Klaus Iohannis şi balaurul de aur!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce Klaus Iohannis se expune în ţară criticilor venite din partea opozanţilor politici şi a celor căzuţi în plasa unui fals naţionalism, în afara României el este văzut ca unul dintre acei lideri europeni, care „apără valorile şi realizările noastre (europene) comune şi care nu se îndoiesc de ideea europeană”.

Iar începând cu 3 februarie, Klaus Iohannis se va alinia unor personalităţi ale lumii de astăzi cu care, la prima vedere, el nu are neapărat ceva în comun. Regina Silvia a Suediei, actorii Catherine Deneuve sau Roger Moore, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, sau preşedintele Senegalului, Macky Sall, cu legendarul fotbalist Franz Beckenbauer sau dirijorul Kurt Masur, cu tenorul Jose Carreras sau autocratul Vladimir Putin.


Vladimir Putin FOTO Christian Lietzmann

image

Klaus Iohannis împotriva curentului

Ei toţi, pe lângă alţii, au fost decoraţi în Germania cu „Ordinul St. Gheorghe al Operei Semper din Dresda”. Un Ordin, care până acum câţiva ani era decernat ca „Ordinul de recunoştinţă al landului Saxonia”. Apoi l-a primit Vladimir Putin, iar ca să se spele reputaţia ordinului de pata de ruşine a acelei decizii, parlamentul landului a hotărât schimbarea denumirii distincţiei în „Ordinul Sfântul Gheorghe”. Ordinul se conferă în mai multe categorii: cultură, politică, sport, social şi economie, deşi el nu se decernează în fiecare an în toate acestea. Alături de Klaus Iohannis, anul acesta ordinul îi va mai reveni actorului Rolf Hoppe, cunoscut internaţional din filmul regizorului Istvan Szabo, „Mephisto“ (Oscar 1982) sau starului muzicii germane, Peter Maffay, născut la Braşov în 1949.


Roger Moore FOTO Oliver Killig

image

Ceremonia de decernare a ordinului are loc în cadrul Balului Operei Semper din Dresda şi este, potrivit organizatorilor, „o distincţie şi totodată un simbol“. Tot aceştia ne spun că „Ordinul este conferit acelor personalităţi, care se fac remarcate, prin angajamentul lor pentru binele în lume, aşa precum şi sfântul Gheorghe a făcut-o, în pofida tuturor piedicilor“. Pe soclul broşei este inscripţionat în latină „Adverso Flumine“ („împotriva curentului“). Organizatorii specifică semnificaţia acestui mesaj, ca fiind „criteriul după care se aleg omagiaţii“. 

Că domnul Iohannis este capabil de-a înota împotriva curentului o dovedeşte în ultimile luni şi în România. Dar poate că românii nu sunt conştienţi că dânsul o face şi în Europa, când mulţi şefi de stat renunţă la idealurile europene, se împotmolesc în populism, iar mulţi îşi leagănă vanităţile, politice sau personale, între Vladimir Putin, care acţionează cu zor întru dezbinarea Europei şi Angela Merkel, care luptă pentru proiectul european.


Regina Silvia a Suediei FOTO Matthias Creutziger

image

„Klaus Iohannis apără valorile şi realizările noastre comune“

Lui Klaus Iohannis i se recunosc prin acest premiu „extraordinarele merite politice şi aportul hotărât ca preşedinte al României în Europa“, spune Prof. Hans-Joachim Frey, şeful organizatorilor. În comunicatul de presă al organizaţiei se subliniază că „în vremuri în care alţii se îndoiesc de ideea europeană, Klaus Iohannis apără dintr-o poziţie responsabilă şi în prima linie a frontului valorile şi realizările noastre comune“. 

„Noi le suntem recunoscători personalităţilor, precum Klaus Iohannis, pentru ceea ce fac în favoarea Europei, libertăţii noastre, valorilor noastre, pentru a apăra şi păstra diversitatea continentului nostru“, declară organizatorii evenimentului. Premiul îi va fi înmânat de premierul landului Sachsen (Saxonia).


Jose Manuel Barrosso FOTO Matthias Creutziger

image

Doar Michael Jackson nu şi-a ridicat personal insigna...

Tot organizatorii anunţă că domnul Iohannis va onora invitaţia la ceremonia de decernare a ordinului. Şi bine ar face! Nu atât pentru că este un trofeu care dă bine în raftul de bibliotecă sau pe biroul din Cotroceni, ci pentru că mai toate personalităţile decorate s-au şi prezentat la ceremonia de decernare. Mai puţin Michael Jackson, care l-a primit postum. Dar ceilalţi, precum Jose Manuel Barrosso, Roger Moore, Jean-Claude Juncker, Catherine Deneuve, Regina Suediei, Gerard Depardieu, Jose Carreras, şi chiar şi Vladimir Putin au binevoit să-şi ridice personal distincţia. 

Evenimentul se bucură de rezonanţă în presa germană, astfel încât cel mai răspândit cotidian german, „Bild“, scrie: „înaltul invitat de stat, de care se va ocupa personal prim-ministrul Stanislaw Tillich, va părăsi, pentru ceremonia de decernare a ordinului, palatul Cotroceni din Bucureşti, pentru o scurtă şedere, probabil în compania soţiei sale Carmen, în Suita Prinţului Moştenitor din nobilul Hotel Kempinski din Dresda”. Informaţia din „Bild” nu este confirmată de administraţia prezidenţială.


Catherine Deneuve FOTO Matthias Creutziger

image

Decorarea lui Putin a fost o greşeală

Tot „Bild” scrie că până în prezent toţi cei onoraţi cu acestă insignă s-ar fi „grăbit“ să ajungă la Dresda pentru a o prelua personal în primire. Aşa a făcut-o şi Vladimir Putin, chiar dacă atunci s-a lăsat cu cântec. În 2009, când a fost decorat Vladimir Putin, acesta încă nu-şi arătase colţii cu totul, aşa cum a urmat să o facă la scurt timp după. Iar în timp ce oamenii de afaceri, prezenţi atunci la eveniment, au profitat probabil de întâlnirea cu moderatul autocrat rus, oamenii politici ar fi dat şi atunci deja mai de grabă bir cu fugiţii decât mâna cu el. Putin a venit în 2009 la Dresda, la bal, şi-a luat ordinul, a ţinut o cuvântare criticată de presa germană şi de mai mulţi politicieni, drept „arogantă” şi a plecat. Apariţia sa la Dresda s-a lăsat însă cu fluierături. Însăşi prim-ministrul landului Saxonia a părut, potrivit observatorilor de presă, încurcat de atitudinea lui Putin, care a cerut explicit ca ordinul să-i fie inmânat de premierul landului. Şi în 2017 distincţia va fi înmânată tot de Stanislaw Tillich, deţinător al aceleaşi funcţii, de prim-ministru al landului, doar că de data această nu critică nimeni numele premiantului, ba dimpotrivă! După decorarea în 2009 a controversatul preşedinte rus, în parlamentul regional al landului Saxonia s-a discutat chiar şi desfiinţarea acestui ordin, ca în cele din urmă să se ajungă la concluzia că schimbarea denumirii acestuia este suficientă pentru a-i salva reputaţia.


Opera Semper FOTO Sylvio Dittrich

image

Aur, pietre preţioase şi Conchita Wurst pentru Iohannis

Fizic ordinul constă într-o insignă confecţionată din aur masiv de 18 karate, ornat cu un rubin şi alte pietre preţioase, în valoare de 8000 de Euro. Obiectul, executat de un bijutier renumit din Germania, îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe, care, de pe cal, învinge balaurul. Iar domnul Iohannis va intra în posesia lui, dacă va călători la Dresda, în seara zilei de 3 februarie 2017 cu ocazia Balului Operei din Dresda, care are loc în celebra Operă Semper din oraş.

Balul Operei Semper de la Dresda este o manifestare unică, ca gen, în Germania, unde se strâng un număr mare de persoanlităţi inlfuente ale vieţii publice şi economice din Germania şi Europa. În comparaţie cu excentricul Bal al Operei din Viena, cel de la Dresda se înţelege ca „constructor de poduri între culturi”. Iar prin parteneriatul său cu UNICEF (Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite), el nu are un caracter monden, ci unul caritativ.


Ordinul Sfântul Gheorghe FOTO Karsten Prausse

image

Pe lângă decernarea ordinului, Balul Operei Semper de la Dresda oferă un program, care aduce cu cel al Balului Operei din Viena. Invitatţii ediţiei din acest an vor avea parte de un program susţinut, aşa cum este anunţat pe site-ul organizatorilor, de un număr de artişti cunoscuţi ai muzicii clasice, precum solistele de operă Margarita Gritskova şi Aida Garifullina, dar şi de solistul de muzică pop-rock, născut în România, Peter Maffay, precum şi de celebra „femeie cu barbă“, Conchita Wurst, devenită simbol al diversităţii în Europa.

O încurajare în lupta cu balaurii laşităţii

Decernarea acestui ordin lui Klaus Iohannis, chiar dacă nu e Nobelul pentru Pace, are o semnificaţie mai mare decât distincţia însăşi. Germania vede că în România există şi ceva bun, ceva, în cazul acesta cineva, care încearcă să ţină ţara pe cursul ei european. Nu ştiu pentru câţi români contează asta, dar ar trebui să o facă pentru toţi! O ţară izolată nu vrem niciunul! Şi o ţară la cheremul unei găşti corupte, agăţată de fusta lui Putin sau în poalele ale unui maliţios preşedinte american nici atât. Nu există alternativă pentru România, decât Europa! Iar Europa nu există decât cu oameni, ca românii, care vor asta. Sper ca această distincţie să îl încurajeze pe Klaus Iohannis să se angajeze în continuare pentru valorile europene în România şi să nu uite câţi dintre noi vrem o Românie europeană, a libertăţii şi a diversităţii şi să nu ne lase prizonieri balaurului laşităţii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite