Nu fac anii cât fac banii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt profund îngrijorat de situaţia lui Sorin Oprescu. E de vreo 24 de ore în arest şi sunt sigur că trece prin clipe cumplite. Sevrajul lipsei de bani e dramatic şi mă întreb oare cum rezistă bietul om, atât timp, fără să primească o şpagă. Poate ar fi bine ca cei de la Administraţia Penitenciarelor să trimită din când în când un gardian care să îi dea nişte bani.

Nu se face să nu fim oameni cu o victimă a dragostei de bani. Pentru că, până la urmă, ce îi reproşăm noi Primarului Bucureştiului? Că şi-a bătut joc de oraş? Că în atâţia ani nu a făcut nimic pentru locuitorii oraşului? Că e un edil incompetent? Nu cred. Omul a câştigat în alegeri lejer scaunul de primar şi era şi acum favorit la un nou mandat. Iar când vezi ce oribilitate arhitectonică şi-a tras la marginea oraşului îţi dai seama că centrul Capitalei este aproape perfect. Aşa că nu ne putem supăra că are şi el defectul lui: banii. Deci e de fapt o victimă. Îmi şi imaginez cum la o şedinţă de terapie de grup ţinută în clinica de dezintoxicare de la Jilava, îşi ţine spăşit discursul: 

„Bună, numele meu e Sorin O. şi sunt dependent de bani. Nu pot trăi fără ei. Dimineaţa, menajera îmi servea un ou şi cereale lângă care punea şerveţele cu euroi. Dar nu din alea desenate, nu. Bancnote de 100 de euro adevărate. În drum spre primărie mă opreau poliţiştii să îmi dea ei mie o şpagă. Când intram în clădire, portarul îşi scotea şapca doar ca să pot agăţa eu din interiorul ei o foaie de 20 de euro. Secretara stătea cu mine la audienţe şi mă tampona pe frunte cu hârtii de 500 de euro. La restaurant chelnerii îmi lăsau ei mie bacşiş. Seara acasă trebuia să număr bani ca să pot adormi. Nu mai pot trăi în acest hal, am nevoie de ajutor.” 

Astea fiind zise, cred că cei 12 paşi ai Alcoolicilor Anonimi ar trebui să fie adaptaţi condiţiei de demnitar al statului român astfel încât să aibă şi alţii curajul mărturisirii sub flagrant al acestui flagel care bântuie elita românească: corupţia. Iată şi cum arată cei 12 paşi: 

1. Admiţi că eşti lipsit de putere în faţa banilor şi că din cauza asta viaţa ta e dramatică.

2. Ajungi să crezi că o putere mai mare decât a ta poate să te aducă pe calea cea dreaptă. În cazul nostru: DNA

3. Decizi să ai încredere că viaţa ta va fi pusă pe drumul cel bun de un om bun: procurorul de caz.

4. Îţi faci un inventar al faptelor şi bunurilor tale. Te ajută foarte mult şi percheziţia.

5. Recunoşti în faţa lui Dumnezeu şi a semenilor tăi că ai greşit. Acelaşi lucru îl faci şi în scris la tribunal.

6. Eşti gata ca puterea divină să te ajute să te îndrepţi. La asta folosesc gardienii.

7. Cu umilinţă ceri iertare divinităţii pentru ceea ce ai făcut. Câţiva ani te vor ajuta în demersul tău.

8. Fă o listă cu oamenii cărora le-ai greşit şi pregăteşte-te să le ceri iertare. Complicat, pentru că suntem mai mulţi decât cei care încap în cartea de telefon.

9. Cere-le iertare. După cum spuneam, suntem prea mulţi ca să ne suni pe toţi, dar poţi face o conferinţă de presă.

10. Recunoaşte, ori de câte ori se poate, că ai greşit. Începe prin a nu apărea la televizor când ieşi din puşcărie.

11. Prin reculegere şi rugăciune purifică-te şi caută să mergi pe drumul cel drept. Stai departe de funcţiile publice, nu mai candida şi renunţă să o faci pe victima politică.

12. După această revelaţie spirituală încearcă să-i ajuţi şi pe alţii care trec prin ce ai trecut tu. Denunţă-i.


Casa lui Oprescu din Ciolpani FOTO Adevărul

Aş mai adăuga un singur lucru: viitorii candidaţi la Primăria Bucureştiului să se angajeze că permit electoratului să îi viziteze acasă în cadrul unor zile dedicate uşilor deschise. Vila/palat/bloc de garsoniere de nefamilişti/reşedinţa lui Sorin Oprescu de la Ciolpani este atât de urâtă încât explică pe de-a-ntregul decăderea Bucureştiului în mandatele sale.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite