Proiect: Contractele de achiziţii militare pot fi refuzate de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul ar putea să autorizeze toate contractele care priveşte achiziţii din sfera apărării şi securităţii naţionale cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro
Parlamentul ar putea să autorizeze toate contractele care priveşte achiziţii din sfera apărării şi securităţii naţionale cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro

Procedura de achiziţie în cazul programelor majore de armament se va schimba dacă se va aproba o propunere de legislativă care modifică prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii.

Concret, dacă aceste prevederi sunt aprobate, pentru orice contract cu o valoare mai mare de 100 de milioane de euro care priveşte achiziţii din sfera apărării şi securităţii naţionale, instituţia care urmează să facă achiziţia va fi obligată să aibă acordul prealabil al Parlamentului pentru a iniţia procedurile de atribuire.  În plus, dacă propunerea este adoptată, legislaţia referitoare la aceste achiziţii va conţine explicit menţiunea că parlamentarii pot refuza încheierea unui astfel de contract.

Se pot achiziţiona direct produse sau servicii sub 100.000 de euro

Astfel, alineatul (2) al articolului 51 ar putea să se modifice cu următorul cuprins: „Autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100.000 euro. Parlamentul României, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă natională, se pronunţă cu privire la respectiva solicitare în termen de 30 zile de la primirea acesteia.”

Dacă parlamentarii nu aprobă solicitarea în termenul legal, achiziţia nu va mai avea loc. „În situaţia în care Parlamentul României, prin comisiile reunite de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, respinge solicitarea prevăzută la alin. (2), autoritatea contractantă nu iniţiază respectiva procedură de atribuire", se mai arată în proiectul de modificare legislativă postat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

Modificarea legislativă mai prevede că instituţiile contractante au dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări „în măsura în care valoarea estimată (...) nu depăşeşte echivalentul în lei a 100.000 euro pentru fiecare achizitie de produse, servicii sau lucrări. Achiziţia se realizează pe bază de document justificativ".

Care sunt programele de înzestrare şi ce valoare au

În contextul în care, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) are bugete anuale de cel puţin 2 la sută din PIB, România poate derula programe de înzestrare ale armatei cu o valoare de circa 9,3 miliarde de euro, întinse pe 10 ani. Este vorba, printre altele, despre achiziţia de avioane luptă multirol, rachete, corvete, vânător de mine şi transportoare blindate. În acest an, MApN dispune de un buget de 18,1 miliarde de lei şi poate atrage sume suplimentare („credite de angajament”) la acest buget, în valoare totală de până la 22,5 miliarde de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite