Laura Codruţa Kövesi, la Adevărul Live: Antena 3 n-a fost confiscată de vreo instituţie a statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea
Laura Codruţa Kovesi, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

De la condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul „ICA”, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a devenit „inamicul public numărul unu” pentru realizatorii şi formatorii de opinie de la Antene. Cum s-a ajuns în această situaţie tensionată şi care este povestea dosarului „ICA” am aflat chiar de la şefa DNA.

Principalele declaraţii

Dan Marinescu: Ce părere aveţi despre reacţiile care au apărut după condamnarea lui Dan Voiculescu?

Laura Codruţa Kövesi: Aş începe prin a nega faptul că Antena 3 a fost confiscată de Kovesi sau de DNA sau o altă instituţie. Este o hotărâre judecătorească care trebuie respectată, este definitivă şi nu mai poate fi modificată. 

Antena 3 nu are niciun fel de calitate în acest proces care s-a judecat. Nu există nicio dispoziţie care să spună că Antena 3 va fi executată.

Categoric această hotărâre nu are legătură cu libertatea presei. Libertatea presei este garantată de Constituţie şi de lege. 

Din punct de vedere juridic, este o decizie care poate fi considerată un model de bune practici. Este prima care se referă la o sumă atât de mare. Judecătorii din complet au fost foarte precişi şi punctuali la ce se confiscă.

Sechestre pe bunuri şi pe conturi care vor fi trecute în proprietatea statului. Confiscarea se va realiza de Ministerul Finanţelor.

Toate aceste imobile vor trece în proprietatea statului. Dacă există contracte de închiriere ele pot fi prelungite de către stat sau nu. Prin minută, judecătorii au stabilit că şi imobile care aparţineau unei societăţi vizate în dosar să fie confiscate. Dacă există contracte de închiriere ele pot fi prelungite de către stat sau nu

S-a spus că „Sediul Antena 3 a fost confiscat”. Ce înseamnă mai exact?

Laura Codruţa Kövesi: Nu este adevărat. În minută se spune „desemnează ca organ însărcinat cu punere în executare a dispoziţiei de indisponibilizare”. Vom identificat băncile la care sunt conturile bancare, DNA se va deplasa la bancă pentru a pune sub sechestru acele conturi.

Laura Codruta Kovesi Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Aceste dispoziţii vor fi executate de instituţiile care au atribuţii în acest sens, în special Ministerul Finanţelor.

Antena 3 deţine clădirea în care funcţionează?

Laura Codruţa Kövesi: Ei sunt chiriaşi într-o firmă. Nici acum clădirea în care ei funcţionează nu le aparţine. Dacă era proprietatea Antena 3, cu siguranţă nu se putea pune sechestru pentru că nu era parte în dosar.

ANAF stabileşte dacă va închiria mai departe sau dacă va vinde clădirea?

Laura Codruţa Kövesi: Statul, prin Ministerul Finanţelor, poate prelungi contractul de închiriere, dacă nu este expirat sau încălcat, dar poate să dispună şi evacuarea chiriaşilor. Cu ocazia tuturor acestor audieri din noile dosare, Dan Voiculescu a spus că nu are nicio legătură cu Antena 3.

Proprietarul clădirii este Grivco, iar după ce se va pune în aplicarea sechestrul, statul va decide ce va face mai departe cu clădirea. Dacă ANAF negociază cu Antena 3 prelungirea contractului, DNA poate interveni şi să spună că suma este prea mică?

Laura Codruţa Kövesi: DNA va interveni pentru ca statul să recupereze valoare. Dacă nu apar fapte de corupţie în închirierea unor contracte noi nu vom interveni.

Cum s-a ajuns la acest prejudiciu de 60 de milioane de euro?

Laura Codruţa Kövesi: S-a stabilit prin rapoarte de constatare în timpul urmării penale, dar şi prin expertize din timpul judecării dosarului. A fost stabilit de către expert şi a fost luat în considerare de către instanţă. Motivele se vor regăsi în motivarea deciziei în care judecătorii vor lămuri toate aspectele.

Ne puteţi spune câteva informaţii despre fostul expert din DNA care a acuzat presiuni la adresa expertei?

Laura Codruţa Kövesi: Această persoană a fost sancţionată disciplinar şi a părăsit instituţia pentru mai multe abateri. Persoana care a făcut expertiza este acreditată pe domeniile pe care a făcut astfel de expertize. Sunt convinsă că au fost verificate de către judecători. 

O persoană care a fost sancţionată disciplinar sau a fost arestată de DNA poate să spună orice.

Din dispoziţia de sancţionare acest domn obişnuia să îşi înregistreze colegii. 

Sancţionarea lui a rămas definitivă şi nu poate fi contestată. A fost aplicată cu mulţi ani în urmă. 

Este foarte interesant cum persoana apare cu aceste afirmaţii când instanţa rămâne în pronunţare.

Laura Codruţa Kövesi: Într-adevăr, procurorul a pus concluzii pentru o pedeapsă mai mare, acesta fiind unul dintre motivul pentru care DNA a formulat apel. Este o cale de atac în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se administrează probe la fel ca la fond. Persoanele au fost audiate, nu au fost invocate probe noi care să nu fi fost administrate până în acel moment.

Nu mi se pare nimic nefiresc, mi se pare că judecătorii au respectat legea. 

Despre magistratul Stan Mustaţă, arestat preventiv pentru fapte de corupţie

Laura Codruţa Kövesi: Cred că a fost important că un judecător suspectat de fapte de corupţie nu a mai judecat acest dosar, judecătorul Stan Mustaţă fiind arestat preventiv.

Acest judecător a tergiversat dosarul. Dosarul care a fost deschis pe numele lui Mustaţă nu a avut legătură cu modul în care era judecat dosarul lui Voiculescu. Chiar dacă la un moment dat, în interceptări, acesta s-a antepronunţat spunând că va amâna dosarul. Dosarul judecătorului viza alte fapte de corupţie.

Colegul acestuia de complet, care a cerut pensionarea, nu a avut nicio legătură cu acuzaţiile aduse lui Mustaţă. A fost decizia lui să iasă la pensie.

Au fost momente când lucrurile puteau să ia altă turnură în dosarul „ICA”?

Laura Codruta Kovesi Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Laura Codruţa Kövesi: Au fost foarte multe moment care au influenţat cursul procesului, inclusiv acele demisii pentru a muta dosarul de la o instanţă la alta.

Un element important a fost şi dosarul judecătorului Mustaţă. La fel şi intrarea în vigoare a noilor Coduri care au dus la terminarea mai rapidă a dosarului.

Nu cred că cei doi judecători (Camelia Bogdan şi MIhai Alexandru Mihalcea - n.r.) au finalizat dosarul că aşa au vrut ei, ci pentru că aşa spun noile Coduri Penale.

Când se prescriau faptele de care era acuzat Dan Voiculescu?

Laura Codruţa Kövesi: În luna decembrie exista riscul ca unele dintre fapte să se prescrie. Nu cred că trebuie să stăm cu dosarele până în ziua prescripţiei. Nu cred că un termen rezonabil este şase ani.

Cine a redeschis dosarul „ICA”? Pentru că ştim că la un moment dat s-a dat NUP (neîncepererea urmăriii penale – n.r.).

Laura Codruţa Kövesi: Infirmarea unei soluţii este o modalitate prevăzută de lege. Nu cred că meritul sau reuşita poate fi atribuită unei persoane. Cred că acest dosar este, dacă vreţi, o reuşită a unei întregi echipe. Într-un astfel de dosar, atunci când obţii o condamnare, este o reuşită a întregului sistem judiciar. 

Soluţionarea acestui dosar reprezintă o reuşită a magistraţilor. Au fost presiuni ale unor trusturi de presă. S-au făcut foarte multe emisiuni şi s-au scris foarte multe materiale care atacau instituţiile statului. 

O problemă a sistemului reprezintă „cine îi apără pe judecători?”

Laura Codruţa Kövesi: În acest caz am văzut adevărate linşaje mediatice la adresa procurorilor şi a judecatorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur şi simplu nu a intervenit, Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a intervenit. Este extrem de dificil şi pentru judecător, pentru că cei din CSM pot să spună: «Dar, judecătorul, dacă se simţea deranjat, trebuia să sesizeze CSM». În secunda în care sesiza CSM, exista riscul să fie recuzat. Pentru că dacă tu sesizezi CSM, te simţi cumva lezat şi atunci avocaţii spun că te antepronunţi sau că nu mai judeci independent şi imparţial cauza.

În ultimele două săptămâni a fost o presiune mare pe judecătorii care au soluţionat acest dosar şi nu a sărit nimeni să îi apere.

Emilian Eva a făcut o cerere pentru a reveni pe postul deţinut anterior.

Au existat indicii că Dan Voiculescu a vrut să plece din ţară?

Laura Codruţa Kövesi: Este o supoziţie generală că persoanele care sunt suspectate sau judecate vor să plece din ţară, de aceea şi în Codul de Procedură Penală se precizează că în momentele acestea trebuie să se ia măsura controlului judiciar pentru a nu pleca din ţară.

Ce veţi face dacă Antena3 va chema oameni să se „plimbe” în faţa sediului DNA?

Laura Codruţa Kövesi: La orice dosar care avea legătură cu Antena 3 au venit persoane care au manifestat în faţa DNA. Important este să fie manifestări autorizate, dar să ştiţi că nu ne impresionează deloc.

De ce avem în România un număr atât de mare de baroni arestaţi?

Laura Codruţa Kövesi: Suntem o instituţie în care lucrează aproximativ 450 de persoane. Pentru noi nu contează că este an electoral. În foarte multe dintre aceste dosare am primit informări de la SRI chiar înainte de 2014. 

Colaborarea cu SRI

Laura Codruţa Kövesi: Avem o colaborare foarte bună cu SRI. Suntem sesizaţi de obicei de acest Serviciu, dar în aceste dosare sunt foarte multe denunţuri venite de la cetăţeni cu privire la primari, consilieri judeţeni, preşedinţi de Consilii judeţene. 

Degeaba vreau să investighez un preşedinte de CJ, dacă acela nu face nicio achiziţie în acel an. 

Avem senatori şi deputaţi din toate partidele, avem miniştri şi foşti miniştrii din toate partidele, nu avem nicio legătură cu ce se întâmplă în spaţiul politic.

Ştiţi unde se află Nicuşor Constantinescu? A fost dat în urmărire după ce instanţa a decis arestarea preventivă a acestuia. 

Laura Codruţa Kövesi: Pot doar să vă spun că vineri au fost transmise formalităţile pentru a fi pus sub urmărire şi pentru a fi pus în aplicare mandatul. Vom fi anunţaţi când interpolul sau o altă instituţie l-a localizat. 

În legătură cu cele  patru dosare privind contracte cu Microsoft şi ADS, aţi stabilit şi învinuiţii?

Laura Codruţa Kövesi: Este începută urmărirea penală pentru fapte. Până în acest moment sunt informaţii că o sumă de sute de milioane de euro au fost dată ca mită. Nu avem un prejudiciu în acest moment. 

Sumele ar fi fost date prin conturi bancare, persoane fizice sau societăţi comerciale. 

În momentul în care se conturează indicii, procurorul va începe urmărirea penală pe numele persoanei

Un prejudiciu estimativ ar putea fi de 60 de milioane de euro, dar el poate creşte sau să scadă. Vom verifica şi tranzacţii financiare făcute prin offshore-uri.

Antena 3 anunţa că DNA va achiziţiona mai multe maşini şi echipamente, dar şi că va angaja mai mulţi poliţişti judiciari.

Laura Codruţa Kövesi: Nu este prima dată când apar informaţii neadevărate în presă. Am aflat că sunt şi gravidă şi că sufăr de o boală incurabilă...

Acest proiect vizează extinderea numărului de poliţişti cu încă 50 de persoane pentru confiscări extinse, pentru servicii teritoriale. Nu este vorba de angajarea unor poliţişti noi, ci îi vom prelua de la poliţia naţională. Aceştia, pe lângă salariu, vor primi un bonus care nu este foarte mare.

Cheltuielile nu vor creşte spectaculos, undeva între 30.000-50.000 de euro, dar anul trecut am indisponibilizat bunuri de 350 de milioane de euro.

Din analizele publice, doar 5 % din aceste bunuri se confiscă efectiv.

Am deschis un dialog cu preşedintele ANAF. Acesta a spus că a dispus unele măsuri pentru a creşte confiscările. Niciun fel de explicaţie nu este plauzibilă când ai 300 de milioane de euro care trebuie să intre în buget şi tu execuţi doar 5 %. 

Nu vă puteţi întoarce împotriva ANAF?

Laura Codruţa Kövesi: Urmărim cu foarte mare atenţie modul în care se execută hotărârile judecătoreşti de condamnare în dosarele DNA. 

În ce stadiu sunt dosarele de şantaj în care Dan Voiculescu este acuzat?

Laura Codruţa Kövesi: Cel în care este implicat şi Sorin Alexandrescu a fost trimis în judecată, iar cel de-al doilea dosar se află la DNA şi se fac audieri şi acte procedurale. În acest caz este vizată şi Antena 3.

De unde credeţi că vine creşterea de încrederea în DNA?

Laura Codruţa Kövesi: Cred că provine dintr-o colaborare foarte bună cu celelalte instituţii ale statului, din ultimele soluţii ale instanţelor. Vreau să le mulţumesc tuturor care ne-au trimis mesaje de susţinere.

Din partea Administraţiei Publice nu suntem niciodată sesizaţi. Numărul persoanelor fizice care sesizează DNA este în creştere.

Este adevărat că procurorii din teritoriu au început să fie încărcaţi cu dosare de la autorităţile locale?

Laura Codruţa Kövesi: Procurorii din teritoriu au început să fie mult mai activ, poate de aceea există senzaţia că sunt mai aglomeraţi. Modul în care este organizată DNA face ca şi structurile teritoriale să fie mai eficiente. 

Dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă?

Laura Codruţa Kövesi: La trei zile de la sesizare s-au dispus măsuri preventive în dosar, deci nu cred că am tergiversat cazul.  


Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, de vorbă cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

Laura Codruta Kovesi Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Pe aceeaşi temă:

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite