Reprezentant APADOR-CH: „Graţierea este o măsură pe termen scurt. România are o recidivă de aproape 75% din cei care părăsesc sistemul penitenciar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţierea este o măsură pe termen scurt, iar statul trebuie să găsească acele măsuri complementare, care să vină alături de graţiere, dacă se doreşte rezolvarea supraaglomerării, a declarat joi avocatul Nicoleta Popescu, de la APADOR-CH, în cadrul unei dezbateri asupra proiectului de lege privind graţierea.

„Nu poate să existe o soluţionare a problemei supraaglomerării doar prin graţiere. Pentru că graţierea este o măsură pe termen scurt. Practic, concret ce facem? Eliberăm un număr de deţinuţi (...) din sistemul penitenciar, iar pe termen scurt vom avea mai puţini deţinuţi. Nu înseamnă că rezolvăm supraaglomerarea. De ce? Pentru că s-a dovedit că există experienţele altor state (...), care, după graţieri, şi aici mă refer la Italia, au constatat că într-un termen de un an de zile s-au reîntors în penitenciar mai mult de jumătate dintre cei care au fost graţiaţi. Să nu uităm că România are o recidivă de aproape 75% din cei care părăsesc sistemul penitenciar”, a afirmat Nicoleta Popescu, potrivit Agerpres.

Ea consideră că, astfel, un alt efect pe termen scurt al graţierii va fi creşterea infracţionalităţii, în special în lipsa unor programe de reintegrare a celor eliberaţi.

„Această măsură a graţierii (...) trebuie să fie un echilibru între interesul general al societăţii şi interesul particular în a rezolva această măsură. Şi atunci trebuie să vedem care sunt acele măsuri complementare care trebuie să vină alături de graţiere, în măsura în care se apreciază că se doreşte rezolvarea supraaglomerării. Pe termen scurt, constatăm că nu există acea absorbţie a celor din penitenciar pe piaţa forţei de muncă. De ce? Pentru că, dacă nu vom avea o măsură complementară, vom constata că toţi cei care s-au eliberat din penitenciar nu îşi vor găsi un loc de muncă, pentru că li se solicită acel cazier. Prin urmare, dacă ne vom referi la soluţionarea supraaglomerării doar cu graţiere, ne înşelăm noi ca stat, noi ca cetăţeni şi, nu în ultimul rând, noi ca profesionişti", a subliniat Nicoleta Popescu.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite