UPDATE Neculai Bontic, adjunctul şefului Jandarmeriei, urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu. El a fost vineri trecut în rezervă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Generalul Neculai Bontic, adjunct al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (IGJR), este urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu. El este acuzat că a primit de la subordonaţi bunuri de peste 130.000 de lei ca să-i protejeze în carieră şi le-ar fi impus să îi alimenteze maşinile personale cu carburanţi din unitate. Bontic a fost trecut vineri în rezervă de ministrul Stroe, după ce a solicitat să iasă la pensie.

UPDATE  Generalul maior Neculai Bontic, urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost trecut în rezervă, vineri, de ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, după ce a solicitat să fie scos la pensie, au declarat oficiali din MAI.

„La data de 12 iulie 2013, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a aprobat trecerea în rezervă a generalului maior Bontic Neculai, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române“, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Oficiali MAI au precizat că Bontic a solocitat „trecerea în rezervă cu drept la pensie, în condiţiile în care a împlinit vârsta de pensionare“.

Decizia de trecere în rezervă urmează să fie înaintată Preşedinţiei, pentru publicarea Decretului, aşa cum cere legea în cazul ofiţerilor care au gradul de general.

„Este o anchetă în desfăşurare la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Jandarmeria Română a pus la dispoziţia anchetatorilor documentele necesare pentru investigaţiile procurorilor“, au precizat pentru adevărul.ro surse din cadrul Jandarmeriei Române.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început urmărirea penală faţă de Bontic Neculai, general maior, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, se arată într-un comunicat de vineri al DNA.

Procurorii l-au acuzat pe Bontic pentru următoarele infracţiuni:

  • abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată
  • 17 infracţiuni de luare de mită
  • participaţie improprie la infracţiunea de delapidare, în formă continuată. 


Mai exact, arată procurorii în rechizitoriu, „în perioada 2005 – 2012, Bontic Neculai, în calitate de adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a pretins şi a primit de la subordonaţii săi din unităţile din Bucureşti şi din ţară mai multe bunuri, estimate în acest moment la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, în schimb, uzând de prerogativele funcţiei sale, să îi protejeze pe aceşti subordonaţi pe parcursul carierei profesionale“.

Bontic le-ar fi impus subordonaţilor să alimenteze cu carburanţi auto autoturismele sale

De asemenea, Bontic le-ar fi impus subordonaţilor ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanţi auto aflaţi în patrimoniul unităţilor de jandarmerie autoturismele sale.

În plus, le-a mai cerut ca, în timpul programului de lucru, să folosească bunurile şi resursele aparţinând unităţilor în care îşi desfăşurau activitatea şi să presteze diverse tipuri de servicii în folosul său personal. Ca atare, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu aproximativ 80.000 lei. 

Învinuitului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, mai spun reprezentanţii DNA, care precizează că „începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“. 

Generalul Neculai Bontic a fost audiat, în 17 iunie, de procurorii militari anticorupţie.

Surse judiciare au precizat atunci că Bontic a dat declaraţii într-un dosar în care sunt verificate mai multe achiziţii făcute de Jandarmeria Română în anii precedenţi, dar şi în legătură cu fapte de corupţie presupus comise de şefi ai Jandarmeriei.

Cine este Neculai Bontic

CV Neculai Bontic

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite