Motivare ÎCCJ: Ameninţările de mafiot politic pentru care deputatul AKM s-a ales cu o condamnare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnarea cu suspendare constituie un avertisment suficient pentru ca deputatul Cătălin Rădulescu să nu mai săvârşească infracţiuni, arată magistraţii Curţii Supreme. Avertismentul nu a  fost luat în serios de Rădulescu, care are însă din nou probleme cu legea, după ce a declarat că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui alungaţi cu tunurile cu apă şi că are o mitralieră AKM pe care este pregătit să o folosească din nou

„Dacă aţi fi încercat să nu faceţi lucrarea cu mine, v-aş fi blocat toată activitatea pentru că noi suntem la putere. Vă trimiteam permanent controale de la Garda de Mediu, de la Garda Financiară, vă blocam şi la primărie, până vă blocam total activitatea”, afirmaţia aparţine parlamentarului PSD, Cătălin Rădulescu (54 de ani), potrivit unuia dintre denunţătorii săi.

Această ameninţare făcută de Cătălin Rădulescu a cântărit atunci când magistraţii au decis condamnarea definitivă a acestuia, pe 5 decembrie 2016, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Detaliile apar în motivarea sentinţei date de Curtea Supremă care a fost făcută publică săptămâna trecută.

Incompatibilitatea

Potrivit judecătorilor, Rădulescu era simultan parlamentar şi director-general la firma sa, Concordia Con, fiind astfel incompatibil cu funcţia de demnitar. Procurorii mai susţin că la 27 august 2013, Marian Rădulescu, în cadrul unei întâlniri cu un manager de proiect, privind construirea unei parcări pentru un supermarket din Piteşti, i-a promis acestuia suma de 10.000 lei. În schimbul banilor, funcţionarul trebuia să semneze procesul-verbal de recepţie, fără reducerea devizului cu suma de 50.000 lei pentru lucrările prost executate. Probele principale ale procurorilor DNA sunt mai multe denunţuri ale unor afacerişti şi stenogramele discuţiilor telefonice.

„Am fost nevoit să accept efectuarea lucrărilor de către firma Concordia, deoarece nu am vrut să creez probleme firmei Dedeman, date fiind relaţiile cu care se lăuda şi cu care ne ameninţa deputatul Rădulescu. Repet, am acceptat oferta firmei urmare a ameninţărilor şi din dorinţa de a nu intra în conflict cu acesta, respectiv de a nu le pune în practică”, a declarat în faţa magistraţilor un afacerist.

De ce condamnare cu suspendare

Completul de 5 judecători a arătat că o condamnare cu suspendare se impune în acest caz, deoarece Rădulescu nu avea antecedentele penale, cariera profesională şi implicarea sa în activitatea parlamentară, „conduita bună în cadrul comunităţii din care face parte, apreciată ca atare şi prin votul acordat la alegerile parlamentare, nivelul de instrucţie (fiind de profesie medic).”  

Curtea Supremă a atras atenţia că atunci când deputatul PSD a speculat notorietatea şi prestigiul funcţiei de parlamentar în beneficiul firmei sale a perseverat, „în  nesocotirea normelor de drept orientate tocmai spre protejarea atributelor de cinste şi onestitate specifice funcţiei”. Magistraţii au avut în vedere şi maniera în care Rădulescu „a iniţiat procesul de corupere a unui funcţionar sunt elemente pertinente pentru o justă individualizare, dar care nu pot fi evaluate însă izolat de restul particularităţilor cauzei”.

„Pronunţarea condamnării constituie un avertisment suficient pentru inculpat şi, chiar fără executarea pedepsei, acesta nu va mai săvârşi infracţiuni”, au conchis magistraţii.

Se lăuda cu Dan Şova

Procurorii DNA au arătat că deputatul Rădulescu „se lăuda cu relaţiile şi cu influenţa sa politică, ori de câte ori avea ocazia”. Pe 17 decembrie 2013, el l-a sunat pe Ştefan Narcis Neaga, preşedintele CNANDR: „Sunt cu Dan, cu Şova acum, chiar e la microfon la Parlament şi mi-a zis ca mâine să fac plângere la Corpul de Control al ministrului, direct la el, pentru că nu s-a rezolvat situaţia asta nici până acum”.

Într-un alt caz, partenerii săi de afaceri mici nu ştiau cum să-l salute pe Rădulescu, ca patron sau ca parlamentar. „Da, domn, director!?”, spunea un afacerist. „Bă, nu sunt director eu, în primu’ rând”, se răţoia Rădulescu. „Da, domnu’ deputat. Mă scuzaţi”, era respectuos interlocutorul. „Mulţumesc frumos, că credeam că am ajuns director şi ăştia de la ANI d-abia aşteaptă”, era temerea deputatului.

Cu AKM-ul în Piaţă

În luna mai, Cătălin Rădulescu a fost pus sub acuzare într-un nou dosar, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în ancheta deschisă de procurorii Parchetului General. Ancheta a fost deschisă după ce parlamentarul  a declarat într-un interviu pentru ziarul „Adevărul” că protestatarii din Piaţa Victoriei ar trebui alungaţi cu tunurile cu apă şi că are o mitralieră AKM cu care a luptat la Revoluţie, pe care este pregătit să o folosească din nou. 

„Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat,” declara deputatul. Potrivit unor surse judiciare, în urmă cu aproximativ două săptămâni, procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Rădulescu atât acuzaţia, cât şi faptul că are calitatea de suspect.

 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite