Mărturia fetei purtătoare de HIV care se prostitua în Piaţa Romană pentru o doză de heroină. Cât au câştigat proxeneţii care au dus-o la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au pus sub acuzare cinci suspecţi, acuzaţi că au recrutat mai multe persoane de sex feminin dependente de droguri, printre care se află şi minore, pe care le-au obligat să se prostitueze în Bucureşti şi Londra. Anchetatorii au descoperit că două dintre femeile obligate să se prostitueze sunt purtătoare ale virusului HIV.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii efectuează cercetări faţă de cinci persoane pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori. Surse judiciare au explicat că acestea sunt Petre Marius Dinu, Cati Dinu, Theodor Lucian Dinu, Valentin Grafi Lăcătuş şi Dinu Angela.

De pe strada Mihai Bravu, la Londra

Procurorii susţin că, începând cu anul 2007 şi până în prezent, suspecţii au recrutat mai multe persoane vătămate de sex feminin, minore şi majore, pe care le-au transportat şi adăpostit într-un imobil situat pe raza sectorului 3 din municipiul Bucureşti, în scopul exploatării sexuale, prin practicarea prostituţiei atât în zona Piaţa Romană/Mihai Bravu, cât şi pe teritoriul Marii Britanii, respectiv la Londra.

S-a reţinut că suspecţii au constrâns victimele prin menţinerea stării de dependenţă a acestora faţă de substanţe stupefiante, iar două dintre persoanele vătămate sunt diagnosticate ca fiind purtătoare de virus HIV. În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a stabilit că suspecţii au avut cunoştinţă despre faptul că una dintre victime este seropozitivă, aceasta fiind diagnosticată la data de 5 decembrie 2014.  
 

Cum a început totul

Una dintre prostituatele care au picat în capcana acestor proxeneţi a dat o declaraţie la DIICOT în care a povestit cum a ajuns în această situaţie. „Provin dintr-o familie destrămată, în sensul că am fost crescută doar de mama mea. M-am apucat să consum heroină injectabilă zilnic, devenind dependentă. În jurul anului 2007, îmi amintesc că aveam în jur de 16 ani, întrucât nu mai aveam bani pentru a-mi cumpăra droguri am început să practic prostituţia în zona Discotecii Why Not.”, şi-a început declaraţia tânăra

„În acea zonă am cunoscut o persoană pe nume Dinu Petre Marius, zis Şobolanul, care se ocupa cu parcarea maşinilor la Discoteca Why Not. Menţionez că Dinu Petre Marius, zis Şobolanul, era prieten cu Budală, motiv pentru care l-a abordat pe acesta şi s-a interesat de situaţia mea. Dinu Petre Marius, zis Şobolanul, a aflat că sunt minoră, şi prin Budală mi-a transmis că dacă doresc un loc de cazare şi droguri, trebuie ca eu să mă prostituez în folosul material al acestuia”, a arătat fata cum l-a conoscut pe viitorul său proxenet.

„Eram dependentă de heroină”

La sfârşitul anului 2008, Dinu Petre Marius a contactat-o din nou. A adus-o acasă la el, în Sectorul 3, să discute şi cu soţia sa, Cati Dinu,  şi i-a oferit bonus o doză de heroină.  „Nu am discutat în concret cu cei doi cum urma să împărţim banii câştigaţi de mine de pe urma practicării prostituiei, dar eu am considerat că este bine să le dau acestora toţi banii, pe care urma să îi câştig. Dinu Petre Marius, zis Şobolanul, mi-a spus că din aceşti bani, urma să îmi cumpere în fiecare zi droguri, ceea ce s-a şi întâmplat. Întrucât eram dependentă de heroină, am fost încântată de propunerea celor doi de a locui acolo şi de a mă prostitua în favoarea lor”, şi-a continuat povestea tânăra.

Până în anul 2010, tânăra întreţinea relaţii sexuale cu aproximativ  10 clienţi pe zi, şi câştiga în medie cam 1.000 lei zilnic, „iar banii îi dădeam lor în totalitate, cei doi oferindu-mi cazarea, mâncare, haine şi droguri”.

Heroina, administrată intravenos

În 2010, atunci când au apărut drogurile legale, fata a încercat să se lase de heroină. Şi a încept să consume etnobotanice. Din acest motiv, banii pe care îi preda proxeneţilor de pe urma practicării prostituţiei au început să fie din ce în ce mai puţini. „Într-o seară, cei doi m-au urmărit şi au văzut faptul că am intrat într-un magazin de droguri legale şi atunci au reacţionat agresiv. La ieşirea din magazin, m-au agresat, m-au controlat corporal şi m-au dus la adresa lor de domiciliu. Ulterior, mi-au spus faptul că nu o să-mi mai procure heroină dacă eu le cheltui banii pe aceste droguri legale”, şi-a continuat povestea fata. Timp de aproape două săptămâni, tânăra a fost închisă în casă, şi i se administra heroină intravenos, pentru a-i crea dependenţă. Ulterior, soţii Dinu ar fi ţinut-o sub supraveghere strictă.

Câştigul: 200-300 de lire pe zi

În 2012, proxeneţii i-au propus să meargă să se prostiteze în Londra. Fata a început să se prostitueze în zona staţiei de metrou Seven Sisters. Cei care ao păzeau să nu fugă erau: Petre Marius Dinu, zis Şobolanul, Valentin Lăcătuş şi Cati Dinu. 

„Câştigam în medie 200-300 de lire pe zi, la fel şi,banii fiind înmânaţi în totalitate lui Petre Marius Dinu, zis Şobolanul, respectiv Valentin Lăcătuş, care se aflau tot timpul în apropierea locului în care practicam prostituţia. Menţionez că şi în Londra Petre Marius Dinu, zis Şobolanul, îmi procura heroină şi astfel eu am consumat pe toată perioada cât am stat în Marea Britanie. Banii câştigaţi de mine şi erau trimişi în România prin serviciul bancar Money Gram către rude ale celor doi din România. Astfel, Petre Marius Dinu zis Şobolanul mă punea pe mine să trimit bani mamei sale Angela Dinu şi ştiu că a trimis şi el în nume propriu la fel şi Cat Catii. Menţionez că sumele variau între 300 şi 1000 de lire, banii fiind expediaţi la interval de câteva zile”, a spus fata, la DIICOT, cum funcţiona totul.

"Am vrut să-mi refac viaţa"

Pentru că ieşeau bani frumoşi din prostituţie în Londra, soţii Dinu ar fi devenit agresivi şi îi induceau fetei o stare de temere. „Singurul aspect care mă ţinea legată de ei era faptul că doar prin intermediul lor puteam să consum în continuare heroină, de care eram dependentă”, a povestit tânăra. În octombrie 2014, starea de sănătate a fetei s-a deteriorat grav, şi a intrat într-un program de dezintoxicare. În decembrie 2014, fata a a fost diagnostică ca purtătoare de virus HIV drept pentru care a fost înscrisă într-un program naţional.

Din acel moment, ea  a încercat să lase deoparte drogurile şi prostituaţia. Fata  s-a mutat la un tânăr cu care se împrietenise. „Acesta a fost momentul în care am vrut să-mi refac viaţa, în sensul că am dorit să renunţa la droguri şi la practicarea prostituţiei şi să încerc să îmi fac un viitor alături de concubinul meu”, a povestit tânăra.

Răpită de proxeneţi

Proxeneţii au continuat să o contacteze, dar fata a refuzat. Într-o zi a fost răpită când venea de la centrul unde făcea tratament. „M-au transportat pe strada Labirint şi m-au ţinut în casă şi mi-au oferit din nou heroină, deşi eu voiam să renunţ la droguri. În acea seară am fost ţinută închisă în acel imobil fără a avea libertate de mişcare şi fără a avea un telefon mobil pentru a putea comunica”, a povestit aceasta. Ea a fost dusă la Londra, şi forţată să se prostitueze.

„Am stat până în luna aprilie în Londra, fiind scoasă la stradă de către Dinu Petre Marius, zis Şobolanu, în aceeaşi zonă, în apropierea staţiei de metrou Seven Sisters, unde, împotriva voinţei mele, a trebuit să practic prostituţia, fiind supravegheată în permanenţă la stradă de către acesta. Dinu Petre Marius, zis Şobolanul, a devenit violent cu mine, lovindu-mă în permanenţă, fie pentru că nu făceam suficienţi bani, fie pentru că nu eram de acord să devin intimă cu acesta”,şi-a contnuat declaraţia în faţa procurorilor DIICOT.

Pentru că afacerea nu mai mergea ca prima dată, proxenetul s-a întors la Bucureşti, iar fata a fost obligată să se prostitueze în zona Mihai Bravu pentru cei doi soţi Dinu, câştigând în medie 300-400 lei pe zi, „toţi banii fiind înmânaţi acestora şi nu am mai fost agresată întrucât mi-am acceptat situaţia şi m-am aflat sub influenţa drogurilor, respectiv heroina cumpărată de Dinu Petre Marius, zis Şobolanul”, a arătat fata. Ea a povestit că s-a întâlnit cu mama sa, căreia i-a povestit totul. Ulterior ea a acceptat să dea declaraţii în faţa procurorilor DIICOT.

Colegele de suferinţă

Declaraţiile celorlate victime ale proxeneţilor, seamănă izbitor. O altă tânără a arătat că era pe străzi de la vârstă fragedă.  „Din câte îmi amintesc, în jurul vârstei de 13 ani, în timp ce eram pe străzi, unde fie spălam parbrize la maşini, fie îndrumam maşinile spre un loc de parcare, am cunoscut un bărbat pe nume Ursu Iulian,  a fost cel care mi-a dat pentru  prima dată droguri, adică heroină injectabilă, el fiind cel care îmi administra doza de drog direct în venă. Pentru a face rost de banii necesari atât pentru mâncare cât şi pentru droguri, Ursu Iulian m-a dus direct la stradă în zona Mihai Bravu unde mi-a spus că trebuie să practic prostituţia. Declar că după aproximativ o săptămână, două, perioadă în care acesta îmi administra doar doza de heroină  zilnică, am început să practic prostituţia gândindu-mă doar cum să fac rost de bani pentru a mi-o procura”, a spus fata.

Deoarece bărbatul nu a mai avut grijă de ea, fata a practicat prostituţia pe cont propriu. “O perioadă de timp am practicat prostituţia de nevoie pe cont propriu la stradă în aceeaşi zonă Mihai Bravu, dormind prin diferite scări de bloc, dar dispuneam de banii câştigaţi şi îmi cumpăram cele necesare traiului zilnic şi am continuat să mă droghez cu heroină injectabilă”, a explicat tânăra procurorilor DIICOT. A;a a ajuns la soţii Dinu.  “Întrucât eram dependentă de heroină, nu aveam un loc unde să dorm şi unde să am grijă de mine, am acceptat propunerea celor doi şi am hotărât să rămân încă din acea seară la adresa sus-menţionată”, a povestit, la DIICOT, fata.

Dependenţa de droguri

Acceaşi mărturii la o altă fată, care provenea dintr-o familie destrămată. “Datorită dependenţei de droguri, întrucât nu mai lucram la restaurant şi nici nu aveam alte venituri pentru a-mi putea procura dozele necesare, am decis că trebuie să mă prostituez, lucru pe care l-am şi făcut, deşi eram minoră şi aveam 15 ani”, şi-a început fata povestea. Primul său amic a fost Theodor Lucian Dinu, zis Mutu, care “continua să-mi spună că îi place de mine şi că ar vrea să fim împreună dar că trebuie să facem rost de bani pentru a ne descurca”.

„El a menţionat că nu a muncit niciodată, că are doar 4 clase şi nu ştie să munceasă nimic şi că a fost de 3 ori arestat pentru diverse furturi şi mi-a spus că va trebui să ne descurcăm cu banii pe care aş putea să îi câştig eu. Theodor Lucian Dinu, zis Mutu, nu mi-a spus explicit că trebuie să reîncep să practic prostituţia la stradă, dar am simţit că asta îmi sugerează să fac acest, întrucât cunoştea că am mai practicat prostituţia şi nu părea deranjat de faptul că sunt minoră”, a povestit cum a început totul tânăra.

Fata a începtu să se prostitueze în zona Piaţa Romană şi toţi banii îi aducea acasă.  “Iniţial, acesta nu îmi lua banii, însă îmi cerea mereu de mâncare sau pentru alte cheltuieli, atât el cât şi mama lui. Practic, toţi banii îi dădeam în casă pentru diferite cheltuieli şi pe droguri, eu nerămânând cu niciun ban asupra mea. Menţionez că Dinu AngelaA,  mama lui Dinu Theodor Lucian, zis Mutu,  şi Dinu Petre Marius, zis “Şobolanul” cunoştea faptul că sunt minoră şi că practicam prostituţia, dar nu avea nimic împotrivă şi deseori îi dădeam o parte din banii mei pentru cheltuielile curente”, a spus fata cum erau împărţiţi banii.

Tânăra a povestit cuma  ajusn să fie traficată şi să se prostitueze în Londra. "Deasemenea, acum 2 săptămâni, în urma unui control efectuat am aflat faptul că şi eu sunt purtătoare de virus HIV", şi-a încheiat mărturia, în faţa procurorilor DIICOT, tânăra.

Proxeneţii, audiaţi

La sediul DIICOT — Structura Centrală, au fost aduse la audieri cinci persoane. Este vorba de Petre Marius Dinu, Cati Dinu, Theodor Lucian Dinu, Valentin Grafi Lăcătuş şi Dinu Angela.  Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite