă ca şi alte profesii, sau chiar şi analişti politici, reprezentanţi ai mass-media, parlamentari etc, să împrumute din această atitudine care o au, eu spun într-o proporţie covârşitoare, magistraţii din această ţară. Respectiv să nu se transmită publicului larg informaţii  trunchiate, amputate, scoase din context, ci pur şi simplu, dacă tot vor să-şi exprime un punct de vedere, acel punct de vedere să fie exprimat cu respectarea dispoziţiilor legale, interpretând legea cu foarte multă bună credinţă”, a completat şefa Curţii Supreme.

La final, Livia Stanciu a repetat: „Un magistrat adevărat nu are voie să-şi exprime un punct de vedere cu privire la o cauză aflată în derulare, indiferent de faza în care se află acest proces”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite