Mineriada interlopilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea lui Gigi Becali s-a lăsat cu o ploaie de ameninţări publice la adresa magistraţilor. Ioan Becali, zis Giovanni, a ameninţat un procuror într-o emisiune TV. Judecătoarea care a dispus arestarea lui Gigi Becali a fost criticată de interlopi, dar şi de oameni de televiziune.

Citiţi şi editorialele lui Ovidiu Nahoi, Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu pe marginea cazului Becali.

Recitalul împotriva autorităţilor statului a început la OTV, când Giovanni Becali, vărul finanţatorului echipei Steaua, înfuriat că ruda sa a fost trimisă după gratii pentru 29 de zile, a tunat şi fulgerat împotriva tuturor celor care au contribuit la încătuşarea lui Gigi Becali. Invitat în studioul OTV – Giovanni Becali era acompaniat în dis­cursul său ameninţător de Marian Clită – nimeni altul decât criminalul disidentului Gheorghe Ursu. Nu după mult timp, în studioul OTV şi-a făcut apariţia şi Amet Metin, temutul interlop arestat în dosarul „Portbagajul” pentru sechestrare de persoane.

Un gând bun pentru Gigi Becali au transmis telefonic şi doi interlopi din clanul Duduianu, supăraţi nevoie mare că nepotul Nicolae Dumitraşcu „a picat la puşcărie” în dosarul lui Becali. Şirul invitaţilor a fost completat cu foşti puşcăriaşi, uniţi în acelaşi gând: să distrugă procurorul. O intervenţie telefonică a avut şi Nicu Gheară, care a spus că nu înţelege de ce s-a ajuns la arestarea lui Becali, având în vedere binele pe care latifundiarul l-a făcut multor oameni de-a lungul timpului.

Procurorul, ameninţat cu puşcăria

 „Dumneata crezi că vei mai dormi liniştit acasă? O să mă ocup să intri la puşcărie şi vei vedea ce se va întâmpla cu rozeta dumneata acolo”, ţipa uitându-se fix în obiectivul camerei de luat vederi Gio­vanni Becali, adresându-se, imaginar, procurorului Maximilian Bălăşescu, care, gândea el, că stă la baza arestării latifundiarului din Pipera.

Giovanni Becali a acuzat că Sandu Geamănu, cel care a ordonat furtul maşinii lui Gigi Becali, ar fi fost obligat de Bălăşescu să depună plângere împotriva vărului său.  În realitate, dosarul în care au fost arestaţi Gigi Becali şi presupuşii săi complici este instrumentat de un alt procuror.

„Acest derbedeu de procuror”

Maximilian Bălăşescu a respins orice legătură a sa în această cauză, arătând că l-a audiat o singură dată pe Sandu Geamănu, în calitate de martor, într-un dosar în care autorul a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Dar nu conta! Furia lui Giovanni era mai puternică decât un nume. Aşa că jignirile şi ameninţările au curs. „Acest derbedeu de procuror”, „lepră”, „nenorocit” sau „corupt” sunt doar câteva dintre catalogările lui Giovanni cu privire la procuror.

Dar cum legea nu prevede clar pedepse pentru ofensa adusă autorităţii, Giovanni Becali poate face un spectacol grotesc fără ca măcar să fie tras la răspundere, chiar dacă, indirect, a lansat şi o propunere către Sandu Geamănu: 100.000 de euro pentru a-l înfunda pe procuror! De altfel, Giovanni Becali a spus că intenţionează să revină la practicile interlope din tinereţe. 

Judecătoarea „judecată”

Nici judecătoarea care a decis arestarea preventivă a lui Gigi Becali nu a scăpat de „judecata” lui Giovanni. La adresa mascaţilor care au descins la vila din Pipera a lui Becali, Giovanni n-a avut prea multe reproşuri, poate doar de „gândire”. Mai exact, mascaţii nu s-au gândit, preciza Giovanni, că poate se ieşea la ei cu puşti de vânătoare.

Există în vigoare însă infracţiunea de ultraj care se pedepseşte cu pedeapsa de la trei luni la trei ani de închisoare.  Justiţiarul Giovanni Becali avea şi date că judecătoarea care a dispus arestarea are ceva probleme cu soţul său. În acelaşi timp cu „anchetarea” Justiţiei la OTV, arestarea lui Gigi Becali a fost subiect de dezbatere şi la Realitatea TV.

Florin Călinescu, invitat la emisiunea „Ediţie Specială”, a susţinut că, în acest caz, procurorii au încălcat total legea. Călinescu nu a adus însă nicio probă în acest sens. Mai mult, Călinescu a acuzat că „poliţia şi procuratura sunt mână în mână” şi şi-au unit forţele pe principiul „Hai să-l facem pe Gigi Becali”.

Gigi Becali ar fi orchestrat răpirea celor care i-au furat Mercedesul. Hoţii sunt liberi, deşi furtul se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare.

„Nu putem judeca după impresii publice“

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Mona Pivniceru, a declarat ieri că ameninţările la adresa judecătorilor nu pot fi tolerate şi că justiţia nu se poate face după simpatii sau antipatii populare. „Intervenţiile de acest gen duc la decredibilizarea justiţiei, iar asta înseamnă haos. Este vorba de primitivism, dacă se doreşte să judecăm doar pe bază de impresii publice”, a spus Pivniceru. „Nimeni nu poate să comenteze doar după ştirile TV ce a făcut Becali şi să spună dacă e vinovat sau nu“, a conchis preşedintele AMR.

Jignirile latifundiarului

„Incompetenţi, tâmpiţi şi fraieri. Dumitrescu e un dobitoc. Mi se rupe p... de DNA”, a tunat Becali la adresa procurorilor când pe citaţia primită de la această instituţie scria „învinuit” în dosarul „Valiza”. Infracţiunea: dare de mită! Dacă în emisiunile TV, Becali îşi construia apărarea înjurând procurorii, la DNA şi-a rezervat dreptul de a nu face declaraţii.

Nici procurorul care instrumenta dosarul privind schimbul de teren dintre Gigi Becali şi MApN nu a scăpat de jignirile lui Gigi Becali. El a ignorat cu desăvârşire citaţiile repetate ale procurorilor militari, în 2005. După ce a fost citat cu mandat de aducere, la Hotelul Marriott, unde avea sediul clubul Steaua, Becali a izbucnit la adresa procurorului care instrumenta cauza: „Dacă-i prost... Habar nu are de legi. Ce să vorbesc cu ăla? Ăla are în sânge comunism“.

„La tribunal sunt femei şi nu au cum să fie homosexuale, nu?”, spunea latifundiarul din Pipera pe holurile tribunalului unde se judeca plângerea lui împotriva deciziei Fiscului de a-i pune sechestru pe avere.

„M-am convins şi de dumneavoastră, doamna preşedinte!” – a ripostat Gigi Becali în sala de judecată după ce a aflat verdictul magistraţilor în dosarul de lipsire de libertate: arestat preventiv pentru 29 de zile.

Soarta lui Gigi se decide astăzi la Tribunal

Gigi Becali şi presupuşii săi complici vor fi aduşi, astăzi, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti. Magistraţii vor lua în discuţie recursul făcut împotriva deciziei de arestare preventivă pentru 29 de zile. George Becali este acuzat că a ordonat sechestrarea celor trei membri ai clanului Geamănu care i-au furat maşina.

image

Gigi Becali află astăzi dacă scapă de cătuşe  Foto: Marian Iliescu

Cătălin Zmărăndescu, Ştefan Dediu, Nicolae Dumitraşcu şi Dumitru Beciu sunt acuzaţi de trei infracţiuni de lipsire de libertate. Dediu este cercetat şi pentru uz de armă fără drept. Procurorii cer şi arestarea celui de-al cincilea bodyguard, Marius Petrinel Geavela, pentru care Judecătoria Sectorului 1 a considerat că nu există probe certe care să ateste că a participat la sechestrarea hoţilor şi a emis pe numele lui doar interdicţia părăsirii ţării.

Telefonul lui Geamănu

Procurorii au depus în acest dosar mai multe interceptări telefonice dintre Alexandru Ilie, zis „Sandu Geamănu”, şi fratele său Petre Ilie, aflat în puşcărie, în Belgia.

 „Frate, ce a făcut el (Becali) acum, am făcut eu pentru Bucurenciu, numai că mie mi-au dat 10 ani”, a spus Sandu Geamănu.

Interlopul făcea referire la dosarul „Portbagajul” în care a fost trimis în judecată, după ce, la ordinul unui afacerist bucureştean, Mihai Bucurenciu, acesta a răpit două persoane. „Răpiţii” erau doi hoţi care au furat aproximativ 400.000 de dolari din portbagajul maşinii lui Bucurenciu. Sandu Geamănu i-a sechestrat şi torturat pe cei doi, timp de aproape o lună, pentru a da de urma banilor. 

Misteriosul domn Bucur

Patronul Gloriei Buzău, Costel Bucur, unul dintre susţinătorii înfocaţi ai lui Gigi Becali, a intrat şi el în “gura” lui Giovanni Becali. Confruntarea dintre cei doi a avut loc la OTV, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Giovanni Becali - în studio, Costel Bucur – prin telefon. În studio, se mai afla şi Amet Metin, acuzat în dosarul “Portbagajul” alături de Sandu Geamănu.

image

Giovanni Becali (centru) şi patronul Gloriei Buzău, Costel Bucur (dreapta) Foto: MarianI liescu

„Costele, eu am spus de la început că există un personaj din fotbal implicat în toată această mascaradă care i s-a făcut lui Gigi. Ia spune-ne tu, cine era mereu cu tine când jucam table? Nu cumva fraţii Geamănu? Eu ştiam tot despre tine, dar nu mi-am pus întrebări până acum pentru că te vedeam mai mereu la palat la Gigi. E mai bine să te duci acum la culcare!“, răcnea Giovanni.

Bucur a început să se scuze: “Eu sunt alături de Gigi. Nu am nicio legătură cu arestarea lui”. Patronul Gloriei Buzău a explicat că nu mai are treabă cu clanul Geamănu din 2000. Acuzat că ar fi naşul lui Sandu Geamănu, Costel Bucur a replicat: “Nu e adevărat că aş fi naşul lui, el a fost angajat de mine să-mi păzească o baltă şi îmi spunea «Naşul»”. Metin nu s-a lăsat nici el mai prejos: „Eu ştiu că Bucur i-a trimis bani lui Petre Geamănu în Belgia, la puşcărie“. Petre Geamănu este fratele lui Alexandru Ilie, zis “Sandu Geamănu”.

Maglavit: Rugăciuni pentru eliberarea lui Becali

Aproape 150 de oameni au mers ieri la mănăstirea de la Maglavit, judeţul Dolj, ridicată cu sprijinul lui Gigi Becali, pentru a se ruga. Preotul mănăstirii şi enoriaşii au cerut ajutorul lui Dumnezeu pentru eliberarea din închisoare a ctitorului Gigi Becali.

image

Portretul lui Gigi Becali, la loc de cinste în biserică  Foto: Laurenţiu Nica

 „În fiecare zi ne rugăm pentru ctitorii şi binefăcătorii noştri, şi, implicit, şi pentru domnul Becali, fără de sprijinul căruia această biserică nu ar fi existat. Ne rugăm şi astăzi pentru el şi credem în nevinovăţia lui şi în faptul că va fi eliberat. În fiecare zi, Dumnezeu înfăptuieşte minuni şi va fi şi cazul lui, pentru că un om care a ajutat atât de mulţi oameni nu poate fi rău”, a declarat preotul Vladimir Dărângă, stareţul mănăstirii de la Maglavit.

Şi enoriaşii sunt alături de Becali. „M-am rugat şi eu pentru el şi sunt convinsă că nu este vinovat. A făcut foarte multe pentru noi, cei din această zonă”, a spus  Lucian Mureşan, localnic. Mai mult, oamenii sunt convinşi că Gigi Becali este pâinea lui Dumnezeu. „O mascaradă politică, asta este ceea ce i se întâmplă domnului Becali acum. A ajutat atâţia oameni, încât nu ar putea face niciodată lucrurile de care este acuzat”, crede localnicul Adrian Beţiu.

Dintre susţinători nu au lipsit foştii subordonaţi pe linie de partid ai patronului Stelei. „Sute de oameni pe care domnul

image

Becali i-a ajutat m-au sunat şi mi-au spus că vor să facă şi ei ceva pentru a-i fi alături, pentru a-l susţine”, a declarat Nicolae Minae, fost preşedinte al PNG Dolj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite