Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În incendiul care a izbucnit vineri seară, în Clubul Colectiv din Capitală, în timpul unui concert, au murit 27 de persoane, iar alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite. Imediat după tragedie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a îndemnat către solidaritate şi compasiune pe pagina sa oficială de Facebook.

Klaus Iohannis, despre incendiul din Club Colectiv:

„Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune” a declarat preşedintele pe Facebook după incendiul din Club Colectiv.

Ulterior, Klaus Iohannis a mai scris, tot pe pagina a de Facebook, că a solictitat autorităţilor şi Procurorului General ca ancheta în cazul incendiului de aseară să se desfăşoare „cu maximă eficienţă“, precizând că nu „mai putem continua pe pricipiul «merge şi aşa»“.

„Sunt revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla. Nu mai putem continua pe principiul „lasă că merge şi aşa”. Am solicitat, aşadar, Procurorului General al României şi autorităţilor implicate ca ancheta în cazul dramei care s-a produs azi-noapte, în Bucureşti, să se desfăşoare cu maximă eficienţă, fermitate şi celeritate în aplicarea legii. În această dimineaţă am fost la Spitalul de Urgenţă Floreasca să văd starea răniţilor şi să discut cu personalul medical şi cu rudele celor internaţi. Familiile îndurerate trebuie să ştie care sunt cauzele şi cine sunt vinovaţii. Am fost şi la locul tragediei să aprind o lumânare în memoria celor decedaţi. Sunt în gând şi în suflet alături de familiile victimelor“, a mai scris preşedintele României.

Monica Macovei: „Învăţăm numai din tragedii, asta e marea problemă“

„Dumnezeu să-i odihnească pe tinerii care şi-au pierdut viaţa în incendiu! Dumnezeu să-i ajute pe cei care se luptă acum pentru viaţa lor!“, a scri Monica Macovei pe pagina sa de Facebook, arătându-şi solidaritatea şi compasiunea faşp de victimele în urma incendiului din club Colectiv din Capitală. Macovei a mai scris că e de părere că tragedia de aseara are la bază fapte de corupţie, o „corupţie care ucide“.

„Sunt zeci de întrebări fără răspuns în acest moment în legătură cu tragedia din clubul Colectiv. Sunt întrebări pe care ni le punem toţi, din revoltă faţă de iresponsabilitatea celor care au decizia în mână şi pun în pericol vieţile oamenilor. Cine a autorizat clubul? Are toate autorizaţiile? S-au respectat normele de securitate? Învăţăm numai din tragedii, asta e marea problemă. Din informaţiile de până acum, tragedia de la clubul Colectiv din Bucureşti are la bază şi fapte de corupţie. Corupţia care ucide“

Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii: Sper că vom învăţa din tragedia din Clubul Colectiv şi astfel de evenimente să nu se repete

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a scris, pe pagina de Facebook, despre incendiul care a avut loc, vineri, în Clubul Colectiv.

„Am aflat cu durere şi sunt profund mişcat de tragedia de la clubul Colectiv. Ceea ce trebuia să fie un moment de încântare s-a transformat într-un coşmar. Sunt alături de părinţii şi de prietenii victimelor în durerea lor şi transmit grabnică însănătoşire răniţilor. Sper că vom învăţa din această tragedie şi vom lua toate măsurile pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete. Mă alătur celor care au dat dovadă de solidaritate cu victimele şi-i îndemn pe toţi cei care pot face asta să le dea o mână de ajutor“, a scris Ionuţ Vulpescu, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook.

Premierul Victor Ponta, despre incidentul din clubul Colectiv: Accidentul putea fi evitat

„Vă rog ca în acest momente să lăsăm orice răutate deoparte în aceste momente şi să avem respect pentru victimele şi rudele victimele în urma incendiului de aseară. Am fost informat de vicepremierul Gabriel Oprea şi de Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precum şi de de secretarul de stat în MAI Raed Arafat de ceea ce s-a întâmplat aseară. Înţeleg că intervenţia ambulanţelor a avut loc la 11 minute după apelul efectuat. Aş vrea să mulţumesc tuturor medicilor şi echipajelor de intervenţie, paramedicilor, voluntarilor pentru mobilizarea foarte bună. Vreau să menţionez că, din punct de vedere al asigurării medicale pentru victime, totul este pus la punct. (...)

Vreau să prezint în numele Guvernului acelaşi mesaj de solidaritate şi pentru victimele străine. Suntem în contact permanent cu reprezenţii ţărilor respective pentru orice informaţii au nevoie.

Din păcate, în mandatul acestui gurvern, ne confruntăm a doua oară cu o tragedie naţională, după accidentul din Muntenegru. Cred că accidentul de aseară putea fi evitat. Propun să adoptăm hotărârea de Guvern şi să declarăm zilele de 31 octombrie, 1 ş 2 noiembrie zile de doliu naţional.

Întotdeauna e bine să facem înainte lucrurile, dar de acum înainte tot ce ţine de o verificare la maximum a condiţiilor din localuri de acest gen, trebuie să facem pentru a evita astfel de tragedii. Dacă în Bucureşti situaţia este aşa, nu vreau să mă gândesc ce e în ţară, unde controalele nu sunt aşa „riguroase“.

Cristian Popescu Piedone, despre incendiul din Club Colectiv:

„Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (...) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile“, a susţinut primarul Sectorului 4, unde se află Clubul Colectiv.

Majestatea Sa, Regele Mihai I al României, despre incendiul din Club Colectiv 

„Sunt cu tot sufletul alături de familiile îndurerate de pierderea celor dragi, în recentul incendiu tragic din Capitală. Familia mea şi cu mine ne rugăm pentru ei toţi, ca şi pentru cei îndoliaţi, care astăzi au ochii în lacrimi. Întreaga societate, tineri şi vârstnici, avem nevoie să învăţăm din nou respectul pentru viaţă şi pentru cel de alături. Fiecare viaţă este fără preţ, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noaste.“ 

Liviu Dragnea, despre incendiul din Club Colectiv 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, scrie pe Facebook că este alături de familiile celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de vineri seara din centrul Capitalei şi transmite compasiunea sa faţă de răniţi, precizând că este "un moment greu pentru noi toţi".

"În centrul Capitalei s-a petrecut o tragedie. Au murit oameni, au fost raniţi oameni. Tineri care au plecat de acasă să asculte muzică sunt la spital sau nu mai sunt deloc. E un eveniment trist pentru întreaga ţară, e un moment greu pentru noi toţi", a scris Dragnea pe Facebook.

Liderul PSD mai spune că este alături de familiile celor pierduţi şi îşi exprimă compasiunea faţa de cei răniţi. "Suferinţa lor ne afectează pe toţi. Îi asigur pe toţi cei care suferă că nu voi sta cu mâinile în sân. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca Guvernul şi celelalte autorităţi care au responsabilitatea salvarii oamenilor să acţioneze rapid şi eficient", mai spune Dragnea.

Rusia transmite condoleanţe în legătură cu tragedia din clubul de noapte Colectiv

Ambasada Rusiei în România a transmis sâmbătă un mesaj de condoleanţe din partea conducerii Federaţiei Ruse în legătură cu tragedia din clubul de noapte Colectiv din Bucureşti, în urma căreia şi-au pierdut vieţile 27 de persoane, notează Mediafax.

„Conducerea Federaţiei Ruse, cu un profund sentiment de şoc, a primit ştirea despre evenimentele din clubul de noapte pentru tineri «Colectiv» din Bucureşti, în urma cărora şi-au pierdut vieţile 27 de tineri“, informează un comunicat al ambasadei.

Conducerea Federaţiei Ruse regretă profund această tragedie împreună cu toată România şi exprimă sincere condoleanţe către familiile, rudele şi prietenii victimelor, precum şi doreşte o recuperare cât mai rapidă celor peste 180 de răniţi, aflaţi în prezent în curs de tratament în spitalele din Bucureşti“, adaugă comunicatul.

Ambasada SUA transmite condoleanţe pentru victimele incendiului de la club Colectiv

Ambasada SUA în România a transmis sâmbătă condoleanţe familiilor, prietenilor şi cunoştinţelor celor care şi-au pierdut vieţile în incendiul produs vineri seară la un club din centrul Bucureştiului.

Ambasada Statelor Unite ale Americii a aflat cu profundă tristeţe despre teribila tragedie de azi-noapte dintr-un club din centrul Bucureştiului. Transmitem cele mai sincere condoleanţe familiilor, prietenilor şi cunoştinţelor celor care şi-au pierdut vieţile. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă de asemenea către numeroasele persoane rănite, care, sperăm, se vor recupera cât mai rapid“, a transmis ambasada într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, citat de Mediafax.

Donald Tusk transmite condoleanţe „inclusiv în calitate de tată“, după incendiul de la Colectiv

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis un mesaj de condoleanţe pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, precizând că vorbeşte "inclusiv în calitate de tată" şi salutând reacţia publicului de ajutor pentru supravieţuitori.

"Vreau să ofer sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, de vineri noaptea, vorbind inclusiv în calitate de tată. Salut reacţia publicului de ajutor pentru supravieţuitori, prin donaţii de sânge şi alte forme de asistenţă. Aceasta este o tragedie teribilă", a afirmat Donald Tusk, potrivit unui comunicat transmis de Consiliul European.

Guvernul Spaniei, consternat după incendiul de la Colectiv 

Guvernul Spaniei şi-a exprimat profunda consternare cu privire la incendiul care s-a petrecut vineri seară în clubul Colectiv din Bucureşti, transmiţând condoleanţe familiilor victimelor şi asigurând autorităţile române de sprijinul şi solidaritatea sa.

„Guvernul Spaniei transmite, de asemenea, condoleanţe familiilor şi apropiaţilor victimelor, şi le doreşte însănătoşire grabnică şi deplină răniţilor. Spania transmite tot sprijinul său şi este solidară cu autorităţile şi poporul român în aceste momente triste", se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Spaniei în România.

"Ambasada se află în acţiune, sprijinind cetăţenii spanioli afectaţi de incendiul din ‎club Colectiv", menţionează Ambasada‬.

Preşedintele Estoniei a trimis un mesaj de condoleanţe lui Iohannis, după incendiul din Colectiv

Preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, i-a trimis o scrisoare de condoleanţe preşedintelui Klaus Iohannis, exprimându-şi simpatia pentru victimele tragediei de vineri seară, relatează Agerpres.

Simt tristeţe şi durere când mă gândesc la tinerii care au fost victime; Transmit condoleanţe familiilor lor şi sper că cei care au fost răniţi se vor recupera rapid”, a precizat Ilves în scrisoare.

Paul Brummel, despre incendiul din Club Colectiv 

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, se declară consternat de tragedia din Clubul Colectiv, şi transmite compasiunea sa familiilor afectate.

Paul Brummell a scris sâmbătă dimineaţa, pe contul său de Twitter, că este şocat de vestea tragediei din centrul Capitalei şi spune că este alături de familiile afectate. "Sunt consternat de vestea tragicului incendiu din Clubul Colectiv din Bucureşti. Gândurile mele se îndreaptă către toţi cei afectaţi", a scris ambasadorul Marii Britanii.

image

Foto

image

Premierul Victor Ponta, aflat într-o deplasare în Mexic la momentul producerii tragediei, nu a oferit vreun comunicat până la ora redactării articolului. 

Raed Arafat, despre incendiul din Club Colectiv 

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că intervenţia după incendiul din Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi zeci de răniţi, s-a făcut pe cod roşu, iar acum, după trimiterea răniţilor la spitale, se va stabili dacă sunt suficiente locuri sau dacă trebuie mutaţi pacienţi în alte unităţi.

Raed Arafat a precizat că numărul persoanelor care au fost rănite ar putea fi mai mare, pentru că la spitale au ajuns şi persoane care au venit singure, pe lângă cele aduse cu ambulanţe.

Gabriel Oprea, despre incendiul din Club Colectiv 

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat sâmbătă, la începutul şedinţei extraordinare a Guvernului, că În clubul Colectiv se aflau între 300 şi 500 de persoane când a izbucnit incendiul, iar incinta are 425 de metri pătraţi. De asemenea, acesta a mai precizat că familiile celor 27 de victime vor fi anunţate pe măsură ce acestea vor fi identificate.

„În jurul orei 22:36, la Clubul Colectiv, situat pe strada Tăbăcarilor din Bucureşti s-a produs un incendiu în timpul unui concert la care participau între 300 şi 500 de persoane. Incinta în care se desfăşura are o suprafaţă de 425 de metri, fiind situată la parterul corpului B al clădirii Pionierul. Primul apel de urgenţă a fost înregistrat la 22 şi 32 de minute, iar la ora 22 şi 43, primele echipaje de intervenţii ale pompierilor au ajuns la faţa locului, fiind activat Planul roşu de intervenţie", l-a informat ministrul Internelor pe prim-ministrul Victor Ponta, sâmbătă, la începutul şedinţei extraordinare a Guvernului.

Vicepremierul Gabriel Oprea a mai spus că la intervenţie au participat aproximativ 500 de forţe, respectiv 181 de pompieri plus SMURD, 52 de mijloace de intervenţie, 29 de ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti, 87 de medici şi asistenţi, 160 de poliţişti, din care 72 de la Poliţia Rutieră cu 57 de autoturisme şi 8 motociclete, 60 de jandarmi şi 11 autospeciale ale Jandarmeriei.

"În jurul orei 0:15 a fost finalizată activitatea de evacuare a persoanelor afectate din clădire, iar la 0:43 incendiul a fost lichidat. În timpul intervenţiei, 180 de persoane au fost transportate la 12 spitale din Bucureşti. Din păcate, 27 de persoane au decedat în urma incendiului şi, pe măsură ce vor fi identificate victimele, vor fi anunţate familiile lor", a mai spus Oprea. 

Mai multe ştiri despre incendiul de la Clubul Colectiv 

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Incendiu în Club Colectiv Bucureşti. Solistul trupei care concerta în momentul incendiului se zbate între viaţă şi moarte. Tânărul a câştigat Megastar în 2008

    

Incendiu în Club Colectiv. Mărturiile unui prieten al trupei Goodbye to Gravity: „Au făcut concertul cu banii lor. Unul dintre băieţi are mâinile arse“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite