Penitenciarele încearcă din nou să cumpere servicii de blocare a telefoanelor mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă serviciul de blocare va fi achiziţionat deţinuţii nu vor mai putea utiliza telefoanele introduse ilegal
Dacă serviciul de blocare va fi achiziţionat deţinuţii nu vor mai putea utiliza telefoanele introduse ilegal

La primele două licitaţii pentru adjudecarea serviciul de 42 de milioane de lei au vrut sa participe nouă şi, respectiv, şapte firme. După cumpărarea caietului de sarcini toate au dat bir cu fugiţii şi nu au mai depus oferte.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor face încă o tentativă de achiziţionare de servcii de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor pe teritoriul penitenciarelor din subordine după ce două licitaţii au fost anulate din lipsă de ofertaţi. Pentru aceste servicii, prevăzute de legea 374/2013 ANP, este gata să plătească 42,8 milioane de lei, fără TVA, din fonduri primite de la ANCOM, autoritatea care reglementează comunicaţiile în România.

Liderul Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, Stefan Teoroc, susţine că cele două licitaţii ratate nu au avut şanse de câştig din cauza complexităţii caietului de sarcini şi, oarecum, a unor ambiguităţi din legea 374/2013.

Conform celor declarate de Ştefan Teoroc pentru „Adevărul”, la caietul de sarcini s-a lucrat foarte mult pentru că instutuţia a vrut să achiziţioneze servicii de calitate care, având în vedere rapida dezvoltare a tehnologiei GSM, să poată trece oricând printr-un proces de upgrade.

 Nimeni nu defineşte măsura rezonabilă

“De exemplu, în lege se spune că instalarea, punerea în funcţiune şi utilizarea sistemelor se realizează în asemenea condiţii încât să se evite, într-o măsură rezonabilă, afectarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii din exteriorul unităţilor din subordinea ANP. Numai că nimeni nu a spus ce înseamnă rezonabil. Nici măcar ANCOM”, precizează Ştefan Teoroc.

Preşedintele sindicatului susţine că cele două licitaţii ratate au avut câte două faze. În prima s-au verificat competenţele companiilor înscrise în cursă. Cele care primeau avizul puteau achiziţiona caietul de sarcini, şi depunerea ofertelor.

La prima licitatie, cea din 2015, s-au înscris 9 firme din care 7 s-au calificat şi au cumpărat caietul de sarcini, dar nici măcar una nu a depus ofertă… Un an mai târziu, la cea de-a doua licitaţie, s-au mai schimat cerinţele tehnice şi, ca urmare, s-au înscris 7 firme, s-au calificat numai două care după cumpărarea caietului de sarcini nu au depus oferte.

 Unele penitenciare vor avea prioritate

Cert este că dacă această licitaţie va avea success, conform legii, directorul ANP va decide care sunt unităţile în care se vor instala, în mod prioritar, sistemele destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor.

Stabilirea unităţilor penitenciare în care se instalează aceste sisteme se va face după evaluarea vulnerabilitaţilor pe linia siguranţei deţinerii, ţinându-se cont de numărul de telefoane descoperite la deţinuţi.

La această oră în administrarea ANP sunt 33 de penitenciare, 2 penitenciare pentru minori şi tineri (Craiova şi Tichileşti), Penitenciarul de femei Târgşor, 6 penitenciare-spital (Bucureşti-Jilava, Bucureşti-Rahova, Colibaşi, Dej, Poarta Albă şi Târgu-Ocna) şi 2 centre de reeducare (Centrul de reeducare Buziaş, Centrul de reeducare Târgu Ocna) în care, ieri, erau închise 23.906 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite