Raluca Prună: Petre Tobă trebuie să explice de ce tergiversează să pună la dispoziţia Justiţiei actele privind Dosarul „Girofarul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Puşcăriaşii care scriu lucrări aşa-zis ştiinţifice, pentru a ieşi mai repede din penitenciare, ar putea să-şi suporte singuri costurile evaluării cărţilor, a declarat luni ministrul Justiţiei, Raluca Prună, care a mai afirmat că ministrul de Interne, Petre Tobă ar trebui să explice de ce tergiversează dosarul „Girofarul” şi nu transmite la DNA documentele cerute pentru trimiterea în judecată a lui Gabriel Oprea.

Invitată la Interviurile Europa FM, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a explicat că, în acest moment, aşteaptă de la Ministerul Educaţiei mai multe date.

„Ni s-a spus, de către colegul meu de la Ministerul Educaţiei, că se poate asigura verificarea caracterului ştiinţific, de către experţi ai Ministerului Educaţiei. Am făcut un grup de lucru, s-a lucrat mult în acet grup, şi acum suntem în situaţia în care acest grup susţine că aceste costuri ale experţilor să fie suportate de către persoana condamnată”, a declarat ministrul Justiţiei, Raluca Prună, la „Interviurile Europa FM”.

Ministrul Raluca Prună spune că Guvernul va decide în următoarea lună dacă această facilitate va rămâne în legislaţie sau va fi abrogată. Şi asta pentru că există riscul apariţiei unor discriminări între cei care au bani şi deţinuţii care nu-şi permit plata unor experţi.

„Eu voi analiza în ce măsura cineva care este condamnat în penitenciar, şi altfel nu-şi poate cumpăra un săpun ca să se spele va avea cei 1.500 de euro, sau, în final, experţii vorbesc de 2 euro/pagină. Dacă sunt 3 experţi, trebuie 6 euro/pagină. De unde va avea cineva, care nu are 10 lei să-şi cumpre un săpun, bani pentru a-şi valida caracterul ştiinţific? Lucrăm la acest lucru”, a spus Raluca Prună.

Petre Tobă, chemat la raport pentru că tergiversează dosarul „Girofarul”

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a mai vorbit la Interviurile Europa FM şi despre dosarul „Girofarul”. Ea a mărturisit că ministrul de Interne, Petre Tobă, ar trebui să explice dacă şi de ce întârzie să trimită documentele cerute de procurorii DNA în dosarul în care fostul ministrul Gabriel Oprea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, pentru folosirea ilegală a coloanelor oficiale.

DNA a cerut Ministerului de Interne să spună care a fost bugetul alocat de poliţie pentru coloanele oficiale folosite de Gabriel Oprea pentru a putea trimite dosarul în judecată.

”Nu eu trebuie să vorbesc cu dl ministru Tobă. Din moment ce cererea doamnei procuror şef Kovesi a fost sau a făcut afirmaţii publice, cred că e datoria Ministerului de Interne să explice dacă a avut într-adevăr întârzieri, de ce sunt aceste întârzieri şi să discute direct cu Parchetele. Cred că discuţia trebuie să aibă loc între ministrul de Interne şi procurorul şef DNA. Fiind o cerere publică, eu sunt convinsă că dl Tobă a auzit de această cerere şi va face în aşa fel încât fie să lămurească dacă există o întârziere, fie să trimită acele acte, despre care doamna Kovesi spune că au întârziat să ajungă la DNA.”, a declarat Raluca Prună.

”Pot să vă spun că noi am cerut să se calculeze prejudiciul în dosar. Depindem de răspunsuri de la alte instituţii (n.r. structurile Ministerului de Interne). Dacă acele răspunsuri vin în timp scurt şi soluţia noastră va fi în timp scurt.”, declara şefa DNA Laura Codruţa Kovesi în urmă cu puţin timp.

Dosarul privind folosirea ilegală a coloanei oficiale de către ministrul Oprea a fost deschis după decesul poliţistului Bogdan Gigină. El a murit în urma unui accident în timp ce îi deschidea calea lui Gabriel Oprea. În acest dosar mai este urmărit penal tot pentru abuz în serviciu şi fostul procuror general Tiberiu Niţu, după ce ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială.

Potrivit DNA, Gabriel Oprea a folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în perioada în care a fost ministru de Interne, de multe ori în scop personal.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite