Mihai Goţiu: Apud Stiglitz Joseph şi impostura doctoratelor cu stele şi epoleţi

Publicat:
Ultima actualizare:

M-aş bucura ca România să aibă un ministru al Internelor care a citit măcar o carte a laureatului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz. Ca fost vicepreşedinte şi economist şef al Băncii Mondiale, omul nu scrie doar despre ce ştie, dar mai şi ştie despre ce scrie.

Am însă mari dubii şi semne de întrebare când un ministru pretins tehnocrat îl citează în lucrarea sa de doctorat pe autorul Apud Stiglitz Joseph ori pe autorul Apud, Barry Buzan (să nu fie vreun dubiu, citările apar la bibliografie la litera ”A”, după autorul Apap Joanna şi înainte de autorul Astri Suhkre, aşadar într-o ”corectă” ordine alfabetică! –vezi aici). Înainte chiar de a vorbi despre plagiat, suntem în faţa unui caz evident de impostură. Că nu te poţi pretinde doctor în ştiinţe fără să cunoşti ce înseamnă apud(trimiterea la o sursă ori citarea unei surse, şi nu sursa!). Apud e o chestie de tehnică a ştiinţei, e abacul şi abecedarul unei lucrări cu caracter ştiinţific, e ca şi cum ai putea fi doctor în filologie cu o teză despre Marin Preda ori Borges, fără să ştii ce înseamnă punctul sau virgula, ori doctor în matematică fără să ai habar ce semnifică plus sau minus. Cum să nu te pufnească râsul sau iritarea când îl vezi citat pe Apud Stiglitz Joseph? Pentru ce mai e nevoie de aşteptat verdictul legat de plagiat, când e cât se poate de clar că dacă se găseşte vreo comisie care să ”certifice” că omul nu a plagiat, atunci, pur şi simplu, ne aflăm în faţa unui incompetent?

Chiar să fie întreaga lucrare documentată şi scrisă pe bune de însuşi domnul Tobă, cum să nu-ţi dea fiori scăparea unei asemenea gogomănii? Că dacă nu eşti în stare să fii atent la bibliografia unei lucrări la care te-ai muncit doi-trei ani şi de care depinde imaginea ta printre profesionişti, ce garanţie prezinţi că vei fi atent la toate notele de subsol de care depinde viaţa câtorva sute de oameni ieşiţi seara într-un club în oraş? Că despre asta e vorba până la urmă şi în tragedia de la Colectiv: faptul că în funcţii de răspundere şi de decizie au ajuns tot felul de personaje care, dacă nu au fost corupte, atunci cu siguranţă habar nu aveau ce semnifică punctul şi virgula, minusul şi plusul. Că dacă nu ştii sau nu eşti atent la ce înseamnă apud într-o teză de doctorat şi ajungi subiect de glume printre specialişti (prieteni sau detractori, nu contează) e una, dar e cu totul alta când de un apud depinde viaţa a milioane de oameni.

Furt (plagiat), impostură sau incompetenţă, niciuna nu e compatibilă cu funcţia de ministru. La Interne sau la orice alt minister. Dar dacă tot vorbim de Interne, e cazul să mai nuanţăm un pic. Pentru că e falsă ideea că un profesionist în domeniu e cel care a absolvit o şcoală de militărie. Asta e valabil până la funcţia de ministru, dar dat fiind faptul că tocmai structura militar-ierarhică a Poliţiei şi Jandarmeriei e una la limita democraţiei, în fruntea ministerului mai degrabă s-ar potrivi un expert în drepturi civile. Adică o persoană care să ştie şi să nu uite care e singurul scop al unor asemenea structuri – să-i apere pe cetăţeni şi drepturile acestora – nu cineva şcolit în mentalitatea ordinului care se execută, nu se discută şi care e mai degrabă predispus să le cânte în strună generalilor şi coloneilor pe care îi coordonează (de care a fost coordonat şi de care va fi coordonat când nu va mai fi ministru). Iar momentan, e taman pe dos: în loc să punem civili în funcţii şi posturi din care să exercite un control democratic asupra instituţiilor militarizate, punem colonei şi generali, cu stelele mai la vedere sau mai ascunse, să conducă instituţii civile. Şi când aceştia mai şi sunt experţi încopy-paste ori în apud nu-ţi mai rămâne decât să te rogi să ai talentului lui Marquez sau Llosa, măcar să scrii o carte bună. Evident, mă refer la Gabriel Garcia Marquez şi Mario Vargas Llosa, nu la Apud Marquez ori Apud Llosa, că ăştia habar n-am cine sunt, dacă nu cumva vrea domnul Tobă să ne explice.

Comentează articolul pe România Curată!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite