Prinţul Paul revendică din nou castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinţul Paul dă dovadă de perseverenţă. Trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, Paul revendică din nou aceste proprietăţi, dar şi castelul Peleş şi mai multe proprietăţi de lux din Bucureşti, despre care spune că are dreptul să le împartă cu Regele Mihai.

Prinţul Paul l-a dat în judecată pe Regelui Mihai, la Judecătoria Sectorului 2, revendicând mai multe proprietăţi de lux, între care castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov, pentru care trebuie să plătească o taxă de timbru de aproximativ două milioane de euro, potrivit Mediafax.

Paul Phillipe al României susţine că proprietăţile i-au aparţinut bunicului său, Carol al II-lea, şi că ar trebui să le împartă împreună cu regele Mihai.

”În toate ţările, când a murit Carol al II-lea, s-a deschis masa succesorală, tatăl meu cu regele Mihai. S-a deschis în anii '50, '60 în Portugalia, în Franţa, în Germania, în Elveţia şi în Anglia. Oamenii nu prea ştiu asta. Şi aici trebuie să se deschidă masa succesorală exact la fel. Nu s-a făcut, asta e problema. S-au dat Peleş, toate proprietăţile fără să se fi deschis masa succesorală. Asta nu este corect, nici legal. Am deschis acum. Am auzit că vreau să iau toată ţara. Nu e adevărat. Pe lista de proprietăţi sunt proprietăţi care au aparţinut lui Carol al II-lea şi Elisabetei şi ar trebui să fie împărţite împreună cu Mihai. Tata a murit şi sunt eu şi Mihai, atât”, a declarat, joi, Paul Phillipe al României.

Prinţul Paul este de părere că masa succesorală nu a fost deschisă pentu că s-a intervenit politic şi speră că va putea plăti taxa de timbru în valoare de aproximativ două milioane de euro la finalul procesului.

”Trebuie făcut corect, prin lege. Asta trebuia făcut de la început. Dar politic s-a intervenit undeva, politic s-a amestecat. (…) Vedem, facem un apel, poate fi plătit la sfârşit. Am înţeles că aşa s-a făcut în câteva cazuri, s-a plătit la sfârşit. Dacă nu, trebuie să găsim ceva. Asta e legal, nu ne pot spune că nu putem deschide masa succesorală. Nu poţi să dai tot unei părţi din familie şi celeilalte părţi nimic. Eu sunt moştenitor al lui Carol al II-lea, egal cu Mihai”, a mai spus prinţul Paul.

Trimişi în judecată

Pe 18 mai, omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul al României şi alte 20 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni şi jurnalistul Dan Andronic, au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Procurorii spun că prinţul Paul i-ar promis lui Remus Truică şi asociaţilor acestuia o cotă-parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL.

„Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (fost şi actual consilier al primului ministru) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii prietenie /afaceri cu membrii ai guvernului, parlamentari, funcţionari autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ÎCCJ (Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie- n.r.), contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philipe”, susţin procurorii DNA.

Paul împreună cu Truică şi ceilalţi membri ai grupului ar fi ascuns apoi natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între Al României Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Truică Remus. În concret, acest contract redactat de Robert Roşu, prevede că Paul, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa” cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de cca 30 ha).

Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire.

Retrocedarea castelului Peleş

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul ar fi semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau a fi retrocedate, (vizând 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş), 4 aprilie 2007 (vizând bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic), 4 octombrie 2007 (vizând 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti), precum şi antecontracte de vânzare –cumpărare, înţelegeri.

Procurorii DNA arată că după dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa, acestea ar fi fost transferate de Paul,  prin contracte de vânzare cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei. Societatea  a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Sechestru asigurator

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin: Truică Remus, Roşu Robert Mihăiţă, Andronic Dan Cătălin, Marcovici Marius Andrei, Mateescu Lucian Claudiu, Al României Paul Philippe, Sc Reciplia Srl, Păvăloiu Nela, Muşat Apostol, Dima Niculae, Jecu Nicolae şi Chiriac Theodor.  Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite