Membru CSM, judecătoarea Gabriela Baltag, contre la adresa procurorului general: Modificările legilor Justiţiei nu aduc îngrădire sistemului judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Gabriela Baltag, membră a Consiliului Superior a Magistraturii (CSM), a vorbit duminică, la Antena 3, despre modificările legilor Justiţiei, spunând că nu există prevederi în pachetul legislativ care să îngrădească sistemul judiciar.

„Nu aş vrea să analizez declaraţiile domniei sale. Regretabil este că s-au făcut pe holul CSM şi pare că ăsta este adevărul. Am pretenţia când vorbeşti de independenţa magistraţilor, să indici măcar un text de lege. În pachetul de legi nu există nicio prevedere, nu am găsit niciun text de lege care să aducă o îngrădire a sistemului judiciar. Constituţia vorbeşte despre principiul care guvernează activitatea procurorilor, este şi controlul ierarhic” a spus Gabriela Baltag, la Antena 3.

Ce spunea Augustin Lazăr

Reacţia Gabrielei Baltag vine după ce procurorul general al României, Augustin Lazăr a criticat modificările făcute în Parlament la legile Justiţiei.  Augustin Lazăr spune că a hărţui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i ameninţa cu răspunderi juridice disproporţionate faţă de eventualele greşeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliţie şi instanţe judecătoreşti, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, aşa cum este Ministerul Justiţiei, condus de un ministru al justiţiei numit politic şi cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept. 

Ministerul Public nu va abdica nici de la independenţă şi nici de la fermitate, mai spune Lazăr, precizând că răspunde astfel tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului de a lipsi procurorii români de independenţă, pe căi dubioase, prin proiecte şi proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiţiei penale.

Este de acord şi cu înfiinţarea unei secţii controversate 

Gabriela Baltag  spune că susţine iniţiativa înfiinţării unei Secţii pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. „Salut această iniţiativă. Nu o dată şi nu de puţin timp aflam că judecătorii simt o presiune asupra lor, venită dintr-o anumită parte a sistemului judiciar. Nu sunt numai cazuri izolate. Ca să nu vă spun câte memorii însoţite de documente au venit spre noi, care prezentau presiunile făcute asupra judecătorilor din materie penală” a explicat Gabriela Baltag.

Gabriela Baltag

Gabriela Baltag a fost unul dintre membrii CSM care au fost a pledat în Consiliu pentru un aviz favorabil, alături de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cei doi membri din societatea civilă şi alţi doi  judecători: Nicoleta Ţînt şi Lia Savonea. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ,la începutul lunii noimebrie, proiectului de modificare a legilor justiţiei care a fost asumat de asumat de coaliţia PSD-ALDE în Parlament. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi după  dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Un număr de 11 magistraţi au votat pentru avizarea negativă a iniţiativei legislative care vizează sistemul judiciari. Avizul CSM este consultativ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite