Oficial UE: Protestele din România au impresionat Comisia Europeană şi au fost o dovadă că poporul român crede în valorile europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean-Claude Junker a susţinut că este esenţială asigurarea unei baze sociale minime în zona euro pentru a nu pierde clasa muncitoare FOTO Reuters

Protestele din România, faţă de OUG 13, au impresionat Bruxelles-ul şi au fost, pentru vicepreşedintele Comisiei Europene, F.Timmermans o dovadă că poporul român crede în valorile şi idealurile europene, a declarat o sursă din Executivul UE.

„Bineînţeles, îţi atrage atenţia când vezi reacţia de la Bucureşti şi din toată ţara“, a spus un oficial din Comisia Europeană pentru News.ro. Însă, nu manifestaţiile au fost cele care au determinat Comisia să reacţioneze cu fermitate, ci măsurile Guvernului, a subliniat el.

Frans Timmermans consideră că protestele de la Bucureşti au fost o „dovadă a democraţiei europene şi a cetăţenilor care cred în valorile europene şi idealurile europene“, a spus oficialul. „Pentru el, este un semnal că oamenii cred în valorile UE, în transparenţă, în democraţie şi în lupta împotriva corupţiei, deci este ceva a fost remarcat la Bruxelles“, a insistat sursa citată.

Oficialul a afirmat că, deşi Comisia era la curent cu intenţiile Guvernului de modificare a Codurilor Penale înainte de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 13 şi urmărea situaţia, protestele au impresionat Bruxelles-ul.

El a salutat faptul că, atât Guvernul român, cât şi protestatarii au apreciat faptul că atât preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât şi vicepreşedintele Franck Timmermans au transmis un mesaj politic puternic prin declaraţia comună de pe 1 februarie, privind situaţia din România.

„În ceea ce priveşte imaginea de ansamblu, venim din contextual MCV (…), am avut cel mai recent raport MCV cu o săptămână înainte ca rapoartele să fie adoptate de Guvern şi exista deja o idee că acest lucru (n.r. – modificarea codurilor penale) urmează, a existat o menţiune în raport că progresele trebuie să fie ireversibile şi că vom acorda atenţie sporită oricăror paşi care pot marca un regres în acest sens”, a pus oficialul situaţia în context.

„Raportul a fost pozitiv pentru România anul acesta şi a precizat că acum avem în spate trei sau patru ani de progrese bune în lupta anticorupţie. Bineînţeles, nu s-a încheiat încă şi avem o serie de obiective care trebuie îndeplinite. Dar o schimbare anul acesta a fost că am inclus în raport recomandări clare pentru a fi făcuţi paşi pentru a declara obiectivele îndeplinite”, a explicat el, subliniind că Comisia Europeană a indicat, astfel, clar care este calea pentru ridicarea MCV.

Oficialul a dat asigurări că rămâne în vigoare termenul de închidere a MCV până în octombrie 2019, cu condiţia ca România să îndeplinească toate criteriile. Acest termen a fost prezentat de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

R. Weber: România a căpătat o aură romantincă la Bruxelles

Europarlamentara ALDE Renate Weber a precizat că a fost întrebată despre proteste, dar nu şi despre ordonanţa în sine. „Oamenii nu întrebau despre ordonanţă, nu neapărat, dar când vezi, totuşi, protestele acestea, lumea întreabă. O dată pentru că li se părea ceva romantic. Repet, este interesant că, din punctul de vedere, cel puţin aceasta este opinia mea, al imaginii României, a căpătat o aură romantică”, a explicat ea.

„Acum se miră şi ei un pic, dar de ce mai durează, asta nu înţeleg. Şi nu am cum să le explic, pentru că nici eu nu înţeleg”, a adăugat ea. „Aici important a fost, frumos pentru ei şi interesant a fost cum a ieşit lumea în stradă şi cât de mulţi, şi cum a continuat şi mai ales că totul era făcut, repet, romantic, revoluţionaro-romantic”, a afirmat europarlamentarul ALDE.

Ea a precizat că a fost întrebată, chiar luni, dacă Guvernul mai rezistă şi că interlocutorii săi au fost miraţi. Colega sa, Norica Nicolai, a explicat că această întrebare este justificată de precedentul creat la protestele de după tragedia de la Colectiv. Ea a subliniat, însă, că nici preşedintele francez Francois Hollande nu a plecat după protestele privind reforma de pe piaţa muncii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite