Poliţia nu crede-n victime. De ce ucid criminalii cu ordinul de restricţie în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Boţan pe vremea când era încă fericită FOTO Facebook
Familia Boţan pe vremea când era încă fericită FOTO Facebook

Asistăm la o recrudescenţă a crimelor asupra victimelor abuzurilor domestice ale căror plângeri nu sunt luate în serios de autorităţi.

„Violenţa şi în special violenţa domestică rămâne o problemă pe care mult prea mulţi dintre noi nu vor să o vadă. Prea mulţi îşi ascund lipsa de reacţie în spatele unor justificări mai mult sau mai puţin penibile. Sistemul este încă disfuncţional pentru că nu reuseşte să prevină sau să sancţioneze aşa cum ar trebui abuzurile împotriva victimelor, în special femei şi copii”, scria în aprilie 2016 fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună pe Facebook după ce, într-un magazin de pe Calea Victoriei, o tânără a fost înjunghiată de 25 de ori de fostul iubit. 

Au trecut aproape doi ani de atunci şi nu s-a schimbat nimic. Dovada: o nouă crimă odioasă este comisă în plină zi într-un loc public. De această dată însă, spectatorii sunt copiii unei grădiniţe private din Capitală, iar victima, Nicoleta Boţan (38 de ani), este directoarea unităţii. Agresorul: soţul femeii care nu avea voie să se apropie la mai mult de 200 de metri de ea. El a fost prins la scurt timp de poliţişti. 

Femeia a murit pe masa de operaţie. În urmă au rămas cei doi copii ai cuplului, tatăl lor, Marius Boţan, fiind acum în arest preventiv. Mai tragic este că mama le-a murit cu ordinul de restricţie în buzunar. În decembrie anul trecut, aceasta reuşise să convingă instanţa Judecătoriei Sectorului 2 că soţul ei o bătea frecvent, astfel că judecătorii au emis un ordin de restricţie în care era specificat clar că bărbatul nu avea voie să se apropie nici de ea şi nici de cei doi copii ai lor la mai mult de 200 de metri. Cu toate acestea, vineri, în ziua crimei, bărbatul şi-a pândit fosta soţie şi a înjunghiat-o de două ori. 

Nu e primul criminal care ucide cu ordinul de restricţie în buzunar

„Nu e primul criminal care ucide cu ordinul de restricţie în buzunar. Aceste ordine de restricţie se adresează unor persoane care au mintea în cap, un grad de cultură şi un grad de civilizaţie ca să poată respecta acel ordin. În ce-l priveşte pe balcanicul nostru, impulsiv, ignorant, incompetent, căruia nu i se face niciun fel de evaluare, ajunge să recurgă la astfel de gesturi. Legiuitorul ar trebui să introducă alături de reţinere şi arestare instituţia custodiei poliţieneşti, unde să beneficieze de asistenţă psihologică. Dacă un astfel de om îşi exploatează instinctual momentul acesta al geloziei fără ca nimeni să nu aibă o influenţă asupra lui, trece la fapte”, a explicat profesorul Tudorel Butoi. 

La rândul lui, psihologul Mihai Copăceanu susţine că sesizarea autorităţilor şi intervenţia de urgenţă este obligatorie, chiar şi în cazul relaţiilor de familie. „În multe cazuri vorbim de tulburări de personalitate, de abuz de substanţe, incapacitate de control al impulsurilor şi de o puternică dorinţă de răzbunare. Iar cei din jur, atunci când evenimentele sunt publice, au obligaţia de a reacţiona, de a opri o crimă. Ori la capitolul reacţie civică sunt extrem de deficitari «nu e treaba noastră, nu ne băgăm»”, explică specialistul.  

Specialiştii explică faptul că în momentul în care se emite un ordin de protecţie, se comunică poliţiei din raza unde locuiesc agresorul şi victima. „Poliţia trebuie de îndată să supravegheze atât victima, cât şi agresorul, lucru care există teoretic, dar nu şi faptic”, arată aceştia. Motivul oficial: lipsa acută de poliţişti. De aceea, o variantă pentru astfel de cazuri ar fi brăţara electronică perfect legală încă din 2014. Cu o astfel de brăţară la picior, atacatorul ar putea fi localizat imediat dacă se apropie de victimă. Însă România nu a achiziţionat nici până astăzi astfel de dispozitive din lipsă de bani. 

Alte cazuri care au zguduit România

 

Luni, 5 martie 2012. Agentul de poliţie Gheorghe Vlădan pătrunde în coaforul unde soţia sa lucra, deschide focul şi le împuşcă atât pe cea alături de care trăia, cât şi pe casiera unităţii. În aceeaşi zi, ucigaşul fusese citat să se prezinte la Secţia 14 Poliţie din Capitală, pentru că soţia sa îl reclamase pe 1 martie 2012 pentru ameninţări. Autorităţile nu au grăbit soluţionarea plângerii, deşi victima anunţase că Vlădan este deţinătorul unei arme.

Gheorghe Vlădan, în data de 12 martie 2012, când era dus pentru audieri la Curtea de Apel Bucureşti

 

Joi, 28 aprilie 2016. Tiberiu Radu, în vârstă de 42 de ani, a pătruns într-un magazin situat pe Calea Victoriei şi a înjunghiat o vânzătoare în vârstă de 38 de ani. Bărbatul era supărat că femeia îl părăsise, cei doi având o relaţie de aproximativ un an. Anchetatorii au descoperit că Tiberiu Radu i-a aplicat femeii lovituri cu un cuţit având lama de aproximativ 25 cm, provocând victimei 25 de plăgi la nivelul toracelui, capului, braţelor şi piciorului stâng. 

Crima in Bucuresti FOTO Eduard Enea

Miercuri, 23 ianuarie 2018. O femeie de 25 de ani, din Titu, a fost înjunghiată mortal, de iubitul ei, de 35 de ani, subofiţer la o unitate militară din judeţ. Incidentul a avut loc într-un coafor din localitate. Cei doi au un copil minor. Bărbatul, care este plutonier specialist în grupa reparaţii şi conservare a Depozitului 129 Materiale Tehnice din subordinea Bazei 2 Logistice din Târgovişte, a intrat în coafor şi-a înjunghiat iubita, apoi a sunat la 112 şi a anunţat ce a făcut. El s-a dus singur la sediul Poliţiei Titu.

criminal titu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite