Vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă, şi finii deputatului Ion Mocioalcă, audiaţi în dosarul de evaziune şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe percheziţii au loc, marţi, la sediile unor firme de construcţii şi la domiciliul unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul creat în acest caz se ridică la peste 10 milioane de euro.

Update  Omul de afaceri Ion Bejeriţă a fost ridicat de poliţişti în urma percheziţiilor făcute marţi, în două dosare în care procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Anchetatorii au făcut 14 percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile unor persoane, fiind puse în executare 20 de mandate de aducere.

Printre persoanele ridicate şi duse la audieri este şi vicepreşedintele PSD Caraş-Severin, Ion Bejeriţă, om de afaceri şi fin al deputatului Ion Mocioalcă, au declarat surse din rândul anchetatorilor.De asemenea, anchetatorii au dus la audieri mai mulţi oameni de afaceri, printre care Axente Obrejan şi Rădoia Trandafir, şi ei fini ai lui Ion Mocioalcă, au precizat sursele citate.
 

Prejudiciul: 10 milioane de euro

Mai multe percheziţii au loc, marţi, la sediile unor firme de construcţii şi la domiciliul unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul creat în acest caz se ridică la peste 10 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat emis de Poliţia Română, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE), sub coordonarea Parchetului General,  fac, maţi, 14 percheziţii în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman. Acţiunea are loc la sediile sociale şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum si la locuinţele unor persoane fizice şi au ca obiect identificarea de documente financiar contabile, înscrisuri şi mijloace folosite în activitatea infracţională. 

În acest caz, 22 de persoane sunt suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care s-a creat un prejudiciu total de peste 10 milioane de euro. 

„Din cercetări a reieşit că reprezentanţii mai multor firme din domeniul construcţiilor din judeţul Caraş-Severin ar fi înregistrat în contabilitate facturi fiscale care atestau efectuarea unor tranzacţii comerciale fictive, în scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat, cauzând astfel un prejudiciu de aproximativ 3 milioane de euro”, potrivit documentului citat.

Firme de tip "fantomă"

Anchetatorii precizează că reprezentanţii firmelor ar fi beneficiat de sprijinul administratorilor unor alte firme, de tip „fantomă”, care ar fi acceptat, în schimbul unor sume de bani, să pună la dispoziţie facturi, chitanţiere şi ştampile, pentru a da aparenţă de legalitate tranzacţiilor fictive.

„Astfel, prin intermediul societăţilor implicate, ar fi fost transferaţi aproximativ 7,5 milioane de euro către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul legal prin transferuri bancare şi retrageri de numerar”, mai spun anchetatorii. La finalul acţiunii de marţi, 20 de persoane vor fi duse cu mandat la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite