Posturile TV au sfidat grosolan legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antena 3 a scăpat „din greşeală“, la ora 16.38, câteva estimări care îl favorizau pe Mircea Geoană
Antena 3 a scăpat „din greşeală“, la ora 16.38, câteva estimări care îl favorizau pe Mircea Geoană

În timp ce televiziunile încălcau legislaţia în ziua alegerilor prezidenţiale, Consiliul Naţional al Audiovizualului dormea în front. CNA a dat, abia ieri, spre monitorizare mai bine de 50 de sesizări referitoare la atitudinea televiziunilor în ziua alegerilor.

Duminică, televiziunile au jucat după propriile reguli. Conducerea posturilor nu a mai ţinut cont de lege sau de amenzile pe care le-ar putea primi.

Antena 3 şi Realitatea TV şi-au arătat „pe faţă" preferinţele politice. De cealaltă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului, deşi a mai avut experienţe similare, abia a reacţionat la mulţimea de nereguli din lipsă de cvorum.

Deşi derapajele au curs cu nemiluita încă de dimineaţă, Consiliul a trimis doar două atenţionări către Realitatea TV, respectiv Antena 3 pentru modul în care au fost editate materialele cu declaraţiile oamenilor politici care au mers la vot. 

Antena 3, campioana abaterilor

Una dintre cele mai grosolane abateri a fost cea a Antenei 3, care a „scăpat" pe post informaţii referitoare la cine este favoritul alegerilor încă de la ora 16.38.

Conducerea televiziunii pretinde că a fost „o greşeală". Pe lângă publicarea acestor date, Antena 3 a derulat şi un concurs care premia cu câte 1.000 de lei „cele mai bune imagini" trimise de telespectatori cu nereguli constatate la vot. 

Mai mult, Gabriela Vrânceanu Firea i-a avut ca invitaţi, în ediţia specială, printre alţii, pe Corneliu Vadim Tudor şi Petre Roman care au făcut declaraţii părtinitoare la adresa unuia dintre candidaţi, lucru, de asemenea, interzis de lege. Acest derapaj a fost sancţionat de CNA doar cu o scrisoare de atenţionare trimisă de vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei.

O altă ilegalitate comisă de Antena 3 a fost momentul când a „furat" startul la anunţarea datelor exit-poll cu un minut. Este o practiă obişnuită pentru televiziunea de ştiri a trustului Intact. Deşi prezentarea datelor cu un minut înainte nu mai poate influenţa electoratul, televiziunea a dat dovadă de lipsă de corectitudine.

„Greu de crezut că CNA nu a intuit derapajele"

CNA a somat şi Radio România Actualităţi pentru că a difuzat duminică dimineaţă un spot în care Traian Băsescu era ironizat.

Contactat de „Adevărul", Ioan Onisei a declarat că a dat departamentului de monitorizare aproximativ 50 de sesizări. „După părerea mea, CNA ar trebui să aibă o atitudine mult mai fermă îndeosebi faţă de acele televiziuni care au fost sancţionate în repetate rânduri pe probleme privind lipsa de echilibru, imparţialitate, obiectivitate şi încălcarea dreptului la propria imagine", a declarat Onisei.

El a mai precizat că cel mai  probabil amenzile aplicate vor fi mult mai aspre. Următoarea şedinţă CNA va avea loc mâine. Petrişor Obae, editor paginademedia.ro, e de părere că CNA a fost cel care a deschis uşa derapajelor de pe TV. „CNA a aplicat tactica «piciorului în ghips», făcută celebră de generalul Stănculescu acum 20 de ani: stăm deoparte, dar avem motiv", explică Obae.

El spune că, în cea mai importantă zi a anului, CNA nu a fost capabil să se reunească în formulă completă. „Mi-e greu să cred că membrii forului nu au intuit derapajele din ziua alegerilor. Miza prea mare a făcut ca televiziunile să tragă, cu orice risc, toată muniţia. Orice amendă e acum tardivă, răul a fost făcut deja, iar preţul plătit chiar nu mai contează", a mai punctat Obae.

OSCE atrage atenţia asupra neregulilor

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a semnalat, într-un raport, lipsa de imparţialitate a posturilor Antena 3 şi Realitatea TV şi a ziarelor „Jurnalul Naţional" şi „Cotidianul", care au avut o atitudine nefavorabilă Preşedintelui Traian Băsescu.

În raport se mai precizează că TVR 1, Prima TV şi Pro TV au avut o acoperire mult mai redusă a campaniei electorale, faţă de primul tur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite