Kovesi acuză SIE că nu îşi face treaba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi acuză SIE că nu şi-a făcut treaba
Laura Codruţa Kovesi acuză SIE că nu şi-a făcut treaba

În acest moment a început o luptă dură între structurile de forţă ale statului român. Se pare că DNA a trecut la un alt nivel, la acel nivel în care afectează interesul grupurilor infracţionale străine, ce deţin legături cu structuri de securitate ale altor state şi care sub diverse forme prejudiciază statul român şi pe cetăţenii români.

Ce ştiu ei este clar că nu ştim noi, dar putem intui că DNA-ul a dat peste o mare problemă, cu legături în afara statului, de o structură conspirativă de natură infracţională mai presus de ceea ce noi am putea să ne imaginăm. 

Structura respectivă, simţindu-se ameninţată, a încercat să pună presiune asupra factorului de decizie, respectiv Laura Codruţa Kovesi.

Gruparea infracţională organizată, folosindu-se de corupţie, de faptul că SRI şi SIE o lungă perioadă de timp nu au mai funcţionat („reformarea” de după revoluţie), a utilizat bani murdari aduşi din afara ţării pentru a mitui politicieni şi funcţionari publici în vederea obţinerii de foloase necuvenite. Aici nu vorbim de sume mici, iată că DNA arată că vorbim de miliarde de euro care au fugit în afara ţării, în timp ce SIE se face că plouă. Dacă aceşti bani ar fi rămas în ţară, chiar şi prin corupţie dobândiţi, ei s-ar fi văzut la nivelul economiei prin consum şi nu s-ar fi afectat securitatea statului atât de mult.

Cu bani furaţi tot de la români au pus şefi de instituţii cheie, printre care şi în domeniul securităţii. Nu ar fi o mirare pentru mine ca la vârful serviciilor să fie oameni aserviţi altor interese decât cele naţionale. Numirile se fac politic, ori politicul este complet corupt. Între state nu există prietenii, ci doar interese, ori sunt state care dezvoltă şi susţin reţele de corupţie. Să plăteşti un parlamentar este o nimica toată atunci când îţi propui acest lucru, să foloseşti instituţii media şi agenţi de influenţă pentru a promova pe cineva este o nimica toată. Tocmai acesta este rolul structurilor de securitate: să oprească astfel de ingerinţe. Să ne imaginăm că debandada din ultimii 25 de ani reprezintă doar un efect al prostiei şi lăcomiei românilor este o naivitate. Ea s-a datorat faptului că Iliescu a dat de pământ cu securitatea statului, care o lungă perioadă de timp a fost nefuncţională.

DNA lucrează cu SRI şi foarte bine face, căci este în interesul naţiunii, iar naţiunea nu este reprezentată de oamenii politici. Partidele sunt măcinate de corupţie, iar ca om cinstit nu ai loc şi nici puterea să ridici ceva nou deoarece ei dispun de resursele statului să se lupte cu tine. Că în fruntea DNA a ajuns un om care a înţeles responsabilitatea care o are şi că DNA trebuie să dispună de ajutorul tuturor structurilor de securitate, inclusiv SIE, este normal.

Kovesi acuză SIE

Kovesi a acuzat mai ieri SRI şi mai azi SIE că nu şi-au făcut treaba şi nu au anunţat şi furnizat date despre scurgerile importante de bani, proveniţi din corupţie, în afara statului.

Ca răspuns la această solicitare, SIE a dat un mesaj de toată ruşinea, ceva parcă scos din cărţie de spionaj şi nu din lumea reală, acolo unde rolul structurilor de securitate este să asigure protecţia statului şi al poporului pe care îl reprezintă. Mesajul pare a fi scris de şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, acest cetăţean ce a dovedit de atâtea ori că nu lucrează pentru noi, muritorii de rând, existând numeroase situaţii în care el a acţionat ba tocmai împotrivă. 

Că SIE nu îşi face treaba, cam ştie toată lumea. Ba mai mult, acesta nu lasă nici SRI să lucreze în afara statului, considerând că există o limită teritorială până la care SRI poate desfăşura activitatea de strângere de informaţii. 

Aflăm că SRI nu poate lucra în afara ţării, dar despre SIE, prin vocea lui Ungureanu, ni se spune că se ocupă de chestii serioase, de tip James Bond, nu de copilării precum furtul, exportul a miliarde de euro. Astea nu sunt importante, deşi efectul acestor pierderi este similar cu consecinţele unui război. Ei se ocupă de urmăriri cu maşini scumpe, de întâlniri prin parcuri, caută bombe atomice, planuri la nave spaţiale...

Spre exemplu: Republica Moldova se doreşte a fi gestionată informaţional de SRI, în timp ce SIE se opune vehement pe principiul că se depăşeşte cadrul administrativ şi teritorial pe care SRI poate să îşi desfăşoare activitatea. Că în cele din urmă SRI îşi face treaba şi dincolo de Prut, este altceva.

Când m-am apucat de unionism mă gândeam că statul român lucrează, că SIE şi SRI îşi fac treaba, că suntem puternici şi totul e pe calea cea bună. Mare dezamăgire mi-a fost ca să constat că nici una din instituţii nu îşi făcea treaba, că informaţiile se culegeau de pe internet în rapoarte de toată ruşinea şi că membri din societate deţineau informaţii mai clare şi mai complete.

Ba mai mult: am intuit că, în realitate, structuri infracţionale din interiorul serviciilor şi clasei politice foloseau Chişinăul pentru a spăla bani negri, pentru trafic inclusiv de arme, pentru a duc bani albi şi ai aduce în valiză pentru alegeri. Ba o parte din ei s-au simţit grav ameninţaţi de faptul că cineva încearcă să facă ceva, iar alţii, cu gânduri bune, se vor prinde că se putea face mai mult.

Faptul că societatea civilă a luat atitudine şi că lucrurile au luat pentru unionism o evoluţie ascendentă ca urmare a acestui lucru, este tocmai dovada că cei care se aflau în fruntea SRI şi SIE nu reprezentau interesul statului român, ba mai mult, reprezentau din ceea ce eu presupun alte interese (adică făceau voit acest lucru şi nu din prostie).

Aproape de un scandal internaţional

În SRI şi SIE există oameni buni, există profesionişti, dar activitatea lor este blocată de cei care nu vor ca lucrurile să meagă înainte, de cei la care cumetria este mai importantă decât ţara. Trebuie ca cei de bună credinţă să înceapă să lucreze în interesul ţării, chiar dacă acest lucru ar însemna să nu mai răspundă unor comenzi, sau să facă ce le stă în putinţă pentru a bloca faptele care nu sunt în interestul statului.

Pentru mine este evident că ne aflăm în pragul unui scandal internaţional, ce ar putea deveni chiar diplomatic. Se simte din declaraţiile lui Kovesi că ceva s-a întâmplat şi se întâmplă, iar acest lucru este foarte grav. Se simte că DNA se apropie de sursă şi că aceasta a început să acţioneze prin decizii haotice, printre care şi intimidarea procurorilor şi pe cel mai procuror dintre procurori.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite