Ponta vinde statul în procesul lui Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a doua sa zi de lucru, omul numit de Victor Ponta la şefia Inspectoratului de Stat în Construcţii şi-a retras instituţia din calitatea de parte vătămată în procesul „Trofeul Calităţii“, în care e inculpat Năstase.

La termenul de ieri al recursului din dosarul „Trofeul Calităţii", dosar în care Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a livrat o supriză ce ar putea schimba total deznodământul procesului. Printr-o adresă depusă ieri, ISC anunţă instanţa că „nu se constituie parte civilă în cauza penală de faţă". Motivul: „Trofeul Calităţii" nu a produs instituţiei niciun prejudiciu. Printr-o singură hârtie, Inspecţia contrazice ce au spus procurorii, expertizele acceptate de prima instanţă, şi chiar poziţiile de până acum  ale instituţiei, care calculase pierderi de aproximativ 1,6 milioane de euro în „Trofeul Calităţii".

Proces contracronometru

Răsturnarea situaţiei vine cu mai puţin de o lună înainte de prescrierea faptelor pentru care este acuzat Năstase, ceea ce „muşcă" din timpul rămas până la pronunţarea unei sentinţe, mai ales în condiţiile în care apărătorii fostului premier mitraliază excepţie după excepţie la fiecare termen.

Mai mult, dispariţia prejudiciului a devenit muniţie grea pentru apărătorii care se străduiesc să obţină achitarea lui Năstase. Avocatul Ion Cazacu a şi anunţat că vor ataca poziţia instanţei de fond.

Bugetarul pe mâna căruia pierde statul

Documentul-surpriză este semnat de Constantin Adrian Balaban Grăjdan, inspector general al ISC, proaspăt numit în fruntea instituţiei. Decizia de numire a fost semnată de premierul Victor Ponta vineri, 18 mai, a urmat weekendul, iar luni, Balaban Grăjdan s-a prezentat la noul loc de muncă. A preluat Inspecţia, iar marţi, 22 mai, a semnat documentul prin care a retras Inspecţia din procesul lui Năstase, iar miercuri, 23 mai, hârtia a fost depusă la dosar, împreună cu un teanc de anexe.

Întrebat cum a reuşit să studieze în doar două zile teancul de documente anexate la adresă, iar pe deasupra să mai pună şi o concluzie pe care nu i-a cerut-o nimeni, Grăjdan spune că nu este prima dată când îi trec prin mână respectivele documente.

A mai lucrat în Inspectorat. La începutul lui 2006 a devenit şeful Direcţiei Legislaţie din instituţie, dar a absolvit Facultatea de Drept abia în vara lui 2006. Din martie 2009 şi până în octombrie 2009 a ocupat politic poziţia de şef al ISC, desemnat de PSD. După ce PSD şi PDL s-au despărţit, a fost demis şi a dat în judecată instituţia şi pe premierul Emil Boc, dar a renunţat în faza recursului. A revenit acum ca şef al ISC, graţie premierului Ponta.

Conştiinţa domnului Grăjdan

„Eu sunt cel care a trimis la DNA documentele din dosarul lui Năstase", declară Grăjdan, „aşa încât ştiam ce conţin". „Ştiam că nu există niciun prejudiciu, am trăit acele lucruri şi am fost martor la cum s-a construit acest dosar", spune secretarul de stat, pe un ton justiţiar. „În 2008, instituţia a fost atrasă într-un joc politic", detaliază Grăjdan.

"Procurorii DNA au făcut atunci presiuni asupra instituţiei şi Sorin Mălinescu (fost şef al Departamentului juridic al Inspecţiei şi fost şef al ISC - nota red.) a fost obligat să semneze actul prin care se constata prejudiciu. Conştiinţa nu m-a lăsat să semnez atunci documentele. Acum am trimis adresa pentru a apăra instituţia", ne-a povestit în exclusivitate Grăjdan, cu un uşor aer de erou. Totuşi, în martie 2009, când a acceptat conducerea instituţiei, nu a restabilit adevărul pe care-l invocă acum în justificarea adresei depuse la proces.

Pensionar de lux

Constantin Grăjdan, omul care a retras ieri Inspectoratul din proces, este colonel în rezervă. O ordonanţă de urgenţă emisă pe vremea lui Emil Boc îl obliga să renunţe acum la pensie, pentru a putea ocupa poziţia de şef al ISC, cu rang de secretar de stat. OUG respectivă spune că persoanele care au pensii mai mari decât salariul mediu pe economie nu pot ocupa posturi de bugetari, ci trebuie să aleagă între cele două venituri. „Voi ataca constituţionalitatea în instanţă, nu este corectă",  ne-a anunţat Grăjdan, care încă n-a renunţat la pensie.

A renunţat printr-o simplă semnătură la cele 1,6 milioane de euro pe care instituţia pe care o conduce le-ar fi putut recupera în urma procesului. Indiferent faţă de banii publici, Grăjdan s-a dovedit însă, mereu, foarte atent cu banii şi cu interesele personale. Este unul dintre pensionarii de lux care au dat în judecată statul după ce Emil Boc a decis recalcularea pensiilor. A pierdut la recalculare aproape 60% din cei peste 8.000 de lei pensie lunară, spune el.

Membru PSD, apropiat al lui Vanghelie

Grăjdan este membru al organizaţiei PSD Bucureşti, condusă de Marian Vanghelie, om care l-a şi adus în partid. „Am devenit membru PSD după ce Geoană a pierdut alegerile la Preşedinţie, în 2009", spune Constantin Grăjdan. Pe Năstase spune că l-a întâlnit doar la acţiunile şi evenimentele partidului. Repetă că doar conştiinţa şi dorinţa de a apăra instituţia l-au împins la gestul spectaculos de ieri. 

"Ştiam că nu există niciun prejudiciu, am trăit acele lucruri şi am fost martor la cum s-a construit acest dosar.''
Constantin Grăjdan inspector general ISC

Procurorii îl iau pe Grăjdan la întrebări

Procurorii DNA au descins ieri la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi au efectuat percheziţii, cu scopul de a verifica modul în care Constantin Grăjdan a emis adresa de retragere a instituţiei din proces. Procurorii au observat că documentul nu poartă avizele departamentelor juridic, economic şi comercial ale instituţiei, obligatorii în acest caz

Cronologia care acuză

- Deciziile luate de Victor Ponta referitor la Inspecţia de Stat în Construcţii sugerează premeditarea.
- 7 mai - Cabinetul Ponta depune jurământul.
- 8 mai - prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier.
- 11 mai - este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC.
- 18 mai (vineri) - Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi.
- 21 mai (luni) - prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC.
- 22 mai (marţi) - Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu.
- 22 mai - adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii.

Operaţiunea „Ucideţi procesele"

Ceea ce s-a întâmplat acum la Inspecţia de Stat în Construcţii pare să fie o schemă pe care USL a gândit-o pentru salvarea politicienilor judecaţi în mari dosare de corupţie. Schemă ce fusese intuită de Monica Macovei, fost ministru al Justiţei, dar care s-a aplicat prima oară, acum, în dosarul „Trofeul calităţii", asupra căruia planează urgenţa prescrierii faptelor.

Adresa de retragere a ISC din proces are doar semnătura şefului, dar nu şi avizele obligatorii



Macovei avertiza de curând că Daniel Constantin (preşedintele PC) a fost numit ministru la Agricultură pentru a-l ajuta la proces pe Dan Voiculescu. Cel din urmă este judecat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro provocat Ministerului Agriculturii instituţia unde Ponta l-a instalat tocmai pe Daniel Constantin, numit de Macovei „valetul lui Voiculescu".

Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA într-un dosar penal referitor la privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Proces în care Ministerul Agriculturii este parte civilă şi s-a înregistrat cu un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro.

 „Sigur că Daniel Constantin poate influenţa procesul, poate să trimită tot felul de adrese la instanţă să spună că nu mai avem acest prejudiciu. Probabil, de fapt sunt sigură, că tocmai de asta a fost pus Daniel Constantin la Ministerul Agriculturii, ca eventual să îl scape pe Voiculescu", declara Macovei. Adică, exact mişcarea executată acum la ISC, de Constantin Balaban Grăjdan. Daniel Constantin, al treilea cap al USL, nu doar că a fost pus de Voiculescu în fruntea PC, dar este şi dator acestuia cu aproape 300.000 de euro.

Guvernanţi care se judecă cu statul

Grăjdan nu este singurul aflat în situaţia stranie de a se afla în proces cu statul, deşi lucrează pentru stat. Ministrul interimar de la Educaţie, Liviu Pop, se află într-o situaţie şi mai ciudată, fiind în proces exact cu instituţia pe care o conduce, adică ale cărei interese ar trebui să le apere.

Anul trecut, ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu, a emis un ordin prin care schimba statele de plată din învăţământ şi interzicea reţinerea automată a cotizaţiilor de sindicat în momentul plăţii salariilor.

image

Decizia a supărat teribil sindicatele, care au atacat în instanţă actul. Printre cei care au intentat procesul se numără şi Liviu Pop, în calităţile lui de preşedinte al Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş şi de secretar general al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ.

Citiţi şi

Grăjdan: Nu l-am informat pe premier pentru că m-am grăbit. Ştiam că este ultimul termen în procesul lui Năstase

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite