Milionarii din dosarul „Microsoft”, la un pas să scape de puşcărie. Judecătorii au respins eliberarea lui Cocoş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei doi milionari din dosarul „Microsoft”, Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae, condamnaţi la câte 2 ani şi 4 luni de închisoare au făcut cereri de liberare condiţionată.  Judecătorii au respins solicitarea lui Cocoş, dar au fost de acord cu cererea lui Nicolae. Ambii afacerişti au recunoscut acuzaţiile din dosarul „Microsoft” şi au făcut denunţuri la DNA.

Judecătoria Sectorului 4 a respins miercuri cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Dorin Cocoş, care execută la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni ani de închisoare primită în dosarul „Microsoft”. Instanţa a stabilit că Dorin Cocoş poate face o nouă cerere de eliberare condiţionată pe 1 noiembrie 2017. Sentinţa nu este definitivă. Pe 2 august, aceaşi instanţă a decis liberarea condiţionată lui Nicolae Dumitru, dar decizia a fost contestată de procurorii DNA.

„Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Cocoş Dorin, în prezent încarcerat în Penitenciarul Bucureşti - Jilava. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 1 noiembrie 2017… Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată in şedinţă publica azi, 16.08.2017”, este minuta Judecătoriei Sectorului 4, în cazul lui Dorin Cocoş.

Pe 3 octombrie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Dorin Cocoş la 2 ani şi 4 luni. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi fostul ministru Gabriel Sandu — 3 ani, fostul primar Gheorghe Ştefan — 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru — 2 ani şi 4 luni.

„Admite propunerea de liberare condiţionată privind pe petentul condamnat Dumitru Nicolae, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti Jilava. Dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat de sub puterea MEPI nr. 46/2016 emis de Tribunalul Bucure?ti în baza sentinţei penale nr. 258/2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie … Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 02 august 2017”, este minuta Judecătoriei Sectorului 4 în cazul lui Nicolae Dumitru. Procurorii DNA au contestat decizia, dar Tribunalul nu a  stabilit termen de judecată.

Cum a fost motivată sentinţa din „Microsoft”

Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae şi-au unit eforturile pentru influenţarea unor decizii la nivel guvernamental în detrimentul interesului public şi în scopul obţinerii unor sume de bani exorbitante. Acesta este concluzia Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă care a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul "Microsoft”, pe data de 3 octombrie 2016.

„Completul de 5 Judecători reţine în primul rând gradul de pericol social extrem de ridicat al faptelor săvârşite de inculpaţi, care şi-au unit eforturile pentru influenţarea unor decizii la nivel guvernamental în detrimentul interesului public şi în scopul obţinerii unor sume de bani exorbitante (de ordinul milioanelor de euro pentru fiecare persoană implicată), neavând relevanţă dacă ceea ce i-a determinat să acţioneze a fost propria rapacitate ori dorinţa/obligaţia de a pune la dispoziţia unor terţi (inclusiv partide politice) surse ilicite de finanţare”, este concluzia Completului de 5 judecători de la Curtea Supemă care a dat decizia definitivă, pe 3 octomrbie 2016, în dosarul „Microsoft”.

Condamnările, majorate

Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie format din Ionuţ Mihai Matei, Ana Maria Dascălu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu şi Ştefan Pistol a admis apelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a majorat pedepsele celor patru inculpaţi din dosarul „Microsoft”.

  • Judecătorii l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare cu executare, pedeapsă majorată cu trei ani faţă de cea dispusă în 24 martie, la judecarea în fond a cauzei.
  • Fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond.
  • Pedeapsa afaceristului Dorin Cocoş a fost majorată în apel, de la doi ani la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.
  • În cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanţa a dispus majorarea pedepsei de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi patru luni cu executare.

Curtea Supremă a decis confiscarea de la cei patru acuzaţi din dosarul „Microsoft” a  sumelor de 16 milioane de euro şi 2 milioane de dolari. Banii reprezintă şpaga pe care au primit-o pentru a face intervenţii în Guvernul României. Completul de 5 judecători a arătat că în ce priveşte reducerile de pedeapsă primite de cei trei inculpaţi Dumitru Nicolae, Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel – deoarece au recunoscut acuzaţiile şi au făcut denunţuri, condamnările ajunsese  la un cuantum derizoriu, „maxim 2 ani şi 4 luni închisoare - în cazul inculpaţilor Dumitru Nicolae şi Cocoş Dorin, respectiv 3 ani o lună şi 10 zile închisoare - în cazul inculpatului Sandu Gabriel, care nu reflectă gravitatea deosebită a faptelor comise”.

„Totuşi, această conduită procesuală prezintă relevanţă din perspectiva diferenţierii inculpaţilor Dumitru Nicolae, Cocoş Dorin şi Sandu Gabriel (care au recunoscut comiterea faptelor şi au colaborat cu organele judiciare pentru aflarea adevărului) faţă de inculpatul Ştefan Gheorghe (care a avut o poziţie constant nesinceră, în ciuda probelor de vinovăţie administrate împotriva sa pe parcursul procesului penal), care trebuie să se regăsească în mod corespunzător şi în cuantumul pedepselor aplicate”, a mai motivat Completul de 5 judecători.

Astfel, instanţa a majorat pedepsele aplicate tuturor celor patru inculpaţi către maximul special prevăzut de legea penală mai favorabilă şi stabilit potrivit celor expuse anterior. „În mod corespunzător, instanţa de apel apreciază că pedepsele aplicate inculpaţilor nu-şi pot atinge scopul de constrângere şi reeducare decât prin executarea lor efectivă, în regim de detenţie, înlăturând astfel şi dispoziţiile referitoare la suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Dumitru Nicolae prin sentinţa apelată”, a explicat Curtea Supremă de ce l-a trimis în penitenciar pe afacerist.

Miniştrii din dosar

În dosarul „Microsoft”, Cocoş, Dumitru şi Ştefan au fost găsiţi vinovaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mită şi spălare de bani. Cocoş ar fi pretins şi primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de Florică încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Ce s-a întâmplat cu denunţătorii

Cei doi denunţători din acest dosar, Claudiu Florică şi Dinu Pescariu, nu au fost trimişi în judecată în acest caz. Anchetatorii au clasat acuzaţiile aduse lui Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, în dosarul „Microsoft”, printre care dare de mită şi cumpărare de influenţă, după ce aceştia au denunţat faptele pe care le-au comis.

Florică şi Pescariu sunt cercetaţi pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul „Microsoft III”. Claudiu Florică mai este cercetat la DNA şi în dosarul „Microsoft II”, pentru complicitate la abuz în serviciu, într-o anchetă care investighează infracţiuni similare.  În dosarul dosarul „Microsoft II” sunt cercetaţi mai mulţi foşti miniştri ai Educaţiei şi Comunicaţiilor. Este vorba de opt foşti miniştri - senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite