Kovesi, despre înregistrările cu ea ajunse în spaţiul public: „Sunt prelucrate, nu respectă cronologia şedinţei. Nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că în cadrul anchetei privind înregistrările de la şedinţa sa cu procurorii nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. În ceea ce priveşte înregistrările, a afirmat că acestea sunt prelucrate, nu respectă cronologia şedinţei şi că apar cuvinte pe care nu le foloseşte. Ea a spus că va fi făcută o expertiză.

 ”Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuţie pe care am avut-o în cadrul unei şedinţe de lucru desfăşurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmaţii pe care nu le-am făcut", a declarat Kovesi, precizând că acea şedinţă a fost una de lucru, operativă, în care s-a discutat situaţia dosarelor aflate pe rolul unei secţii a DNA şi nu s-au discutat chestiuni publice, ci anchetele şi dosarele aflate în lucru.

Ea a afirmat că materialul difuzat în spaţiul public nu respectă cronologia şedinţei.

"Ceea ce a apărut în spaţiul public nici măcar nu respectă cronologia şedinţei. Au fost amestecate fraze şi propoziţii dintr-o parte a şedinţei, cu fraze şi propoziţii din altă parte. Şi există expresii şi fraze pe care nu le-am folosit", susţine şefa DNA.

Kovesi spune că anumite cuvinte care apar în înregistrare nu îi aparţin, deşi pare a fi vocea ei, ea precizând că tehnic pot fi făcute "anumite colaje", din acest motiv fiind solicitată expertizarea înregistrării, care va fi probă la dosar.

Întrebată despre verificarea procurorilor cu testul poligraf, Laura Kovesi a susţinut că nimeni nu a fost obligat să facă acel test.

"Nu este adevărat, nu i s-a impus nimănui să facă testul poligraf. Tactica de anchetă o stabileşte procurorul de caz împreună cu ceilalţi anchetatori care lucrează în cauză. În acest dosar au fost făcute audieri ale unor martori. Nu doresc să comentez situaţii particulare, dar, în general, când un procuror consideră că pentru a elimina anumite piste sau pentru a verifica anumite elemente în anchetă e necesar un astfel de test, la finalul audierii persoanei o întreabă dacă doreşte să se supună unui astfel de test. După ce persoana îşi dă consimţământul, la câteva zile se trece la efectuarea testului. Înainte ca el să înceapă, persoana e întrebată din nou dacă doreşte sau nu să facă acest test. Sunt situaţii în care persoanele care îşi dau consimţământul iniţial, când li se propune testul, ulterior refuză să îl mai facă”, a mai declarat Kovesi.

Chestionată dacă au fost cazuri de procurori care au participat la şedinţa respectivă şi care refuzat să facă testul, Kovesi a precizat că nu doreşte să comenteze acest lucru.

"Pot să vă spun doar că martorii care au fost audiaţi şi-au dat consimtamatul pentru acest test, au fost martori care au efectuat acest test şi martori care au refuzat să facă acest test. Alte comentarii nu pot să fac”, a mai arătat şefa DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite