Laszlo Tokes pierde decoraţia „Steaua României“ în urma unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laszlo Tokes pierde decoraţia ”Steaua României”, primită pentru contribuţia sa la Revoluţie, după ce Curtea de Apel Bucureşti şi, joi, Înalta Curte i-au respins contestaţia faţă de decizia luată în noiembrie 2013 de consiliul de onoare al acestui ordin naţional, informează news.ro.

Decizia de joi a instanţei supreme este definitivă. Pe 20 iunie 2014, şi Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei.

Tokes a primit Ordinul Naţional "Steaua României", cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască "un sistem de cooperare naţională", astfel încât să ofere "protectorat" Transilvaniei, "aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat". Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român "extremiştilor maghiari".

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Fostul preşedinte Traian Băsescu spunea că va emite decretul dacă se decide retragerea decoraţiei în consiliul de onoare.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Tokes a contestat însă decizia în instanţă, care nu i-a dat câtig de cauză. Retragerea decoraţiei ar urma să se facă prind decret prezidenţial.

Fost europarlamentar independent şi apoi UDMR din partea României, Tokes este în prezent reprezentant al Ungariei în Parlamentul European.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite