Legalitatea transmiterii de copii din dosarul alegerilor 2009 ar putea fi analizată în plenul CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membri ai CSM cer discutarea în plen a legalităţii privind transmiterea de copii din dosarul alegerilor 2009
Membri ai CSM cer discutarea în plen a legalităţii privind transmiterea de copii din dosarul alegerilor 2009

Mai mulţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii au cerut discutarea în şedinţa plenului din 30 august a punctului doi din solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr, privind exprimarea unei opinii referitoare la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul alegerilor din 2009.

”Mi-au solicitat o parte dintre colegi, nu ştiu câţi dintre ei, dar o parte dintre ei, da, mi-au solicitat. Şi dacă se va întruni majoritatea, atunci sigur că da, se va discuta în plen. Aşa este corect, aşa este regulamentar”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele CSM, Mariana Ghena.


Ea a arătat că răspunsul transmis Parchetului General a fost punctul de vedere al preşedintelui şi vicepreşedintelui CSM. ”Sesizarea CCR, de fapt exercitarea prerogativei, aparţine exclusiv preşedintelui, deci nu are Plenul nicio abilitare legală în sensul acesta. Cea de-a doua problemă, din punctul de vedere al conducerii, am spus că nu este un aspect care să fie, din punctul nostru de vedere, dezbătut de Plen. (...) Acesta a fost punctul meu de vedere, repet, al meu şi al vicepreşedintelui de la acel moment, Codruţ Olaru. Dacă se apreciază că problema este totuşi de competenţa plenului şi trebuie dezbătută, majoritatea are posibilitatea să ceară acest lucru, să ceară o hotărâre de Plen. E una hotărârea plenului, este altul răspunsul administrativ”, a adăugat preşedintele CSM.

CSM a precizat, luni, că solicitarea Parchetului General privind oportunitatea sesizării CCR cu o cerere de constatare a unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlament ”nu întruneşte cerinţele legale pentru a i se putea da curs”.

În legătură cu exprimarea unei opinii cu privire la legalitatea transmiterii de către Parchetul General de copii de pe documentele din dosarul referitor la alegerile din 2009, la solicitarea comisiei parlamentare care verifică aceleaşi evenimente, CSM este de părere că aceasta presupune interpretarea unor dispoziţii legale, altele decât cele ce privesc organizarea sistemului judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite