Rafael Garay, chilianul dispărut cu 900 de milioane de dolari, a fost localizat în România după ce a cerut actele necesare să se însoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafael Garay a dispărut din ţara sa natala pe 12 septembrie FOTO biobiochile.cl
Rafael Garay a dispărut din ţara sa natala pe 12 septembrie FOTO biobiochile.cl

Rafael Garay, un celebru economist din Chile care a fost dat dispărut de autorităţi pe 12 septembrie 2016, după ce ar fi fugit cu peste 900 de milioane de dolari, se ascunde în România. El este căutat după ce ar părăsit Chile cu banii mai multor persoane. Garay anunţase că va merge în Franţa pentru a urma un tratament pentru cancer de creier, însă nimeni nu i-a mai putut da de urmă.

Economistul Rafael Garay este căutat de autorităţile din Chile după ce a dispărut fără a returna circa 920 de milioane de dolari celor 36 de persoane care au investit în compania Think&Co, deţinută de economist şi pe care ar fi închis-o înainte de a pleca la „tratament”, potrivit unor informaţii publicate pe site-ul La Tercera.

Garay a dispărut pe 12 septembrie, autorităţile din Chile emiţând o alertă galbenă de persoană dispărută.

Potrivit presei locale, Rafael Garay ar fi fost în Franţa, Thailanda, Olanda şi apoi în România. În ţara noastră, economistul ar fi depus la Ambasada Republicii Chile în România o cerere pentru un certificat de căsătorie. Mai mult, el ar fi încercat şi să depună un denunţ împotriva Ministerului Public din Chile.

Informaţiile privind prezenţa lui Garay în România au fost confirmate pentru adevarul.ro de surse judiciare din Poliţie.

Ultimul mesaj al lui Rafael Garay

Economistul Rafael Garay (40 de ani) anunţa în iunie 2016 că a fost diagnosticat cu cancer de creier în fază terminală şi că firma sa de consultanţă Think&Co este în proces de lichidare, astfel că va da toţi înapoi banii clienţilor săi şi va închide compania.

„Cu ceva timp în urma am fost depistat cu glioblastom. Aceasta este o tumoră, un tip de cancer de creier. (...) În urmă cu 21 de zile am renunţat la toată munca mea şi la toate activităţile mele pentru a mă concentra doar asupra bolii. Investitorii mei vor îşi vor primi toţi banii cu profit. Părăsesc mass-media. Părăsesc totul. (...) Este un moment foarte dificil, însă sper să vorbesc cu fiecare dintre voi în zilele următoare”, se arată într-un mesaj din luna iunie a lui Garay.

Presa din Chile anunţa însă, pe 27 septembrie, că Rafael Garay ar fi precizat că cei care care au investit în compania sa vor fi despăgubiţi după ce va lua banii dintr-un cont de la HSBC Bank. Cu toate acestea, ei nu numai că nu şi-au primit banii, însă anchetatorii au precizat că Garay nici nu ar fi avut vreun cont la această bancă.

„Conform declaraţiilor procurorului (...), învinuitul nu deţinte un astfel de cont la această instituţie financiară şi nici nu apare înregistrat ca fiind îngrijit medical în Chile sau în Franţa, unde acesta spune că ar primi tratament”, se arată într-o scrisoare emisă de un judecător al instanţei din Santiago.

De altfel, pe 26 septembrie au avut loc percheziţii la locuinţa economistului, fiind dispusă şi o autorizare privind „confiscarea tuturor documentelor, calculatoarelor şi orice suport electronic, pentru a stabili destinaţia şi utilizarea banilor.

Cine este Garay

Rafael Garay este cunoscut în media din Chile pentru sfaturile privind modul în care se pot investi bani. El a absolvit Universitatea de Dezvoltare din Chile şi şi-a dat doctoratul la Universitatea Leida din Spania.

Mai mult, la numai 32 de ani, acesta a fost prorector al Universtirăţii Centrale din Chile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite